Verhuizingen in Culemborg Twee voor wereldwinkeliers welbekende importeurs, Barbosa en Lanka Lamai, hebben onlangs het Centrum Mondial in Culemborg verlaten en iets verderop aan de Beesdseweg 3-6 en 3-7 een nieuwe verkoopruimte geopend. Tinie van den Brink, eigenaresse van Lanka Lamai metproducten uit vooral Sri Lanka en India, is erg blij met de mooie locatie. "We beschikken aan de Beesdseweg over twee p anden naast elkaar met een onderlinge doorloop. Er is ruimte voor een mooie showroom, terwijl er boven een zitje is en mogelijkheid om wat te eten en te drinken." Barbosa, met producten uit Brazilië en andere landen in Latijns-Amerika en ook verkooppunt voor de Wereldwinkels van Tony Chocolonely chocolade en John Altman cookies, zit dus in hetzelfde pand! Na een sluiting van liefst een maand in verband met de verhuizing en verbouwing verwacht Tinie na de heropening half januari een grote toeloop van inkopers van de wereldwinkels in heel Nederland. De officiële opening vindt pas in maart plaats. Metamorfose in Woudrichem Deze maand ondergaat Wereldwinkel Woudrichem een ware metamorfose. Het opknappen van de huidige winkel aan de Molenstraat 13 stond al langer hoog op het verlanglijstje en in januari is het zo ver. De winkel wordt van top tot teen geschilderd en de gehele inrichting vernieuwd. Eind januari komen de klanten in een compleet andere winkel. De wereldwinkel kan nog de hulp van een paar handige mensen gebruiken. Het gaat onder meer om het voorbewerken en schilderen van wanden, plafonds en deuren en het monteren van stellingen en kastjes. Reacties zijn welkom via
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
. Zó zag de wereldwinkel in Woudrichem er tot 1 januari uit.
Levendige discussie in Heerlen De toekomst van Wereldwinkel Heerlen was het onderwerp van de zesde discussieavond in het kader van Café Mondiaal, een initiatief van de Millenniumwerkgroep en Heerlen Mondiaal. Aanleiding was het feit dat de wereldwinkel medio 2014 zijn huidige locatie gaat verlaten. Over de vraag óf de Wereldwinkel door moet gaan, was men het gauw eens. Eerlijke handel is nog steeds geen gemeengoed en een wereldwinkel kan die bevorderen. Wel zou de winkel meer moeten doen om die boodschap uit te dragen. Voorgestelde acties: doe bij de verkopen een kaartje met korte informatie over wat fair trade betekent. Geef in de winkel meer informatie over de producten. Probeer jongeren te bereiken. En besteed meer aandacht aan duurzaamheid en gezond voedsel, bijvoorbeeld door samen te werken met het restaurant Puur Plantaardig. Financiële steun van de kerk De wereldwinkel in het Gelderse Huissen heeft een trouwe sponsor. Destijds bij de start stak de protestantse gemeente Huissen de wereldwinkel al de helpende hand toe met een lening, en nu heeft zij dat opnieuw gedaan. Ditmaal met een gift van € 500. De wereldwinkel klopte zelf bij de diaconie aan, omdat er door de crisis merkbaar minder geld wordt gespendeerd aan kerstpakketten en cadeautjes. De protestantse kerk onderschrijft van harte de doelstelling dat "producenten zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren een rechtvaardige prijs voor hun producten krijgen zodat ze een menswaardig bestaan kunnen opbouwen". Waarvan akte! Duizend kraanvogels in Grou en Heerenveen De succesvolle actie in het Friese Grou, waarbij duizend kraanvogels werden gevouwen om de fair trade-gedachte breed onder de aandacht te brengen, is overgenomen door Wereldwinkel Heerenveen. En ook daar stromen de kleurrijke origami-vogels binnen. De kraanvogel staat in veel culturen symbool voor geluk en voorspoed.. De wereldwinkel in Heerenveen wil daarom 1000 kraanvogels vouwen en aanbieden aan de gemeenteraad om hen veel geluk en wijsheid voor fair trade toe te wensen. Na de verkiezingen van 19 maart 2014 gaat een nieuwe raad van start. Het vouwen blijkt trouwens nog best lastig, zo ervaren de vrijwilligers in Heerenveen! Het kleurige kunstwerk van duizend kraanvogels van de wereldwinkel in Grou hangt in het nieuwe schoolgebouw van de Nijdjipskoalle. Wieringen en Serious Request In de aanloop naar de nationale actie 3FM Serious Request in december was er in Wieringen een opmerkelijke actie, waarin ook de plaatselijke wereldwinkel een rol speelde.
Drie Wieringer dj's lieten zich op 13 december 24 uur opsluiten in een glazen huis op het plein voor de kerk aan de Hoofdstraat. Op die avond waren alle winkels in het dorp geopend, ook de wereldwinkel. Er werd een veiling gehouden en er was een rad van fortuin. Wereldwinkel Wieringen sponsorde de veiling met een design vaas van Piet-Hein Eek (foto) en het rad van fortuin met twee fair trade-tassen vol voedsel. Het doel van de actie - schoon drinkwater en goed sanitair - paste dan ook prima in de doelstelling!
Zilversmid Dambar in Rijssen Op 19 december vereerde de Nepalese zilversmid Dambar de wereldwinkel in Rijssen met een bezoek. Hij bracht een grote collectie zilveren sieraden mee uit eigen atelier, vervaardigd door hemzelf en zijn personeel. Inmiddels werken er zo’n 14 mensen in Dambar’s Silverfactory met een gegarandeerd inkomen, die ook even zovele gezinnen onderhouden. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design. Bovendien moet voldaan worden aan de richtlijnen van fair trade. Dambar levert producten naar vele landen, waaronder Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australië, Canada, en de Verenigde Staten. Alle geëxposeerde sieraden zijn ook te koop. Het zilver is gekeurd bij WaarborgHolland in Gouda.
Unicef exit in Veldhoven De Unicef-Wereldwinkel in Veldhoven gaat verder zonder Unicef, onder de naam Wereldwinkel. Dat heeft uiteraard te maken met het besluit van het hoofdkantoor van Unicef om per 1 januari 2014 te stoppen met de verkoop van Unicef-artikelen. Het treft dus meer wereldwinkels, maar in Veldhoven is het toch 'even slikken, zegt Wil Korteweg, vrijwilliger bij de Unicef-Wereldwinkel in het Eindhovens Dagblad.

"De samenwerking met Unicef heeft meer dan 25 jaar bestaan, vanaf het moment dat de wereldwinkel zich vestigde aan de Burgemeester Van Hoofflaan." Volgens Korteweg stopt deorganisatie die opkomt voor de rechten van kinderen met de Unicef-artikelen omdat de verkoop en het aantal vrijwilligers terugliepen. Unicef gaat nu werken met licentiehouders die de producten maken. Op die manier heeft Unicef de kosten niet meer. "Begrijpelijk, maar het voelt voor ons na al die tijd een beetje dubbel." Wereldwinkel Veldhoven blijft een aantal van die licentieproducten verkopen. Voor klanten verandert er verder weinig. In de winkel blijft een ruim aanbod aan wens-, verjaardags- en kerstkaarten beschikbaar. In de hele maand januari is er uitverkoop van Unicef-artikelen in de Veldhovense winkel; alles gaat weg voor de helft van de prijs!
Kortingsactie Wereldwinkel Dongen In 1988 ging de wereldwinkel in Dongen open. De pioniers van toen waren Peter Sprangers en John Mersel, respectievelijk ontwikkelingswerker en pastoraal werker. Ook in Dongen is in de loop der jaren een volwaardige cadeauwinkel ontstaan die ook eerlijke voedingsmiddelen verkoopt. Op 11 januari vond de grote slotactie van het 25-jarig bestaan plaats, met een toepasselijke 25% korting op alle non food- artikelen. Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Bestuur Wereldwinkels Nederland 15 januari 2014
|