RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 28

Hoogtijdagen in alle wereldwinkels
In de berichtgeving van afgelopen week over de vaderlandse wereldwinkels domineren uiteraard
World Fair Trade Day oftewel Wereldwinkeldag (10 mei) en Moederdag (11 mei). Twee evenementen waar alle wereldwinkelteams gretig op insprongen. Dat gebeurde doorgaans met veel creativiteit en inzet. En ludieke acties.

Lemmer
1 Zoals in Lemmer, waar bezoekers op de foto konden in een becak of fietstaxi. Het voertuig op de foto belandde via een importeur bij de wereldwinkel in Lemmer en is afkomstig van Java. Mensen die op Fair Trade Day iets in de wereldwinkel kochten, mochten zo op de foto.
Koninklijk onderscheiden

In Eindhoven is Marianne Kemps-Vermeulen onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Begaan met de medemens als zij is, zet zij zich al vanaf 1985 in voor zaken als milieu, vrede, vluchtelingenwerk, vrouwen- en mensenrechten, bestrijding armoede en ontwikkelingswerk.

Marianne is vrijwilligster en bestuurslid van de Stichting Wereldwinkel Eindhoven. Toen deze winkel in het centrum van de stad moest sluiten, heeft Marianne Kemps samen met haar man het initiatief genomen om op eigen kosten (en risico) op een andere locatie een wereldwinkel nieuwe stijl te starten. De vorm van deze winkel geldt als een voorbeeld voor een bijzondere wereldwinkelformule in Nederland.

2
In 1996 richtte Marianne de Stichting Fair Profit op. Met ingezameld geld heeft deze stichting in Chinandega (Nicaragua) een timmerwerkplaats en een voorbeeldboerderij financieel ondersteund. Met haar hulp is o.a. een cursus techniek voor 150 vrouwen in Chinandega opgezet. Met een vernieuwd bestuur - waarvan Marianne deel uitmaakt - richt de stichting zich nu op het ondersteunen van fair trade projecten. Zo wordt een startende onderneemster gesteund die fair trade sjaals uit India importeert, gemaakt door Tibetaanse vluchtelingen.
Vogelprijsvraag in Grave
In het Brabantse Grave heeft de wereldwinkel samenwerking gezocht met natuurvereniging IVN. Die heeft de nodige kennis van vogels in huis, waarmee een vogelprijsvraag is opgesteld. Mensen die van vogels én puzzelen houden, kunnen hun hart ophalen. Voor de winnaars liggen twee prijzen klaar, beschikbaar gesteld door IVN en de wereldwinkel. Uiterste inleverdatum van de vragenlijst: 31 mei.
Jaar van transitie in Wassenaar
Het jaar 2013 stond voor Wereldwinkel Wassenaar in het teken van de overstap van de Landelijke Vereniging naar Wereldwinkels Nederland. Een intensieve, interessante en energiegevende periode volgde. Dankzij een groep bevlogen vrijwilligers kon op 11 mei de gerestylede winkel worden geopend door wethouder Fatma Koçer Kaya.
Ondanks crisis, verbouwing en een tendens van minder kerstpakketten, was de omzet in 2013 toch naar tevredenheid. Het jaar is met een minimaal negatief saldo afgesloten. Aan het eind van het jaar telde de wereldwinkel, die sinds 2006 is gevestigd in de Rijnsburgpassage, 44 medewerkers.
Naast de metamorfose van de winkel - met subsidie van de gemeente - zorgden in 2013 veel activiteiten en festiviteiten voor grotere bekendheid en vooral fair trade bewustwording. Want de Wassenaarse winkel bestond ook nog eens dertig jaar! Op 10 en 11 mei werd hier uitgebreid bij stilgestaan met onder meer forse kortingsacties.
Wereldse mannenparty in Barneveld
4 Verreweg de meeste wereldwinkeliers zijn, zoals bekend vrouwen. In Barneveld bedachten ze daarom een mannenparty in de wereldwinkel. Uitgenodigd waren de mannen van de medewerksters en van mannenkoor De Schaffelaar. Die kregen van de winkelvoorzitter een inspirerend betoog te horen over de achtergronden van allerlei producten, waarna zij deze in de winkel konden bekijken en aanschaffen. Ze hoefden daarna niet meer op zoek naar een leuk moederdagcadeautje...
Foto: Deweekkrant.nl
Barista schenkt duurzame koffie in Bilthoven
Op zaterdag 17 mei vindt in Bilthoven een groot duurzaamheidsevent plaats onder de titel: NU14. Vanaf 10.00 uur zijn er sprekers, workshops, kramen met duurzame producten en pleinen met aanbod in bijvoorbeeld mobiliteit en energie. Ook de fair trade-werkgroep en de wereldwinkel presenteren zich en hebben een echte barista aangetrokken om heerlijke en eerlijke koffie te schenken. Daarnaast wordt er gewerkt aan een duurzame restaurantroute.
Schijnwerpers op bio-producten in Hippolytushoef
5 In mei staan biologische producten centraal bij Wereldwinkel Wieringen in Hippolytushoef.
Zoals bekend worden alle producten in de wereldwinkel volgens fair trade principes ingekocht en verkocht. Minder bekend is dat veel boeren op een duurzame manier telen en dat er boeren zijn die een biologische productlijn hebben. Tijd om hier extra aandacht aan te geven, vinden ze bij de wereldwinkel in Hippolytushoef.
3
Biologische producten zijn een verantwoorde keuze. Een gezonde maaltijd bereiden is eenvoudig met de biologische rijstsoorten als uitgangspunt. In de wereldwinkel liggen ook diverse theesoorten en wijnen, alle geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wereldwinkel Serooskerke naar A-locatie
6 Een team van acht vrijwilligers heeft de laatste hand gelegd aan de verhuizing van de wereldwinkel in Serooskerke, Walcheren.
Na 26 jaar in de oude pastorie aan de Oostkapelseweg is de nieuwe locatie aan de Wilgenhoekweg geopend.
De nieuwe wereldwinkel zit naast een supermarkt en is anderhalf keer zo groot dan de vorige. Voorzitter Bram Abrahamse noemt het een A-locatie. "Hiervoor zaten we in de studeerkamer van de oude pastorie, de opslag was de badkamer van de dominee. Nu hoeft alles eindelijk een stuk minder hutje mutje opgestapeld te worden."
Gratis naar Tuinen Mien Ruys
7 Vrijwilligers van de Tuinen Mien Ruys bezoeken deze week de plaatselijke wereldwinkel in Dedemsvaart om een gift van de gemeente aan de onlangs jubilerende Tuinen te gelde te maken. Het plan is de aanschaf van een ornament of vaas, die een mooi plekje krijgt in de Tuinen. ‘Het is een mooie manier om elkaar op lokaal niveau te steunen’, vindt voorzitter Jaap Perlot van de wereldwinkel. Deze verloot zelf in de aanloop naar Moederdag twee gratis entreekaarten voor de Tuinen Mien Ruys onder winkelbezoekers.
Tuinen Mien Ruys in volle bloei - Foto: Wouter Bessels
Opening verbouwde Wereldwinkel Winsum
Wethouder Philip Broeksma opende op 10 mei de vernieuwde wereldwinkel in Winsum. Deze is flink verbouwd en is nu ruimer, lichter en “klaar voor de toekomst”. De winkel staat bovendien vol duurzaam en eerlijk geproduceerde spullen als sieraden, schalen, manden, speelgoed, kussens en kunst.
De opening werd gevierd met muziek, fair trade-lekkernijen, openingsaanbiedingen en een spannend spel voor de kinderen. Meegenomen was dat de opening samenviel met de Vocaal en Muzikale Dag in Winsum, en natuurlijk de World Fair Trade Day.
Bovendien werd Winsum Fair Trade Gemeente!
Venray Fair Trade Gemeente nr. 42
Het Noord-Limburgse Venray mag zich Nederlands' 42e Fair Trade Gemeente noemen. Op 10 mei (ook hier World Fair Trade Day) werd aan burgemeester Hans Gilissen deze titel uitgereikt. Op dezelfde dag werd ook de Eerlijke Winkelroute Venray gelanceerd en de wereldwinkel op een nieuwe locatie in het centrum heropend.
Al die feestelijkheden gingen gepaard met veel bedrijvigheid op de Grote Markt en optredens van wereldkoor A Djambo, kapellen en orkesten. Rond het podium waren tal van fair trade-gerechten te proeven.
"Nije koers" Wereldwinkel Gordyk
De Gorredijkse wereldwinkel heeft de bakens verzet, meldt de Friese omroep. De wereldwinkel wil meer klanten lokken met een nieuw assortiment, webwinkel en tal van activiteiten. Dat leidde tot een fikse verbouwing van de winkel, gevolgd door een feestelijke heropening op 10 mei. Het bestuur en de veertig vrijwilligers hopen er nu weer een tijdje tegen te kunnen.
8
Vernieuwd interieur in Gorredijk.
Een fairselfie in Ede
In Ede vierden ze World Fair Trade Day onder meer met fairselfies. Een fairselfie is een foto van jezelf met een fair trade product, dan wel in je favoriete fair trade winkel of restaurant. De foto's zijn herkenbaar aan #fairselfie en worden geplaatst op Facebook, Twitter of andere sociale media.
Braderie en klantendag in Veldhoven
De Veldhovense wereldwinkel vestigt naar buiten toe de aandacht op zich. Eerst gebeurt dat op 18 mei met deelname aan een braderie van wijkvereniging d’Ekker. Op 28 juni is er een klantendag in de winkel. Naast veel extra's voor de klanten is er ditmaal iets speciaals. De prijswinnaars van de kookwedstrijd in de jubileumweek zullen dan meewerken en hun prijswinnende Quinoaburger in de winkel bereiden op een Thermomix (elektrisch kooktoestel).

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

13 mei 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2049585

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn