RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 34

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 34


Gratis chocolade bij 45-jarig bestaan
Veel wereldwinkels staan deze maand stil bij het 45-jarig bestaan van wereldwinkels in Nederland.
Zoals bekend was Breukelen in 1969 de eerste winkel die openging met als doel om door eerlijke handel mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven een beter bestaan op te bouwen.
Populair is de jubileumactie (die op veel plaatsen op 18 september van start gaat) om te trakteren op fair trade chocolade van Tony's Chocolonely: bij aankoop van drie repen krijgt iedere klant er één gratis. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Emmen, Beuningen, Medemblik en Heino. In sommige plaatsen is niet de vierde, maar de vijfde reep gratis. De gratis reep 'melkchocolade karamel en zeezout' is
verpakt in een speciale jubileumwikkel.

Fair Trade populair in kerstpakket
De kerstpakketten komen er weer aan. En dan is het goed om te weten dat fair trade en biologische producten zeer populair zijn bij de samenstelling van de pakketten. Werkgevers geven er dit jaar gemiddeld € 35 per werknemer aan uit.
Dat schrijft de Telegraaf op basis van onderzoek van kerstpakkettenaanbieder Tintelingen. Volgens de aanbieder is een doos met biologische streekproducten en fair trade handgemaakte sieraden erg populair. Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven voor de bekende cadeaubonnen, die een werknemer zelf kan besteden.
Volgens onderzoek verhoogt een duurzaam geschenk de status en reputatie van een bedrijf, en kan zo'n geschenkenpakket rekenen op meer waardering dan een gewoon cadeau.

Wereldwinkel Eemnes bestaat 1 jaar!
Tussen alle zilveren en 40-jarige jubilea is het éénjarig bestaan van Wereldwinkel Eemnes uitermate bescheiden. Toch ziet de op 9 september 2013 feestelijk geopende winkel de belangstelling en klandizie gestaag groeien, mede dankzij de buurman `Het Kringloopcentrum`. De bezoekers zijn enthousiast over de presentatie van de artikelen en het aanbod van de fair trade producten.

Kraanvogel-vouw-actie in Eibergen
De oproep van de wereldwinkel in Eibergen om kraanvogels te vouwen heeft tot een indrukwekkende hoeveelheid geleid. De papieren kunststukjes zijn tentoongesteld bij de Hema in Eibergen.
Aan de actie waren cadeaubonnen verbonden, die inmiddels aan drie gelukkigen zijn uitgereikt.

Biologische food-producten in wereldwinkel
Fair trade, duurzaam en biologisch gaan steeds vaker samen. Zo ook in de wereldwinkel van Wijk bij Duurstede, waar tijdens de markt en de koopzondag op 6 en 7 september biologische fairtrade food-producten onder de aandacht zijn gebracht.
Tal van fair trade voedingsmiddelen zijn ook biologisch, zoals diverse soorten thee en koffie, wijn, chocola, en noga. Geproduceerd dus zonder bestrijdingsmiddelen en met respect voor milieu en gezondheid. Aangezien Wijk bij Duurstede steeds meer voor duurzaam en biologisch gaat, passen deze biologische producten heel goed in dit nieuwe concept. In de winkel staan diverse biologische food-pakketjes in een mooie cadeauverpakking.


Wereldwinkels helpen kinderen naar school
De wereldwinkel in Doesburg en zes andere winkels in de regio slaan de handen ineen om kinderen in Guatemala naar school te helpen. Zij schenken 10% van twee weken omzet aan dit unieke project. Het gaat om de periode van 15 tot en met 27 september 2014. Hoe hoger de omzet, hoe meer kinderen geholpen worden. Daarnaast kunnen klanten ook vrijwillig een extra bijdrage geven.
Het schoolproject is gericht op kinderen van weefsters, Maya's van het hoogland van Guatemala.
De importeur Simbolica laat door deze weefsters kleurrijke stoffen maken en verwerken tot producten die passen bij de hedendaagse vraag in onder andere Nederland. Dat levert een ruim assortiment op van tassen, etuis, beursjes etc. Ieder jaar steunt Simbolica de kinderen van de weefsters met schoolbenodigdheden. In het schooljaar 2015 gaat het om liefst 700 kinderen. De deelnemende wereldwinkels zijn die in Beekbergen, Eerbeek, Brummen, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp.

Djembégroep Nugara in Leek
Het blijft een spectaculaire manier om aandacht te trekken: een percussiegroep. In Leek konden bezoekers van de wereldwinkel op 6 september een spetterend optreden van de djembégroep Nugara bijwonen. Klanten mochten zelf ook een djembé uitproberen. Wereldwinkel Leek was die dag tot 10 uur 's avonds geopend.
De vaste kern van djembégroep Nugara, die tien jaar bestaat, bestaat uit zes mensen. Zo nu en dan treedt Nugara op ergens in Noord-Nederland.

Wereldwinkel zet rem op boeken voor markt
De vrijwilligers van Wereldwinkel Westerbork die bezig zijn met de voorbereiding van de jaarlijkse Boekenbeurs doen een dringend beroep op het publiek om geen tweedehands boeken meer aan te leveren. De voorraad is nu al groter dan ooit! De zolder waar de selectie en rubricering plaatsvindt, staat boordevol met dozen goed uitziende boeken die op zaterdag 11 oktober aanstaande in de verkoop gaan.
Het geld dat de Boekenbeurs opbrengt komt ten goede aan projecten in de derde wereld en deels ook aan het exploiteren van de Westerborker Wereldwinkel.

Foto: Wereldwinkel Westerbork

Sluiting vanwege opfrisbeurt
Twee wereldwinkels zijn deze maand een week dicht vanwege een opfrisbeurt. In Zevenaar is de renovatie achter de rug en de winkel sinds 15 september weer geopend.
Wereldwinkel Culemborg staat deze klus nog te wachten. Deze winkel gaat vanwege vernieuwingen dicht van 20 september tot en met 3 oktober. Op zaterdag 4 oktober kunnen bezoekers weer terecht in een opgefriste winkel.

Nespresso trekt knip voor duurzame koffie
Koffiemerk Nespresso heeft volgens een eigen persbericht 500 miljoen Zwitserse Francs
(414 miljoen euro) uitgegeven om het welvaartsniveau van boeren te verbeteren en de duur-
zaamheid van de inkoop te verhogen.
De inspanningen van Nespresso, dochterbedrijf van Nestlé, maken deel uit van het initiatief
'The Positive Cup'. Hierin wil het een deel van de koffie permanent herbronnen via een programma
dat in 2003 is opgezet met The Rainforest Alliance. Via dit initiatief investeert het onder meer in Afrikaanse koffieproducerende landen als Ethiopië, Kenia en Zuid-Soedan.

25-jarige Max Havelaar wordt Fairtrade Belgium
Max Havelaar viert in België zijn 25ste verjaardag met een naamsverandering in Fairtrade Belgium. Hiermee wil het succesvolle keurmerk zijn aanwezigheid in de winkelrekken verder laten stijgen en een groter publiek bereiken. Dit is nodig omdat alleen schaalvergroting meer eerlijke handel op de wereldkaart kan zetten, aldus Fairtrade Belgium. Fairtrade Belgium stelt zich tot doel om elke Belg dagelijks een fair trade product te laten consumeren.

De wereld van hoop, strijd en glorie
column (1) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 1

Eten voor India
Een derde wereld actie die in 1966 veel indruk maakte en mede leidde tot het ontstaan van de wereldwinkels was de Novib actie "Eten voor India". Dat er ergens ver weg op grote schaal honger geleden werd waren wij niet gewend en toen we dat voor de eerste keer levensgroot op de toen nog zwart-wit televisie zagen was de roep om structurele maatregelen heel groot.
Er zijn dan ook maatregelen genomen, met name door India zelf maar erg vlug ging dat bepaald niet. Een grote hongersnood kwam in India niet meer voor maar permanente ondervoeding bleef. Onder druk van de bevolking beloofden politici bij elke verkiezing daar wat aan te doen. Soms werd er wat aan gedaan, soms niet maar een echte doorbraak bleef uit.

Tot vorig jaar september er in India een wet werd aangenomen, The Indian Food Security Act. Die wet maakt het voor de regering mogelijk graan en rijst tegen een redelijke prijs bij de kleine boeren op te kopen om dit vervolgens tegen een gesubsidieerde prijs te verkopen aan de 800 miljoen armen. De regering van India blij, de kleine boeren blij de armen blij en wereldwijd alle mensen blij die zich kwaad maken over het bestaan van honger in een wereld van overvloed.

Niet blij waren westerse landen, met name de VS en de EU, die de voedselwet van India aanmerkten als marktverstorend. Let wel: marktverstorend niet voor de markt in India zelf maar voor de zo gewenste wereldwijde vrije markt. In zo'n wereldwijde vrije markt mogen de exportwensen van met name de rijkere landen niet verstoord worden door een humanitaire wet. En die boodschap gaven ze ook af aan de onderhandelingstafel van de WTO (World Trade Organisation). In de WTO-onderhandelingen die vorig jaar december in Bali werden afgesloten bleef India vasthouden aan haar recht haar kleine boeren te steunen en haar armen te voeden. Om de WTO-onderhandelingen te redden gaf zij de tegenstanders nog de kans om binnen een half jaar met redelijke compromissen te komen. Vorige maand was dat half jaar voorbij, zonder resultaat. India weigert om haar bevolking in de steek te laten en daarmee is de WTO alsnog mislukt.

De directeur van de WTO verklaarde vorige week weer met alle landen te gaan praten over een oplossing. Of er een oplossing komt of niet en welke oplossing is niet te voorspellen maar wat er ook gebeurd, het schandaal blijft. Het schandaal van het 'recht van de sterkste' wat in internationale onderhandelingen, ondanks alle humanitaire praatjes, nog steeds geldt. Vijftig jaar geleden was India nog zo zwak dat zij slechts een speelbal was in de landbouw-, export-, en subsidiestrijd tussen de VS en de EU. India is sterker geworden en laat dat gelukkig merken. Winst voor India en een verlies voor de VS en de EU, dus ook voor NL die zo graag 'westerse waarden' willen presenteren als menslievend en fatsoenlijk.
Het schandaal van dit soort geldzucht werd ooit treffend verhaald door Gandhi met zijn uitspraak :

" De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht "


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

17 september 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
Artikelen bekeken hits : 2049590

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn