RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 26

Eerste Fairtrade certificaat in Kollumerland
Op 14 april reikte wethouder Maasbommel van de gemeente Kollumerland het eerste fairtrade certificaat uit aan supermarkt ‘Spar van der Heide’ in Kollumerzwaag. Spar van der Heide voldoet met haar omvangrijke aanbod aan fair trade producten aan de criteria van fair trade. Er zullen de komende maanden nog meer uitreikingen volgen.

In november jl. voerde het Centrum Tûmba samen met Wereldwinkel Kollum een nulmeting uit naar het aanbod van fair trade producten bij bedrijven en maatschappelijke instellingen in de gemeente. Deze meting laat een redelijk positief beeld zien, met nog wel een aantal verbeterpunten. De raad heeft besloten om te streven naar de titel fair trade gemeente.

Nieuwe laptop na Beursvloerdeal
Onlangs mocht Wereldwinkel Ganeaha in Nijverdal bij De Jong en Laan Accountants langs om een laptop in ontvangst te nemen, vanwege de beursvloermatch die beide organisaties met elkaar hadden gesloten. De laptop wordt ingezet voor het secretariaat en gebruikt om presentaties te geven op 10 mei, tijdens World Fair Trade Day. Op deze Wereldwinkeldag pakt de wereldwinkel groots uit met diverse gratis (kinder)workshops, live muziek en food.
Evelien Hondebrink is blij met de laptop, die ook kan helpen bij het realiseren van de ambitie om fair trade gemeente te worden. Gert Romate van het accountantskantoor zegt organisaties als een wereldwinkel een warm hart toe te dragen. "Het is fantastisch om door zulke beursvloerdeals een bijdrage te kunnen leveren."
1

Wereldwinkel helpt met fietsenproject
Ieder jaar staat Wereldwinkel Culemborg een deel van de winst af aan opbouwende projecten. Dit jaar is gekozen voor een donatie aan Betuwe Wereldwijd en haar project 'Fietsen voor Suriname'. Een doel dat naadloos past in de visie van de Culemborgse wereldwinkel. Om het project nog meer kans van slagen te geven, is op zaterdag 12 april een open dag georganiseerd met een snuffel- en boekenmarkt, kinderactiviteiten en natuurlijk wereldwijde gerechten.

Jan van Doggenaar, voorzitter van Wereldwinkel Culemborg, heeft respect voor de wijze waarop Stichting Betuwe Wereldwijd de zaken aanpakt, en vice versa. "Onze doelstellingen raken elkaar en vullen elkaar aan waar het gaat om actieve ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Het project 'Fietsen voor Suriname' ondersteunt de opbouw van een fietsenwerkplaats in Suriname met kennis en materiaal uit Nederland. Hierdoor kunnen jonge Surinamers het vak van fietsenmaker leren en komen er goede tweedehands fietsen beschikbaar voor de bevolking van Suriname." Senioren die kiezen voor een elektrische fiets ruilen steeds vaker hun oude karretje in, die dan via de rijwielhandel bij Betuwe Wereldwijd terechtkomen. Daarnaast komen ook gereedschappen, pc's, rolstoelen, naaimachines en andere zaken regelmatig binnen.

4
Jan van Doggenaar en Willem de Boer samen met enkele medewerkers van Betuwe Wereldwijd in Culemborg.
 
Expositie in Ermelo
5 In de bovenruimte van de wereldwinkel in Ermelo is tot 9 mei een expositie te zien van 'Art with a Mission'. Hier worden kunstwerken getoond met een verhaal. Daarnaast zijn er cadeau-artikelen uit India, Afrika en Nederland, onder meer, schilderijen, gedecoreerde sjaals, tassen, wenskaarten en sieraden.

De leden van 'Art with a Mission' willen aandacht vragen voor vrouwen en kinderen die noodgedwongen in de prostitutie zitten en hulp nodig hebben om daar verandering in te brengen. Met de opbrengst van de verkoop worden projecten voor straatkinderen en voor vrouwen gesteund in Calcutta (India) en voor kansarme kinderen in Oeganda.
Thijsje Oenema opent winkel in Joure
Een bekend gezicht dook afgelopen zaterdag op in Joure, waar schaatster Thijsje Oenema de heropening verrichtte van de plaatselijke wereldwinkel. Dat juist zij de winkel mocht openen was niet toevallig: Thijsje schaatst geen toernooi zonder een partij chocola van Tony Chocolonely in haar tas. "En hoewel zij overal ter wereld schaatst, koopt zij die chocolade altijd in onze wereldwinkel", verklaarde bestuursvoorzitter Ben Hogeterp.
6 7
Met het stukslaan van een piñata in de vorm van een wereldbol, vervaardigd door medewerkster Janke Vaartjes, vond de officiële heropening plaats.  Winkelcoördinator Barbara Elskamp bedankt Thijsje Oenema. Links voorzitter Ben Hogeterp.

Wereldwinkel Zwolle in nieuwe jas
Ook in Zwolle gaat de wereldwinkel met zijn tijd mee. Op 10 april opende in de binnenstad aan de Luttekestraat de wereldwinkel met een compleet nieuwe formule, met een nadruk op fair trade cadeaus. Voorheen lag de winkel in de Assendorperstraat. ‘Aandacht voor eerlijke handel is en blijft altijd nodig’, vindt de coördinator van de Landstede Wereldwinkels Gea Otten. "Sinds de opening van de eerste wereldwinkel 45 jaar geleden is er veel veranderd. Steeds meer winkels en supermarkten verkopen fair trade producten, vooral op het gebied van food. Je zou kunnen zeggen dat die eerste missie van de wereldwinkels geslaagd is. Maar nu moeten we met onze tijd meegaan."
Landstede exploiteert de wereldwinkels in Hardenberg, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Zwolle. Na Hardenberg en Zwartsluis is Zwolle de derde winkel met de nieuwe formule van fair trade cadeauwinkel. De jaren ’70-sfeer, met veel levensmiddelen, is vervangen door een eigentijdse winkel met fraaie geschenkartikelen uit de meest uiteenlopende culturen. Studenten van onderwijsorganisatie Landstede kunnen in de wereldwinkels praktijkervaring opdoen.

EkoPlaza en wereldwinkel samen in actie
Nog tot Pasen staat bij EkoPlaza Nijkerk de paastafel gedekt met Thais serviesgoed van de wereldwinkel. Met eerlijke handel als uitgangspunt hebben beide zaken de handen ineen geslagen voor deze actie. Naast lekkernijen als paasbrood en paradijsroom staan op de tafel borden,
bekers en kannen uit Thailand. Het servies is simpel en strak vormgegeven door ontwerper Piet Hein Eek, samen met de pottenbakkers van keramiekfabriek Sang Arun.
Terwijl de wereldwinkel haar spullen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika haalt, kiest EkoPlaza voor dichtbij: zuivel van Hollandse koeien en eieren van de boer om de hoek. Met zo min mogelijk voedselkilometers dus, en natuurlijk biologisch. Ver weg en dichtbij ontmoeten elkaar met eerlijke waar!
8

Tien jaar eerlijke kleding
In Havelte is Sari Fair Fashion al helemaal ingeburgerd. De winkel met eerlijke kleding bestaat daar tien jaar en vierde dat begin april met een kortingsactie en modeshow. Sari is gevestigd in het pand van Wereldwinkel Havelte. Diverse eerlijke producten onder één dak.

Modeshow in Eerbeek
Wereldwinkel Eerbeek pakte op zaterdag 12 april uit met een modeshow in haar winkelpand aan de Stuijvenburchstraat. Er werd fair trade-dameskleding van Sari uit Oene geshowd. Nog tot begin mei is de kleding in de winkel te bekijken en te kopen. De collectie van Sari bestaat uit mooie kleding van unieke stoffen, meest handbedrukt en handgeweven. De stoffen en de kleding dragen het fair trade label. Dat garandeert dat aan de producenten in ontwikkelingslanden een rechtvaardige prijs is betaald en dat zij onder goede arbeidsomstandigheden werken.

Langste catwalk van Friesland
Verder nieuws van het modefront van de wereldwinkel in Oosterwolde, die ook dit jaar meedeed aan de catwalk in het centrum. Op 5 april werden kleding van Sari uit Joure en accessoires van Wereldwinkel Oosterwolde geshowd.

9

 Fair trade inspiratiemiddag
Onder de titel 'Aan de slag met fair trade' brachten de werkgroep Fairtrade Bussum, Wereldwinkel Bussum, stichting Omgevingseducatie en de Koningin Emmaschool op 2 april fair trade onder de aandacht bij basisscholen. De vier partijen verzorgden een inspiratiemiddag voor leerkrachten, ouders en medewerkers van de buitenschoolse opvang.
De werkgroep Fairtrade Bussum is eind 2013 opgericht. Deze inspiratiemiddag was haar eerste activiteit. Het doel van deze club is ijveren voor een betere bekendheid met eerlijke handel en fair trade producten. De gemeente Bussum ondersteunt de activiteiten.

Heropening in centrum Boskoop
10
 
De wereldwinkel in Boskoop heeft een nieuwe start gemaakt aan de Kerkstraat in het centrum van het dorp. In het voormalige winkelpand van 'De Hakkenbar' hoopt het winkelbestuur op meer aanloop.

Voorzitter Dick Onderwater bedankte in zijn openingswoord het 'wereldwinkel klusteam' en de diverse ondernemers voor hun bijdrage in de vorm van kortingen op (bouw)materialen. Raadslid Sjaak Blaazer verrichtte de openingshandeling door het ophangen van het missiebord. Hij herinnerde aan de verschillende omzwervingen van de winkel in de afgelopen decennia en sprak zijn bewondering uit voor 'de idealisten' van de organisatie.
 
Pasen in de wereldwinkel
2
Wat zou Pasen zijn zonder vrolijk versierde eieren, mooie lentekleuren en prachtige voorjaarsdecoraties? De paasdagen zorgen voor een golf aan creativiteit in de Nederlandse wereldwinkels. Hieronder een greep uit de aankondigingen.

Wereldwinkel Wezep heeft flink ingekocht: vrolijke eieren voor in de paasboom en veel buitenartikelen, van fleurige bloempotten tot mooie kleurige hangers voor op de veranda (foto).

In de wereldwinkel in Montfoort is het lente. Op de Lentemarkt presenteert het winkelteam zich met een leuke kraam. Een aantal artikelen is met flinke korting te koop. Te proeven zijn cakepops van muffinmix en een biologische appel, waarmee biologische groentetassen worden gepromoot.

In Vorden hebben ze een oud versje aangepast: één ei is geen ei, twee ei is een paasei, een wereldwinkel-ei maakt dubbel blij. In de etalage spelen prachtig beschilderde eieren en hanen een hoofdrol.
 
3 De collega's in Groningen scoren vooral met 'perfecte accessoires'. Een mobile van doorschijnend, pastelkleurig capiz voor het raam; een fraai met paasei-hangers versierde paastak boven de tafel en bijpassende eierdoppen en -warmers in paasstijl.

Huizen gaat Pasen in met vrolijk versierde eieren (foto), mooie lentekleuren en prachtige voorjaarsdecoraties. Opvallend zijn de eierdopjes van hout, keramiek en vilt en decoratieve kippen en hanen van metaal en keramiek.

In Winterswijk hield de wereldwinkel een paaskleurwedstrijd voor de jeugd, met vier winnaars tussen 4 en 9 jaar.

In Heino hebben ze alles in huis voor een paasontbijt/lunch: vruchtensappen, koffie, thee, hagelslag, vlokken, pindakaas, jams, honing. En zout voor op een eitje om het compleet te maken!

Wereldwinkel Dinxperlo nodigt uit voor een smakelijk paasontbijtje en heeft ook recepten voor een werelds paasdiner.

Ook Varsseveld heeft kippen en eieren in vele variaties van klein tot groot uit alle hoeken van de wereld.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

17 april 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2049519

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn