RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 29

Wereldwinkel Eibergen vernieuwd
Geleidelijk aan is de wereldwinkel in Eibergen overgestapt op een andere huisstijl. Aan de buitenkant hebben banier en gevelbord een ander uiterlijk gekregen, vervolgens is het interieur onder handen genomen. De kleurcombinatie geel en paars heeft plaats gemaakt voor modern en fris petrolblauw, taupe en zacht geel. Hierbij maken het oude (boven) en nieuwe logo de transformatie duidelijk. Twee weken lang gaf de Eibergse winkel liefst 20% korting bij aankoop van sieraden, sjaals en tassen.
Het concept van de wereldwinkel verandert in Eibergen natuurlijk niet; de focus blijft gericht op eerlijke handel en de verkoop van uitsluitend fair trade producten.
Sieradenparty bij Wereldwinkel Purmerend
Met een speciale sieradenparty timmerde Wereldwinkel Purmerend op dinsdag 27 mei nadrukkelijk aan de weg. Met een hapje en drankje onder handbereik maakten de deelnemers kennis met het complete aanbod fair trade sieraden, en - zeker zo belangrijk - de verhalen erachter. Zoals de collectie van de nieuwe producent Kazuri uit Kenia. Kazuri staat voor sieraden met kleurige aardewerk kralen die zijn voorzien van een harde glazuurlaag. Alleen op deze avond werd ter kennismaking een korting van 10% gegeven.
Lid van verdienste in Wijk

Theo van Noort is het eerste lid van verdienste geworden bij de wereldwinkel in Wijk bij Duurstede. Na 30 jaar vrijwilligerswerk voor de wereldwinkel zet hij er een punt achter. Dit viel samen met het moment waarop de winkel een jaar lang in de Peperstraat is gehuisvest. Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor vrijwilligers en bestuursleden op 17 mei werd afscheid genomen van Theo.

Theo van Noort begon ruim 30 jaar geleden zich in te spannen voor eerlijke handel. Eerst werd er verkocht vanuit een garagebox, later kwam er een bakfiets en na tijdelijke huisvesting bij de VVV stond de wereldwinkel lange tijd met de SRV-wagen op de markt. 
Theo van Noort met zijn vrouw
Martha Epema.
Foto: De Weekkrant.nl
Als bestuurslid annex penningmeester stond hij aan de basis van het eerste winkelpand.
Toen hij 65 werd ging hij rustiger aan doen, al bleef hij naast lid van de kascommissie samen met zijn vrouw Martha de winkel schoonhouden. Als dank ontving hij een mooie afbeelding van de SRV Wereldwinkel-wagen, die vroeger iedere zaterdag en woensdag van de boerderij over de dijk naar de markt werd gereden. In het bijzijn van de jonge garde stond voorzitter John van Balen stil bij de erfenis waar mensen als Theo hard aan hebben gewerkt.
Tien jaar Wereldwinkel Rijswijk
Burgemeester Michel Bezuijen luisterde zaterdag 10 mei de viering van World Fair Trade Day maar vooral het tienjarig bestaan van de wereldwinkel bij de Oude Kerk in het centrum van Rijswijk op. Zijn openingshandeling bestond uit het stukslaan van een zogenaamde piñata, waaruit snoepjes en lootjes vielen, een Zuid-Amerikaans gebruik bij verjaardagen. 

Van links naar rechts: Cok van Steekelenburg, Wil Blaauwkamer en Ton van Osch ( vrijwilligers wereldwinkel),
Jan Martijn Knip (Millenniumplatform), Marloes Borsboom, (wethouder) en burgemeester Michel Bezuijen.

 
De burgemeester onderstreepte de waarde van enerzijds de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers in de wereldwinkel en anderzijds het zinvolle doel om de armoede van de producenten van de vele artikelen in de winkel te helpen verminderen. Bestuurslid Cok van Steekelenburg bracht de medewerkers uit Wateringen in herinnering, die 10 jaar geleden de winkel hebben gesticht.
In het bijzonder werden geëerd Nelly Zaat en haar overleden man Tom, die het interieur van de winkel heeft gebouwd. De vrijwilligers uit Wateringen hebben nog maandenlang hun collega's in Rijswijk ondersteund. De fair trade tassen met inhoud en korting vonden op 10 mei gretig aftrek.
Heropening na restyling in Oegstgeest
Wereldwinkel Oegstgeest pronkt met een nieuw interieur, met frisse moderne kleuren en een nieuwe inrichting. Aan de buitenkant is het nieuwe blauwe logo WWN een opvallende blikvanger. Jan Waaijer, interim-burgemeester van Oegstgeest, verrichtte de officiële opening op 10 mei, World Fair Trade Day.
De inrichting van de winkel was na bijna tien jaar intensief gebruik aan vernieuwing toe. Bovendien is Wereldwinkel Oegstgeest sinds 1 januari 2014 aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. De facelift ging dus mooi samen met de invoering van een nieuwe huisstijl. Er werd ook getrakteerd: de eerste 150 klanten na de officiële opening kregen bij hun aankoop een klein presentje.
Conflict in 't Harde bijgelegd
Het conflict tussen de wereldwinkel in 't Harde en de projectontwikkelaar van het centrumplan is opgelost. Onlangs berichtten wij daar in deze nieuwsbrief over. De wereldwinkel krijgt tijdelijk onderdak in het pand waar voorheen Boni was gevestigd. Dat gaat zo snel mogelijk gebeuren, maar het pand moet nog worden aangepast.

De twee partijen stonden begin mei nog lijnrecht tegenover elkaar. Het pand waarin de wereldwinkel nu zit wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De ontwikkelaar wilde alleen vervangende ruimte regelen als de wereldwinkel zich zou conformeren aan winkelruimte in fase 2. De oplossing ligt nu in het gegeven dat de wereldwinkel twee keer zoveel huur betaalt voor de tijdelijke ruimte. "Pas als duidelijk is waar in het nieuwe winkelcentrum we ruimte kunnen huren, willen we tekenen", zegt voorzitter Jan van Dijken van de Stichting Wereldwinkel 't Harde. "En dan kan de huur omlaag."
Voorjaarsmarkt trekt veel publiek

Foto: Pieter Oost Fotografie
 
De jaarlijkse voorjaarsmarkt van wereldwinkel 't Winkeltje in Oosterhesselen, in en rond het winkelpand en naast de hervormde kerk, werd goed bezocht. In de kramen werden sieraden, keramiek, handwerken, boeken, kaarten, vogelhuisjes en nog veel meer cadeauartikelen aan de man (en vrouw) gebracht. Ook was er een markt voor de kinderen. Hapjes, drankjes en muziek van een orkest en de gitaarclub uit Gees zorgden voor een prima sfeer!
Maatschappelijke stage in de wereldwinkel
Op 21 mei startte Sien Christiaanse haar dertig uur durende maatschappelijke stage in de wereldwinkel te Goirle. De leerlinge van 4 VWO koos voor deze stageplek omdat ze geïnteresseerd is in ontwikkelingslanden. Daarom doet ze op het Mill Hill College ook mee aan de Derdewereld-rommelmarkt.
Op de foto poseert Sien met haar favoriete artikel: een pinguïn van serpentijnsteen uit Zimbabwe. Ze noemt hem Henk! Het koddige beeldje, dat door fair trade importeur Amandla uit Zimbabwe is geïmporteerd, spreekt haar aan. Amandla betekent 'kracht, vermogen tot'. Dat is precies wat Amandla wil zijn: mensen in hun eigen kracht zetten en laten groeien.
 

Festival Budaya Indonesia in Best
Het culturele Festival Budaya Indonesia vond medio mei voor de vijfde keer plaats in Best. In het gevarieerde programma van de organiserende stichting Hibiscus had de wereldwinkel een aandeel in de vorm van een expositie met als onderwerp 'Indonesische Kunst' van de wereldwinkel en Shelly Lapré.
In zalencentrum de Prinsenhof zorgden de bands Xanur uit Den Haag en Pandoora uit Nuenen voor een warmbloedig dansspektakel. Op zaterdagmiddag werden de bezoekers bij de ingang van CultuurSpoor, waar de expositie plaatsvond, opgewacht door de groep Angklung uit Eindhoven met hun speciale bamboe muziekinstrumenten.


 
De groep Angklung bij de ingang van CultuurSpoor in Best.
Foto: Hans Jansen
Prijswinnaar in Leek
Mevrouw S. de Jong uit Tolbert kwam na loting uit de bus als winnares van het kunstwerk van serpentijnsteen uit Zimbabwe. Dat maakte de wereldwinkel in Leek bekend.

Later in het jaar volgen nog twee verlotingen van mooie kunstvoorwerpen. Wereldwinkel Leek heeft meer bijzondere activiteiten in petto. Op 24 mei kon de winkel worden bezocht op de Buitenfair in Boerakker. En op zaterdag 31 mei is zij te vinden op de Lutjegaster markt. Deze markt is onderdeel van de feestweek in Lutjegast.
Lente in Loppersum
De wereldwinkel in Loppersum deed op zaterdag 24 mei mee aan het evenement 'Lente In Loppersum' rond het Marktplein. Het centrum van het dorp veranderde als het ware in een etalage van waaruit bedrijven in en rond Loppersum zich presenteerden. De wereldwinkel verkocht vooral spelletjes.
Van Millennium- naar Fair Trade Gemeente
Met ruim 400 bezoekers kan wereldwinkel Ganesha in Hellendoorn terugkijken op een zeer geslaagde World Fair Trade Day. De dag werd onder meer georganiseerd om aandacht te vragen voor de campagne om Fair Trade Gemeente te worden.

In september 2011 besloot de gemeenteraad dat Hellendoorn Millenniumgemeente zou worden. De twee afgeleide millenniumdoelen die de raad toen heeft uitgekozen waren: “Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu” en “Er is eerlijke handel, schuldverlichting en hulp". Op het gebied van duurzaamheid is de gemeente goed bezig geweest, maar op het gebied van fair trade blijft zij achter. Het zou mooi zijn als de nieuwe raad nu ook prioriteit gaat geven aan het tweede millenniumdoel.
De wereldwinkel kreeg op World Fair Trade Day de nodige belangstelling uit de politiek. Diverse raadsleden gaven gehoor aan de uitnodiging om langs te komen. Zij kregen een presentatie over een duurzame food-economie en kregen een Dutch Weed Burger aangeboden, een veganistische hamburger met zeewier als smaakmaker.
 
Bidbook overhandigd
Burgemeester Patrick van den Brink overhandigde op World FairTrade Day het bidboek Fair Trade Gemeente IJsselstein aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Met deze officiële aanvraag gaat IJsselstein, na een snelle voorbereiding van een half jaar, op weg naar de eretitel Fair Trade Gemeente. De landelijke organisatie gaat de aanvraag nu beoordelen.Burgemeester, gedeputeerde en ondernemers laten zien waar ze voor
staan: fair trade! Foto: Lysette Verwegen.

 
Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd ook de Eerlijke Winkelroute IJsselstein gepresenteerd: een overzichtskaart met uiteenlopende deelnemers; van horeca en supermarkten tot maatschappelijke organisaties, winkels en bedrijven.
Jouster kinderen helpen bij Kraanvogelproject
Leerlingen van de Mattheusschool en de Wumkesskoalle hebben ijverig kraanvogels gevouwen voor de drie wereldwinkels in de gemeente. Dat deden ze met enthousiasme, nadat Aaltje de Glee en Karin Holscher van Wereldwinkel Joure eerst iets verteld hadden over fair trade in het algemeen en over de gelukssymbolen die verkocht worden in de winkel. Vervolgens konden de kinderen aan de slag. Zij leverden zo een actieve bijdrage aan het doel dat de drie wereldwinkels zich gesteld hebben: het vouwen van 1000 kraanvogels – het toppunt van geluk – om deze in het najaar aan de gemeente De Friese Meren te kunnen aanbieden.
De Wereld van Pippe feestelijk geopend
In Baarn werd op 10 mei de 'pippste winkel' van de gemeente geopend, vol eerlijke en echte producten. De winkel, die ooit begon als Stichting Ideële Winkel met het concept van de wereldwinkel, verbreedde de afgelopen jaren haar doel door naast fair trade producten ook duurzame en ecologisch verantwoorde producten te verkopen. De naam werd toen veranderd in Fair met Flair.

De afgelopen maanden werd gezocht naar een naam die de lading beter dekt. Het werd Pippe. De nieuwe naam brengt het ideële doel van de stichting kernachtig tot uitdrukking in de drie P's: People Planet Profit. Pippe let op eerlijke handel, maar ook op duurzaamheid. Zo verkoopt de winkel chocoladerepen van eerlijke cacao die met zeilboten CO2-neutraal wordt vervoerd, speelgoed op zonne-energie, de beroemde waterfles 'Dopper' en kunst van verstandelijk gehandicapten. De nieuwe Baarnse wethouder voor duurzaamheid Margreet Breukelaar verrichtte de officiële opening.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

28 mei 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2049481

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn