RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Importeurs

Re (2): hier schrik ik van

Je hebt het steeds over Kassa maar het was Radar die hier een hele uitzending aan gespendeerd heeft en deze week met een vervolg komt. Heel erg om te horen allemaal!!

Reino

 

Re (1): De waarde van keurmerken

Ik erger mij al lange tijd dood aan al die personen die hier anoniem hun gal spuwen. Wees een vent/vrouw en schrijf onder je eigen naam. Tegen deze roddel en achterklap kan je je moeilijk verweren, zeker als het anoniem gebeurt

Hans Verhoog
Katwijk

Reactie RedEerlijkeHandel team:
Je kunt je gemakkelijk verweren als je met feiten en cijfers komt.
Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat degenen die de anonimiteit verwerpen, een agressieve indruk achterlaten. Zou dat de reden van anonimiteit kunnen zijn? Waarom wil je weten wie iemand is?

 

 

Re (7): kosten certificering!

beste mensen,

Er worden hier en daar beschuldigingen geuit, zoals bijvoorbeeld een graaicultuur bij de LVVW., hoge salarissen e.d. ? Dit gebeurt dan anoniem. Ik vind dat zeer dubieus. Als je je naam niet wilt vermelden, reageer dan met bewijzen. Dit is zo laag. Je naam vermelden kan toch geen kwaad, als je staat voor wat je beweert.

Groet,

Hans Verhoog

Reactie RedEerlijkeHandel team:
Wij respecteren de wens van de inzenders. Als een inzender anoniem wil blijven is dat zijn of haar goed recht. Dat u vind dat het geen kwaad kan, is uw mening. Iedereen mag het beter weten en dat zeggen.
Wat betreft de graaicultuur: de LVWW kan aan alle beschuldigingen een eind maken door de salarissen te publiceren. De vraag is: waarom doen ze dat niet als ze niets te verbergen hebben?

 

 

Re (6): Certificering!!

Makkelijke beschuldigingen in de vorm van suggestieve vragen. Natuurlijk mag iedereen de vragen stellen die hij wil, maar de teneur van de "vragen" in de brief van 'het team' op de site 'Reed eerlijke handel' is dusdanig vals en insinuerend dat er niets anders achter kan zitten daneen voortzetting van de lijn die een tijd geleden is ingezet: het (nog verder) beschadigen van de LvWW.
Dat de teksten die geplaatst worden anoniem zijn bevestigt alleen maar dit idee. Hoe laf kun je zijn? Je verschuilen achter de smoes dat je, bij het bekendmaken van je identiteit, vreest voor je veiligheid is misselijkmakend . Daarmee zet je de mensen van de LvWW neer als criminelen die geweld niet zouden schuwen. Bovendien voedt je daarmee alleen het gerucht dat de site gevuld wordt door een of meerdere medewerkers van MIRA. MIRA wordt in elke bijdrage genoemd! Ik ben helemaal niet blij met de gang van zaken rond MIRA een de LvWW, maar als je de strijd wilt aangaan, doe dat dan met open vizier!
Ik ben het lang niet altijd eens met de werkzaamheden en plannen van de LvWW, ook onderschrijf ik het beleid zoals dat tot nu toe is gevoerd lang niet op alle fronten, maar de suggestieve manier waarop op deze site steeds geprobeerd wordt de LvWW in een kwaad daglicht te stellen maakt me misselijk en kwaad.
Zaterdag is er een bijeenkomst waarin de contouren van de toekomst van de LvWW wordt besproken met de leden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de publicatie op "Red eerlijke handel" daarom net nú geplaatst is. Tweespalt proberen te zaaien binnen de LvWW is duidelijk een drijfveer. En dat vervult mij met minachting. Dat ondanks het feit dat ik nog op geen enkele manier kan aangeven of de LvWW in de toekomst op de steun van onze winkel kan rekenen. We zullen de voorstellen en de daaropvolgende resultaten op hun merites beoordelen en dan proberen een eerlijk besluit te nemen of onze toekomst bij de LvWW ligt. We zullen ons in ieder geval niet laten beïnvloeden door valse beschuldigingen en verkapte verdachtmakinge n.
Het zou van moed getuigen als dezereactie op de brief van 'het team' ook op de site 'Reed eerlijke handel' geplaatst wordt.

Marianne Vekemans-Kniest
Secretaris Wereldwinkel Boxmeer

Reactie RedEerlijkeHandel team: als het valse beschuldigingen zijn dient u dat aan te tonen en niet te suggereren dat ze vals zijn. Zo doet u hetzelfde waarvan u ons beschuldigt. U leest wat u er in wilt lezen en vervolgens suggereert u van alles. Het spreekwoord 'zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten' zou hier weleens heel goed van toepassing kunnen zijn.
Wij zijn hier alleen maar om de Eerlijke Handel te redden (en dat hoort ook het belangrijkste doel van Wereldwinkels te zijn)! Tot nu toe heeft nog niemand iets van wat wij zeggen kunnen weerleggen. En u zult dat ook niet kunnen.
Weerlegt u maar dat de LVWW € 1,3 miljoen uit het cadeaubonnen depot van de Wereldwinkels heeft gehaald als het in het jaarverslag van de LVWW staat.
Weerlegt u maar dat het Voorraadhuis staat voor tussenhandel.
Weerlegt u maar dat de machinegemaakte wierook van Gaia's Incense is goedgekeurd en gecertificeerd als handgemaakt.
Weerlegt u maar dat Wereldwinkels vragen mogen stellen, ook als ze volgens u suggestief zijn.
Weerlegt u de petitie van de importeurs maar.
Weerlegt u maar dat klokkenluiden goed is als bijna 90% van de Nederlanders voor bescherming van klokkenluiders is en daar zelfs de grondwet voor wil aanpassen.
Zeggen dat het verdacht is dat een andere klokkenluider vaak genoemd wordt op een klokkenluiderssite is wel erg ver gezocht.
Iedereen heeft recht op een eigen mening, u ook. En wij staan voor Eerlijke Handel.

Het RedEerlijkeHandel team

 

 

Re (5): Certificering

Wat is dit toch, wij zijn toch voor eerlijke handel, hoezo subsidie van wie, en waarvoor.
Ik ben blij dat het bestuur van onze wereldwinkel besloten heeft om niet meer bij de ver. van wereldwinkels aangesloten te willen zijn.
En dat de importeurs van de overige importeurs niet benaderen over eerlijke handel, ik snap het niet.

Netty Knibbe

 

oproep aan de LVWW

Ik wil een oproep doen aan de LVWW in naam van alle vrijwilligers om een eind te maken aan de onzekerheid waarin wij ons bevinden. Ik vind dat de LVWW open kaart moet spelen en hun kaarten op tafel moeten leggen op Extranet, want de reactie van de LVWW op de gebeurtenissen op Extranet is ver benedenmaats. De opmerking dat Mira International negatief doet en het hen spijt is alles waar wij het mee moeten doen? Er wordt op geen enkele manier ingegaan op de beschuldiging dat de nieuwe importeur met een machine gemaakte wierook aan ons verkoopt. Als dat niet waar is moet de LVWW dat zeggen en openlijk bevestigen dat de wierook handgemaakt is, zodat de kou uit de lucht kan. Waarom doet de LVWW dat niet als alles gecontroleerd is zoals zij beweren? Op deze wijze wordt de verdenking alleen maar groter. De LVWW kan bekend maken wie de producent is, hoeveel vrouwen er werken en waar die producent zich bevindt en wat zijn webadres is. De LVWW kan inzicht geven in de opbouw van de prijs van de wierook en hoeveel geld de vrouwen die de wierook rollen en verpakken verdienen als leefbaar loon. En kom alstublieft niet met de smoes dat dit vertrouwelijke informatie is die niet op Extranet kan. Dit is een ernstige zaak die openheid van zaken gebiedt voor alle vrijwilligers, man of vrouw. Onze geloofwaardigheid als Wereldwinkel staat op het spel. Dit moet geregeld zijn voor de media dit oppikken en er geen weg terug meer is. Wij staan als vrijwilliger in de vuurlinie! Doe iets.

namens alle verontruste vrijwilligers
(ik kan dit niet anoniem naar Extranet sturen maar hier wel)

Fijne feestdagen gewenst voor iedereen in alle wereldlanden!

 

machines die wierook maken en machines die wierook verpakken

Hi technische vrijwilligers en vrijwilligsters,

Ik ben technicus en na het lezen van de vorige inzending was ik gelijk geïnteresseerd in hoe die machines die wierook maken werken. Op internet gegoogled en daar zag ik direct een overvloed aan Youtube filmpjes en heel veel soorten machines en soms zelfs zalen vol. Uit de informatie er rond om heen zag ik dat zij overal gebruikt worden. In India, in Vietnam en China. Het is altijd leuk de commentaren bij de filmpjes te lezen in het plaatselijk engels.
Maar het leukste is te zien hoe die machines werken en hoe ze gemaakt worden. Ik was verbaasd hoe eenvoudig en snel zo'n machine werkt. Een bak met stokjes die 1 voor 1 met een enorme snelheid door een opening geschoten worden, via een bak met wierookbrij gecoat worden en in een verzamelbak met kant en klare stokjes terecht komen. De snelheid kan oplopen tot 300 stokjes per minuut! Die machines hebben dan het predicaat hi-speed. Bij eenvoudige machines waar je met de hand stokjes kan invoeren ligt de productie begrijpelijk lager. Daartussen zitten allerlei machines maar het principe is steeds hetzelfde.
Bij de verpakkingsmachines ligt dat anders. Daar zie je dat het mechaniek kan verschillen. Maar allemaal tellen ze de stokjes en doen ze in plastic. Er zijn ook machines die de plastic zakjes met stokjes in een doosje schuiven. Dan is alles geautomatiseerd en heb je weinig mensen nodig om een compleet product te maken.
De grote vraag van een technicus is natuurlijk hoe doet de machine het tov de mens. Even de technicus promoten, want als je het nieuws volgt: het is ook een vak voor vrouwen! Vroeger was 80% van de bevolking boer en nu is door automatisering 2% of minder boer. Vroeger schreef je alles en toen kwam de typemachine en daarna weer de computer of nog leuker: vroeger schreef je alles over als je een kopie nodig had en toen kwam de boekdrukkunst. Tegenwoordig koop je printers van 50 euro die 20 afdrukken per minuut maken en hoef je alleen nog je handtekening te kunnen schrijven.
Ik las dat een wierookrolster rond de 2000 stokjes per dag kan rollen. Een hi-speed machine kan 300 stokjes per minuut produceren (want rollen doet hij niet) en maakt zo in 24 uur 432.000 stokjes. Een machine kan dus de baan van 216 rolsters overnemen en ook op zondag vrij zijn (anders zijn het er 252). Over het met de hand verpakken kon ik geen gegevens vinden en is een vergelijking niet mogelijk. Desalniettemin is dit een mooi voorbeeld van wat automatisering teweeg kan brengen in banenland.
Waar ik erg benieuwd naar ben is de kostenvergelijking. De berekening is dat Gaia per stokje meer dan tweemaal zo duur is dan de Moeder's Geuren, maar als die wierook machinegemaakt is moet het veel goedkoper zijn. Ook lees ik dat chemische wierook veel goedkoper is dan natuurlijke wierook, dus ik ben heel benieuwd hoe Gaia aan die hoge prijs komt. De LVWW moet al die gegevens hebben want zonder die cijfers kunnen ze de wierook niet goedkeuren, lijkt me. Dus kom op en publiceer die cijfers.

Fijne feestdagen gewenst van Herman (zonder achternaam want wij mogen van het bestuur geen partij kiezen)

Hier een paar filmpjes over machines die wierook maken:
wierookmaakmachine - volautomatisch meerdere machines op 1 rij met loopband:
https://www.youtube.com/watch?v=Xb6Q5Tso6gc
wierookmaakmachine - volautomatisch met teller:
https://www.youtube.com/watch?v=2S96xBSp4PI
hele snelle wierookmachine - High Speed Automatic Agarbatti Making Machine:
https://www.youtube.com/watch?v=crMgOnrcLX0
wierookmaakmachine - volautomatisch met leuke muziek (close-up van het proces):
https://www.youtube.com/watch?v=3aYjcBu66B4
wierookmaakmachine - volautomatisch (close-up van het proces):
https://www.youtube.com/watch?v=JaQc3rtc1bY
wierookmaakmachine - half automatisch:
https://www.youtube.com/watch?v=dC5TKAyw3-0
wierookmaakmachine - half automatisch (goede kwaliteit opname):
https://www.youtube.com/watch?v=Q2hq6Swre78
wierookmaakmachine - half automatisch (goede kwaliteit opname):
https://www.youtube.com/watch?v=R3eD3OlK_Bo

Hier een paar machines die wierook verpakken:
wierookverpakkingmachine - zelf tellen, de machine verpakt het in een plastic hoesje:
https://www.youtube.com/watch?v=fwbZsZjh3Iw
wierookverpakkingmachine - de machine weegt en verpakt het in een plastic hoesje:
https://www.youtube.com/watch?v=Xr1-kxaqim0
wierookverpakkingmachine - de machine telt en verpakt het in een plastic hoesje:
https://www.youtube.com/watch?v=cl3JdAo6550
wierookverpakkingmachine - de vepakte wierook wordt in de kartonnen verpakking geschoven:
https://www.youtube.com/watch?v=dMW21d0IUeM

 

 

LVWW moreel failliet?

Van de RedEerlijkeHandel redactie:

Wij kregen de brief, die onder dit artikel staat, toegestuurd door twee verschillende Wereldwinkels met de vraag wat wij hiervan weten.

Ons commentaar is : De aanwijzing van Mira International dat de zogenaamde 'handmade' = handgemaakte wierook van Gaia's wierook door een machine is gemaakt kan uiteraard niet onbesproken blijven, aangezien Fair Trade over leefbaar loon voor mensen gaat en niet over machines die 24/7 kunnen produceren.
Een tweede constatering van Mira International is dat de Gaia wierook beweert 100% natuurlijk te zijn terwijl de geur synthetisch en chemisch is. Dat is geen Fair Trade overtreding maar wel een leugen van de Fair Trade producent in het geval dat het waar is. Eerlijke handel met de nadruk op eerlijk is het dan zeker niet en wat zegt dat over de producent, vraag je je dan af.

Wij hebben een pakje Gaia's Incense gekocht en onderzocht of de constateringen van Mira International overeenkomen met wat wij waarnemen. Een pakje van De Moeder’s Geuren werd de referentie.
Betreft machinegemaakt:

 • de stokjes zijn inderdaad heel egaal en uniform. Dit lijkt niet op met de hand gerolde wierook waar enige onregelmatigheid duidelijk waarneembaar is;
 • wij zien dat de bamboestokjes zelf ook verschillen. De Gaia wierook bamboestokjes zijn perfect rond, terwijl de handgerolde stokjes minder gelijkmatig zijn;
 • Mira International zegt in onderstaande brief dat bij machine gemaakte wierook het eind van het bamboestokje te zien is en dat is bij de Gaia wierook inderdaad zo. Bij de handgerolde wierook zie je het bamboestokje er niet door heen komen.

Betreft 100% natuurlijk: bij het ruiken is er geen twijfel mogelijk :-). De Gaia wierook komt uit een andere wereld. Wij hebben Wild Lavender getest en de stokjes geuren zo sterk dat je ze niet eens hoeft aan de steken om ze op meters afstand te kunnen ruiken. Omdat we allemaal alle stokjes in handen hadden gehad, viel ook op dat de geur meer dan een uur aan je handen blijft zitten. Bij de handgerolde wierook moet je er met je neus naar toe om ze te kunnen ruiken. Dit verschil kan niemand ontgaan; het is duidelijk dat de natuur nooit zo geurt als de Gaia wierook.
Mira International schrijft ook dat handgerolde stokjes altijd stof afgeven. Op de stokjes van Gaia wierook zit inderdaad geen stofje.

Na onze test hebben wij Mira International gebeld en gevraagd of iemand van hen onze vragen wilde beantwoorden. Hier volgen onze vragen en de antwoorden die wij ontvingen:

Vraag: bestaan er machines die wierook maken?
Antwoord: ja, die bestaan al heel lang. Japanse wierook wordt vrijwel altijd met machines gemaakt. Er is ook een merk dat wierook zonder bamboestokje promoot en die wierook wordt ook met een machine geproduceerd. In India zijn veel wierookmaakmachines te koop. Indiaase wierookmachinemakers adviseren deze machines voor 'export quality incense'.

Vraag: kun je niet met de hand perfect regelmatige stokjes rollen?
Antwoord: Een paar zou nog kunnen als je bijzonder ervaren rolsters hebt en je een hoge mate van perfectie van hen eist. Maar alle stokjes is niet mogelijk omdat mensen geen machines zijn en je met zoveel uiterlijke factoren te maken hebt zoals de kleverigheid van het deeg: aan het begin van het rollen is het deeg kleveriger dan aan het eind van de bol deeg; en zoals de realiteit waar de stokjes van een rolster gemengd worden met die van andere rolsters en verschillen zichtbaar worden, zoals de plaats waar het deeg aan het stokje begint.

Vraag: wij constateerden een verschil in het bamboestokje, hoe kan dat?
Antwoord: de bamboestokjes die gebruikt worden bij machines moeten zo regelmatig mogelijk zijn om te voorkomen dat de machine vastloopt en om veel 'waste' te voorkomen. Die stokjes zijn machine gespleten en rond gefreesd. De Moeder's Geuren gebruikt geen bamboestokjes die zo perfect rond gefreesd zijn.

Vraag: jullie zeggen in de brief dat je aan het eind van het stokje het bamboestokje kan zien en dat kan niet als de wierook handgerold is. Wij hebben dat ook geconstateerd maar kunnen jullie uitleggen hoe dat verschil ontstaat?
Antwoord: bij het rollen met de hand knijp je de deegbol aan het eind af, maar dan blijft er altijd voorbij het eind van het bamboestokje een soort slurfje deeg hangen. Dat slurfje wordt bij het afrollen met de pink tegen het stokje aangedrukt, waardoor het bamboestokje altijd aan het eind afgesloten wordt. Bij een machine werkt dat niet zo en wordt het deeg exact tot het eind van het stokje aangebracht en is er geen slurfje over om het eind te bedekken. Op onze site staan filmpjes over het rollen van wierook en bij 1 zo'n filmpje kun je zien als je goed kijkt hoe de rolster haar pink tijdens het rollen gebruikt om het slurfje aan te drukken. Een fantastische techniek die tijd bespaart waardoor de vrouw meer stokjes per dag kan rollen en meer verdient.

Vraag: dat Gaia wierook chemisch is kan iedereen ruiken, want de geur is overweldigend, maar waarom is het synthetisch en chemisch? Wat is het voordeel?
Antwoord: Er zijn een aantal redenen.

 • chemische wierook is veel goedkoper te maken, heel veel goedkoper. De parfum die de wierook laat geuren wordt met chemische verdunningsmiddelen, zoals ftalaten, verdund. Wel 2 tot 10 maal. De verdunningsmiddelen zijn 'geurloos' en heel goedkoop, waardoor je het parfum tot 10 keer goedkoper kan maken. Die verdunningsmiddelen worden ook vaak aangeduid als weekmakers;
 • maar de verdunner zorgt er ook voor dat de wierook zich heel snel verspreidt. Wat de alcohol is voor een parfum, is de verdunner voor de wierook. De alcohol helpt Chanel parfum zich te verspreiden, want anders kan je de Chanel niet op afstand ruiken en dat is wel de bedoeling voor een vrouw (of man). De wierook verdunners, weekmakers, zoals de ftalaten zijn verboden want zij kunnen hormoonverstoringen geven van ernstige aard. Jammer genoeg voor de consument wordt er bij geurverspreiders niet op gecontroleerd en worden ze nog in veel artikelen gebruikt.
 • kortom, een wierook 100% natuurlijk noemen terwijl er verboden middelen inzitten is bedrog.

Vraag: en dan de Fair Trade vraag. Hoe denken jullie dat dit kon gebeuren?
Antwoord: de LVWW was in hoge nood toen zij ons hadden geschorst met betrekking tot de tussenhandel affaire. Bij Wereldwinkels is wierook een grote trekker, dat een trouw publiek kent. Een aantal jaar geleden werd het erkend als 1 van de 3 steunpilaren van de Wereldwinkel. Het kon ten tijde van crisis een grote verliespost worden voor Wereldwinkels (meestal maakte de wierook rond de 10% van de totale jaaromzet uit) en het geloof in de LVWW stond op het spel. Maar hoe krijg je zo gauw een Fair Trade wierook gevonden en gecertificeerd? De vorige poging liep mis toen bekend werd dat het merk uit Frankrijk kwam, dus daar konden ze niet meer terecht. Alchemia van de Gaia wierook zal toen bereid gevonden zijn om een Fair Trade wierook te zoeken en te laten certificeren. Vanwege tijdnood en door gebrek aan kennis (?) heeft men niet opgelet en is men in zee gegaan met de producent van Gaia wierook. Snelle certificering was uiteraard geen probleem, ondanks het feit dat Alchemia het project (?) in India nooit bezocht kan hebben. Mensen of instanties in India kunnen het project wel goedkeuren als Fair Trade, zal de LVWW gedacht hebben.
En dan is het product gecertificeerd en blijkt het geen handicraft = handgemaakt te zijn! Het kan dat niemand dit besefte, want niemand is daar geweest om het te controleren en in Nederland hoef je het niet te zien als je niet oplet. Dat de wierook niet 100% natuurlijk is, zal echter niemand met enige kennis van zaken ontgaan zijn.

Vraag: jullie zullen veel reacties binnen gekregen hebben. Wat is zoal de teneur?
Antwoord: de reactie is zoals je kunt vermoeden afhankelijk van de soort Wereldwinkel. De partnerwinkels hebben het meest te verliezen. Zij kiezen vrijwel altijd voor totale ontkenning. Dat is een psychologisch gegeven: des te groter de schok des te feller de ontkenning. Dan is er een groep die zegt: we wachten het af en hebben geen oordeel of we kunnen het niet beoordelen. Contactpersonen sturen de brief vaak door aan hun bestuur en er zijn besturen die zeggen de brief door te sturen naar de LVWW en hun antwoord af te wachten. Wereldwinkels die hun lidmaatschap hebben opgezegd of gaan opzeggen, juichen ons zoals te verwachten valt eensgezind luid toe. We krijgen veel riemen onder het hart en harten onder de riem :-).

Vraag: zijn jullie van plan deze zaken aan de Reclame Code Commissie te melden, zodat zij via de media de consument waarschuwen voor deze misleidingen?
Antwoord: nee, melding is een zaak voor de consument of de Wereldwinkel. Zij zijn de dupe, niet wij.
Maar misschien roept Alchemia de Gaia wierook terug en wordt deze zaak in de kiem gesmoord.
Wij van het RedEerlijkeHandel team zetten grote twijfels bij de betrouwbaarheid en deskundigheid van een certificerende instantie die een machine gemaakt product kan certificeren en goedkeuren als 'Fair Trade en handgemaakt door vrouwen uit achterstandswijken in Zuid-India'.


De brief van Mira International:

onderwerp: Gaia wierook is gecertificeerd maar is niet handgemaakt (dus geen handicraft)

Beste <Wereldwinkel>,

U koopt Gaia wierook in of u bent gevraagd om Gaia wierook in uw assortiment op te nemen, in plaats van de Moeder's Geuren bloemenwierook.

Wij willen u hierbij waarschuwen dat de Gaia wierook niet handgemaakt is (wat wel op het pakje staat). Deze wierook is machine-gemaakt en kan dus niet onder het label handicrafts vallen. Op het pakje staat een foto van een Indiase vrouw die wierook rolt, wat betekent dat deze zaken volgens de Reclame Code Commissie onder misleiding of zelfs bedrog valt.

Bovendien staat op het pakje '100% natural' terwijl het om een synthetische en chemische wierook gaat, die gedompeld is. Bij dompel wierook is de hoeveelheid synthetische verdunningsmiddelen tussen de 50% en 90% van het 'parfum'.

Als laatste staat op het pakje Fair Trade. Het klopt dat de LVWW een certificering heeft gegeven, maar in niets is voldaan aan de criteria, die eisen dat het product handgemaakt is en de vrouwelijke rolsters een eerlijk loon krijgen. Een door een machine gemaakt product kan nooit handgerold zijn.
De LVWW beweert dat de wierook gerold is door vrouwen in een achterstandswijk in Zuid-India en dat dit project gecontroleerd is! Zelfs de importeur is nooit in India, laat staan bij het project, geweest! Dit is een flagrante schending van uw vertrouwen in de LVWW. Een vereniging die 1,8 miljoen euro heeft ontvangen voor het opzetten van een eerlijk certificeringssysteem!
De LVWW stelt in het Extranet bericht over deze wierook dat u deze wierook met een gerust hart kunt kopen! Een consument kan het echter oplichting noemen, omdat hij betaalt voor eerlijke Fair Trade wierook met 100% natuurlijke ingrediënten terwijl daar geen sprake van is en deze wierook per stokje zelfs meer dan tweemaal zo duur is dan de natuurlijke en eerlijke wierook van de Moeder's Geuren.

U begrijpt dat het imago van uw Wereldwinkel groot gevaar loopt in het geval dat u deze wierook verkoopt of blijft verkopen als Fair Trade, handgemaakt en natuurlijk, nadat u door deze brief op de hoogte bent gesteld van de misleiding en het bedrog bij de presentatie van dit product.

U kunt zelf beoordelen dat deze wierook met een machine is gemaakt als u naar de volgende punten kijkt:

 • alle 15 stokjes zien er precies hetzelfde uit (vergelijk met onze stokjes waar het met de hand rollen zich uit in onregelmatigheden)
 • de stokjes zijn perfect rond (er zit geen enkel deukje in dat op handgemaakt kan duiden)
 • aan het eind van het stokje kan het bamboe stokje gezien worden (wat alleen kan met een machine en niet mogelijk is als het stokje met de hand gerold is)
 • het wierookdeeg is bij elk stokje even lang (wat onmogelijk te bereiken is bij handgemaakte stokjes, want mensen zijn geen machines).

Dat de wierookgeur niet natuurlijk is, kan eenvoudig getest worden door de geur te vergelijken met de geur van onze stokjes. Maar ook door aan de stokjes te voelen: bij onze stokjes krijg je zwarte stof (houtskool) of bruine stof aan je handen, bij synthetische dompel wierook is er geen losse stof te bekennen!

Kortom u wordt met de Gaia wierook misleid, zelfs bedrogen, door de importeur en door uw eigen vereniging.

Met vriendelijke groet,

Hyacintha Schouten
namens Mira International BV

 

Re: hier schrik ik van

Nou ja zeg,

Zetten wij ons al jaren in voor eerlijke handel, en eerlijke producten, en dan kan je een keurmerk kopen, waar is LVWW mee bezig.
Wij zijn al lang uit de LVWW gestapt, mede omdat Fair Support de verplichte fee, wilde innen.
Onze mooie Fair Nu winkel kan gelukkig nog net open, dankzij lieve betrokken medewerkers, en plaatselijke ondernemers,
Het is goed dat de discussie op gang is gekomen en voorlopig zijn we er nog niet,

Mira komt altijd zelf naar onze winkel toe, maar dat de eerlijke wierook nu onder vuur ligt, waar is de mensheid mee bezig.

Groeten Netty Knibbe

 

Bovenstaande is een reactie op "De waarde van keurmerken" [5 december 2014]

Hallo mensen,

Eerst even een inleiding.
Afgelopen maandag zag ik in Kassa dat de meeste van de 50 keurmerk eerlijke chocolade letters slecht scoren in hun test. Alleen Tony met een 7,5 en Verkade met een 6,2 kregen een voldoende. De rest scoort een onvoldoende met als laagste een 3,5! Bij die onvoldoendes zitten dus allerlei fairtrade gekeurde chocolade letters. Hoeveel is een keurmerk waard denk je dan.
De volgende dag zag ik in Kassa dat het CE keurmerk gewoon te koop is. Dat is een verplicht veiligheidskeurmerk voor alle non-food producten. Te koop voor tussen de 1500 en 3000 euro. Kassa nam de proef en verzon een bekkenbodemmatje dat gemaakt was van een mandarijnen netje uit de supermarkt. Over bekkenbodemmatjes zijn heel veel ernstige gezondheidsproblemen gemeld. Met verborgen camera's liet Kassa zien dat certificerende instituten (waaronder de grootsten) 100% zekerheid gaven voor goedkeuring op basis van de knip en plak informatie die ingediend was, terwijl het instituut het product niet eens gezien had ('dat kan ook nog een jaar nadat het product op de markt is'). Ondeuglijke keurmerken zijn al langer in het nieuws, maar dit slaat alles.
En nu komt het: komt de Mira wierook vertegenwoordigster bij ons langs en die zegt dat de nieuwe door de LVWW goedgekeurde wierook uit India van een importeur komt die nog nooit in India is geweest! Ik viel van mijn stoel. Zij zei dat de LVWW zegt dat het uit een achterstandswijk ergens in Zuid India komt. En dan te bedenken dat transparantie en duidelijkheid over de herkomst van de chocola de belangrijkste kenmerken zijn bij een hoogscorende eerlijke chocola. Het is juist die reden dat zoveel merken met een keurmerk zo slecht scoorden in de Kassa test.
Als het waar is wat zij me zei dan maakt de LVWW zich volkomen belachelijk met die certificering en laat de Verenigingsraad hierbij grote steken vallen.

Ik wil graag anoniem blijven

 

De waarde van keurmerken

Hallo mensen,

Eerst even een inleiding.
Afgelopen maandag zag ik in Kassa dat de meeste van de 50 keurmerk eerlijke chocolade letters slecht scoren in hun test. Alleen Tony met een 7,5 en Verkade met een 6,2 kregen een voldoende. De rest scoort een onvoldoende met als laagste een 3,5! Bij die onvoldoendes zitten dus allerlei fairtrade gekeurde chocolade letters. Hoeveel is een keurmerk waard denk je dan.
De volgende dag zag ik in Kassa dat het CE keurmerk gewoon te koop is. Dat is een verplicht veiligheidskeurmerk voor alle non-food producten. Te koop voor tussen de 1500 en 3000 euro. Kassa nam de proef en verzon een bekkenbodemmatje dat gemaakt was van een mandarijnen netje uit de supermarkt. Over bekkenbodemmatjes zijn heel veel ernstige gezondheidsproblemen gemeld. Met verborgen camera's liet Kassa zien dat certificerende instituten (waaronder de grootsten) 100% zekerheid gaven voor goedkeuring op basis van de knip en plak informatie die ingediend was, terwijl het instituut het product niet eens gezien had ('dat kan ook nog een jaar nadat het product op de markt is'). Ondeuglijke keurmerken zijn al langer in het nieuws, maar dit slaat alles.
En nu komt het: komt de Mira wierook vertegenwoordigster bij ons langs en die zegt dat de nieuwe door de LVWW goedgekeurde wierook uit India van een importeur komt die nog nooit in India is geweest! Ik viel van mijn stoel. Zij zei dat de LVWW zegt dat het uit een achterstandswijk ergens in Zuid India komt. En dan te bedenken dat transparantie en duidelijkheid over de herkomst van de chocola de belangrijkste kenmerken zijn bij een hoogscorende eerlijke chocola. Het is juist die reden dat zoveel merken met een keurmerk zo slecht scoorden in de Kassa test.
Als het waar is wat zij me zei dan maakt de LVWW zich volkomen belachelijk met die certificering en laat de Verenigingsraad hierbij grote steken vallen.

Ik wil graag anoniem blijven

 

Re (4): kosten certificering!

Beste Bram,

Je schrijft over de kosten die jaarlijks gemaakt zijn door de leveranciers voor een goed certificeringssysteem dat er nooit gekomen is. Dat maakte me benieuwd hoeveel die kosten zijn in vergelijking met het WFTO. Ik heb het opgezocht en kijk eens aan ! Importeurs betalen las ik 1,2% van hun jaaromzet aan certificering. Het WFTO vraagt 0,00275% over de jaaromzet! Echt waar ! Het staat op hun site. De LVWW rekent dus 436 maal meer voor certificering dan het WFTO !
En er is niks aan de strijkstok blijven hangen bij de LVWW ? En zij willen een overgangsregeling van 2 jaar om nog even door te vangen ! Zou ik ook willen als ik hen was, haha. In marketing heet dat een cash-cow: kost niks en brengt veel op. Doet me ook denken aan die reportages waarin het leger 100 keer meer betaald voor onderdelen dan ze in een winkel kosten. Zolang niemand er iets van zegt loop je binnen.
Maar alles met de beste bedoelingen voor de importeurs en voor de wereldwinkels die betrouwbare informatie moeten hebben en die dat zonder de certificering van de LVWW niet kunnen krijgen. De LVWW schrijft namelijk op extranet dat de WFTO certificering niet goed genoeg is voor onze wereldwinkels ! Echt waar. Heel geloofwaardig, haha. Jongens wakker worden!

<anoniem>

 

 

Re (3): kunnen we dit stoppen

Ik moet dit even kwijt. Eerst lees ik dat onze directeur anderhalve ton verdient, dan lees ik dat onze vereniging 1,8 miljoen euro subsidie krijgt en dan lees ik op extranet dat er onbetaalde vrijwilligers gevraagd worden voor het langdurig administreren van de cadeaubonnen. Wat is er nog van eerlijke handel over? Wij vrijwilligers zijn nu de onbetaalde slaven van de rijke bestuurders? Wat voor een vereniging zijn wij geworden? De omgekeerde wereld volgens mij.

anoniem

 

 

Re (2): Certificering!!

wat een gedoe
De een lijkt het nog wel beter te weten dan de ander, waar blijven de uitgangspunten, eerlijk alles delen, vrijwilligers all over the world zetten zich in, en dan gaat LVWW zoiets ondernemen, ik snap er niks meer van.

anoniem

 

Bovenstaande is een reactie op "Certificering!!" [20 november 2014]:

Beste Bram,

Ja, dat hebben wij ook vernomen. Een subsidie van € 1,8 miljoen naar verluidt. Het is een subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zo'n enorm bedrag roept natuurlijk veel vragen bij mensen op. Nu zeker met al die subsidiefraudes in het nieuws. Openheid en voorzichtigheid is geen overbodige luxe in dezen en dat is wat je vraagt. Waar is de begroting met het budget, naar wie gaat het geld en hoeveel?

Wij van het team hebben het onderling besproken, anderen nog om advies gevraagd en hebben op basis daarvan eerst de feiten op een rijtje gezet:

  1. in april 2014 wordt Mira International geschorst. Mira licht toe niet meer te willen betalen aan de LVWW omdat de LVWW als certificerende instantie tussenhandel (in de vorm van het Voorraadhuis) niet verbiedt.
  2. in mei 2014 schrijven de 15 Fair Plaza importeurs in een petitie onder andere dat zij net als Mira niet meer willen meebetalen aan het haperende systeem van certificering van de LVWW en het eigengereide handelen van de LVWW met certificering en keurmerken beu zijn. Pikant detail is dat zij niet geschorst worden, terwijl ze net als Mira International hun erkenningsbijdrage niet meer betalen!
  3. in augustus kondigt de LVWW plotseling aan dat zij zich per 1 september 2014 uit de certificering zal terugtrekken. Zij stellen een overgangsregeling voor om de importeurs te begeleiden naar certificering via het WFTO.
  4. in de vergadering van de LVWW met de importeurs over de certificering wordt die overgangsregeling door de importeurs van tafel geveegd en staat de erkenning van de LVWW zelf op het spel.
  5. korte tijd later sluiten de Fair Plaza importeurs toch een overeenkomst mbt de overgangsregeling (waarbij de andere helft van de importeurs, zoals je zegt, niet is betrokken). De overeenkomst lijkt bovendien haaks te staan op de eisen uit de petitie!?

Speelt de € 1,8 miljoen subsidie bij deze onverwachte omslag een rol? Is de reden dat de LVWW de subsidie waarschijnlijk terug zou moeten geven als zij geen overeenkomst zou treffen met de importeurs? Niet onlogisch te denken dat de verdeling van de € 1,8 miljoen de 15 Fair Plaza importeurs weer over de streep heeft getrokken.
De volgende vraag kan ook gesteld worden: waarom subsidie gebruiken voor iets wat al vast staat: certificering via het WFTO? Noodzakelijke begeleiding naar het WFTO door de instantie (LVWW) die zelf geen goed certificeringssysteem weet op te zetten (sinds 1991) is geen overtuigend argument.
En stel dat het vriendjespolitiek blijkt te zijn, is het dan subsidiefraude? Wie is dan aansprakelijk? De Verenigingsraad die niet gecontroleerd heeft? Of alleen de mensen die hun handtekening hebben gezet? Goede kost voor slapeloze nachten lijkt het. 

Zijn volledige openheid en inzichtelijkheid te verwachten van de hoofdrolspelers? Kan dat geëist worden?
Wie het weet mag het zeggen.

Het RedEerlijk Team

 

Bovenstaande is een reactie op "Certificering" [16 november 2014]:

beste Lezer,

Er gaan geruchten dat de LVWW een enorme subsidie ontvangen heeft om de transitie van het certificeringssysteem te begeleiden van LVWW naar WFTO.
Wie heeft daar meer informatie over? o.a wie heeft de subsidie verstrekt en hoe ziet de subsidieaanvraag eruit, welke kosten denkt men te maken?
Daarnaast heb ik begrepen dat importeurs weigeren de jaarlijkse bijdrage te betalen, wat begrijpelijk is gezien de kosten die jaarlijks gemaakt zijn door de importeurs voor een goed certificeringssysteem, wat er nooit gekomen is.

Het zou goed zijn als er op uw site feitelijke gegevens hierover komen te staan. Nog lang niet alle importeurs durven zich te roeren. Helaas hebben de 15 importeurs van fairplaza verzuimd de overige importeurs bij hun acties te betrekken.

Met een vriendelijke groet,
Bram

 

Re: Certificering!!

Beste Bram,

Ja, dat hebben wij ook vernomen. Een subsidie van € 1,8 miljoen naar verluidt. Het is een subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zo'n enorm bedrag roept natuurlijk veel vragen bij mensen op. Nu zeker met al die subsidiefraudes in het nieuws. Openheid en voorzichtigheid is geen overbodige luxe in dezen en dat is wat je vraagt. Waar is de begroting met het budget, naar wie gaat het geld en hoeveel?

Wij van het team hebben het onderling besproken, anderen nog om advies gevraagd en hebben op basis daarvan eerst de feiten op een rijtje gezet:

 1. in april 2014 wordt Mira International geschorst. Mira licht toe niet meer te willen betalen aan de LVWW omdat de LVWW als certificerende instantie tussenhandel (in de vorm van het Voorraadhuis) niet verbiedt.
 2. in mei 2014 schrijven de 15 Fair Plaza importeurs in een petitie onder andere dat zij net als Mira niet meer willen meebetalen aan het haperende systeem van certificering van de LVWW en het eigengereide handelen van de LVWW met certificering en keurmerken beu zijn. Pikant detail is dat zij niet geschorst worden, terwijl ze net als Mira International hun erkenningsbijdrage niet meer betalen!
 3. in augustus kondigt de LVWW plotseling aan dat zij zich per 1 september 2014 uit de certificering zal terugtrekken. Zij stellen een overgangsregeling voor om de importeurs te begeleiden naar certificering via het WFTO.
 4. in de vergadering van de LVWW met de importeurs over de certificering wordt die overgangsregeling door de importeurs van tafel geveegd en staat de erkenning van de LVWW zelf op het spel.
 5. korte tijd later sluiten de Fair Plaza importeurs toch een overeenkomst mbt de overgangsregeling (waarbij de andere helft van de importeurs, zoals je zegt, niet is betrokken). De overeenkomst lijkt bovendien haaks te staan op de eisen uit de petitie!?

Speelt de € 1,8 miljoen subsidie bij deze onverwachte omslag een rol? Is de reden dat de LVWW de subsidie waarschijnlijk terug zou moeten geven als zij geen overeenkomst zou treffen met de importeurs? Niet onlogisch te denken dat de verdeling van de € 1,8 miljoen de 15 Fair Plaza importeurs weer over de streep heeft getrokken.
De volgende vraag kan ook gesteld worden: waarom subsidie gebruiken voor iets wat al vast staat: certificering via het WFTO? Noodzakelijke begeleiding naar het WFTO door de instantie (LVWW) die zelf geen goed certificeringssysteem weet op te zetten (sinds 1991) is geen overtuigend argument.
En stel dat het vriendjespolitiek blijkt te zijn, is het dan subsidiefraude? Wie is dan aansprakelijk? De Verenigingsraad die niet gecontroleerd heeft? Of alleen de mensen die hun handtekening hebben gezet? Goede kost voor slapeloze nachten lijkt het. 

Zijn volledige openheid en inzichtelijkheid te verwachten van de hoofdrolspelers? Kan dat geëist worden?
Wie het weet mag het zeggen.

Het RedEerlijk Team

 

Bovenstaande is een reactie op "Certificering" [16 november 2014]:

beste Lezer,

Er gaan geruchten dat de LVWW een enorme subsidie ontvangen heeft om de transitie van het certificeringssysteem te begeleiden van LVWW naar WFTO.
Wie heeft daar meer informatie over? o.a wie heeft de subsidie verstrekt en hoe ziet de subsidieaanvraag eruit, welke kosten denkt men te maken?
Daarnaast heb ik begrepen dat importeurs weigeren de jaarlijkse bijdrage te betalen, wat begrijpelijk is gezien de kosten die jaarlijks gemaakt zijn door de importeurs voor een goed certificeringssysteem, wat er nooit gekomen is.

Het zou goed zijn als er op uw site feitelijke gegevens hierover komen te staan. Nog lang niet alle importeurs durven zich te roeren. Helaas hebben de 15 importeurs van fairplaza verzuimd de overige importeurs bij hun acties te betrekken.

Met een vriendelijke groet,
Bram

 

Certificering

beste Lezer,

Er gaan geruchten dat de LVWW een enorme subsidie ontvangen heeft om de transitie van het certificeringssysteem te begeleiden van LVWW naar WFTO.
Wie heeft daar meer informatie over? o.a wie heeft de subsidie verstrekt en hoe ziet de subsidieaanvraag eruit, welke kosten denkt men te maken?
Daarnaast heb ik begrepen dat importeurs weigeren de jaarlijkse bijdrage te betalen, wat begrijpelijk is gezien de kosten die jaarlijks gemaakt zijn door de importeurs voor een goed certificeringssysteem, wat er nooit gekomen is.

Het zou goed zijn als er op uw site feitelijke gegevens hierover komen te staan. Nog lang niet alle importeurs durven zich te roeren. Helaas hebben de 15 importeurs van fairplaza verzuimd de overige importeurs bij hun acties te betrekken.

Met een vriendelijke groet,
Bram

 

LVWW verliest certificering definitief; certificering geheel naar WFTO

In mei hebben de 15 importeurs van Fair Plaza een petitie gestuurd aan de LVWW. De inhoud van de petitie, die ons inziens, voor alle betrokkenen (zoals de Wereldwinkels) bekend had moeten worden gemaakt, kan nu pas door ons gepubliceerd worden, omdat de vergadering tussen importeurs en de LVWW aangaande de petitie heeft plaatsgevonden.
Eerder was op Extranet te lezen dat de certificering per 1 september jl. beëindigd werd en voortaan via de WFTO zou gebeuren. De LVWW wilde echter een tussenrol bij de certificering blijven spelen. Op bovengenoemde vergadering is de tussenrol die de LVWW zich had toegedicht door alle importeurs van tafel geveegd. De taak van certificering door de LVWW is definitief beëindigd en het betrokken personeel wordt waarschijnlijk ontslagen.

Hieronder is in de petitie te lezen dat de importeurs meer dan genoeg hadden van het wanbeleid van de LVWW op het gebied van de certificering, waaronder het toelaten van tussenhandel en ongeoorloofde en ongecontroleerde importeurs en distributeurs van zogeheten duurzame producten.
Het lijkt er sterk op dat de importeurs moed hebben gevat de petitie in te dienen door de opstelling van Mira International en de steun van Wereldwinkels voor het standpunt van Mira International. Het voortbestaan van het Voorraadhuis voor Wereldwinkels lijkt hiermee ook een kort leven beschoren, aangezien importeurs van Fair Plaza zich tegen tussenhandel hebben opgesteld en tegen de ongecontroleerde importeurs die via het Voorraadhuis leveren. De functie van RSU (waar het Voorraadhuis onderdeel van is) zal hierdoor ook herzien moeten worden. Welke Wereldwinkel wil nog de extra 4% van haar omzet betalen als de functie van het Voorraadhuis vervalt of sterk wordt ingekrompen?

Wij denken dat Mira International blij zal zijn, want hiermee komt haar schorsing logischerwijs te vervallen. Doordat de informatie van de petitie achtergehouden werd door de LVWW wisten Wereldwinkels niet dat alle importeurs niet meer betaalden voor certificering en kon de boycot van alleen Mira International voortduren. Misleiding is het woord hiervoor. Alle Fair Plaza importeurs hadden uiteraard ook direct geschorst moeten worden als de LVWW principieel was geweest.

Wereldwinkelland staat voor een nieuwe herinvulling van Eerlijke Handel. Terug naar de oorspronkelijkheid van de kleine producent lijkt een goed motto om te volgen, lijkt ons.

Het RedEerlijkeHandel team

KLIK OP DE AFBEELDING OM DE PETITIE ALS PDF TE BEKIJKEN/DOWNLOADEN

 

Vraag naar stand van zaken bij boycot wierook

Het RedEerlijkeHandel team kreeg een vraag en wilde weleens weten hoe het gaat met de boycot van de wierook van Mira International en vroegen hen de stand van zaken. Hun mondelinge antwoord hebben we opgenomen en als volgt geordend en samengevat:

Het succes van de boycot heeft zich gelukkig beperkt tot de groep partnerwinkels (een aantal partnerwinkels heeft van het begin af aan niet meegedaan aan de boycot en is blijven inkopen) en tot een aantal 'gehoorzame' Wereldwinkels. Dat partnerwinkels aan de boycot meedoen is logisch omdat zij een contract hebben om 50% van hun inkopen bij de tussenhandelaar het Voorraadhuis te doen. Als zij rationeel zijn, zouden ze namelijk moeten stoppen met inkopen bij de tussenhandelaar. Met handen en voeten gebonden, heet dat. De partnerwinkels die niet meededen zeiden iets als 'we kunnen de omzet en klanten niet missen en verder is het niet onze zaak. Laat de lvww het zelf maar uitzoeken'.
Dus voor de meeste winkels was een belangrijke reden om te blijven inkopen of nu weer in te gaan kopen bij ons dat de winkel de omzet niet kan missen. De totale 'prijs' aan omzet die zij betalen is vaak hoog, omdat de wierook een belangrijke inkomstenbron is (5 tot 12% van de omzet) via vaste klanten en door het wegblijven van die klanten kan het omzetverlies oplopen tot wel 20% per jaar. Wij horen dat trouwe wierookklanten sommige Wereldwinkels mijden omdat zij onze wierook niet meer verkopen maar ook omdat de Wereldwinkels -schijnbaar uit nood- de prijzen verhogen, terwijl de klanten zeggen dezelfde producten ergens anders goedkoper te krijgen zijn. De Wereldwinkels verzorgen dan een oneerlijke prijs voor de boer/fabrikant, een oneerlijk prijs voor de importeur en een oneerlijke prijs voor de consument, maar zij blijven het Eerlijke Handel noemen? Het tekent hoe de Wereldwinkels, de fabrikant, de importeur en de consument moeten opdraaien voor het besluit van de lvww om tussenhandel toe te staan en ons als klokkenluider te schorsen.
Wij merken dat het weer gaan verkopen van onze wierook vaak ook samengaat met de opzegging van het partnerschap, want door het verlies van verkopen (door de wierookboycot) wordt de winkel zich vaak bewust van het feit dat de kosten van partner-zijn niet opwegen tegen de baten. De break-even (of beter brake-even?) positie of de verlies positie kan door opzegging direct worden omgezet in een veiligere positie van winst.

Wij merken ook dat Wereldwinkels niet hebben nagedacht over de gevolgen van hun boycot. De wetenschap dat vrouwen in India door de Wereldwinkel hun baan verliezen (na 22 jaar trouwe levering) is vaak een schok. De Wereldwinkel hoort voor banen te zorgen, niet om vrouwen hun baan in India te laten kwijtraken. Hoe kan de lvww ons daartoe aangezet hebben? is dan hun vraag.
Als we vervolgens hen er aan herinneren dat de Eerlijke Handel 45 jaar geleden opgezet is tegen uitbuiting en uitpersing van de koffieboer. En dat door de tussenhandelaar ('middle men') te elimineren (=niet meer toe te staan) de boer een eerlijke prijs kon krijgen. En wat zien we nu: de tussenhandelaar is terug van weggeweest in de vorm van het Voorraadhuis dat zich met toestemming van de lvww tussen de importeur en de Wereldwinkel heeft ingewurmd. Importeurs kunnen met 27% korting op de inkoopprijs aan het Voorraadhuis leveren. Wie moet die korting betalen, vragen we dan? De consument door een prijsverhoging? De importeur en de boer/leverancier in de Derde Wereld moeten beiden 15% inleveren? Terug naar uitbuiting en afpersing dus! De enige winnaar is weer de tussenhandelaar!
Wij waarschuwen ook voor de mogelijke gevolgen die de Wereldwinkel in een kwaad daglicht kan plaatsen. Welke consument of journalist accepteert dat een Wereldwinkel verantwoordelijk is voor vrouwenbanen verlies in de Derde Wereld? "Ja maar, wij gehoorzamen alleen maar de lvww en omdat Mira International niet gecontroleerd kan worden en niet gecertificeerd is". Nee, zeggen we dan, we zijn wel gecontroleerd en we zijn gecertificeerd tot 31 december 2014. We zijn geschorst omdat wij tussenhandel niet goedkeuren en accepteren! Dit is een kwestie tussen de lvww en ons, waar jullie het slachtoffer van zijn en over jullie rug wil de lvww zijn gelijk (welk gelijk?) halen. Het belang van de Wereldwinkels wordt volkomen aan de kant geschoven, terwijl de lvww er toch hoort te zijn om de winkels te dienen?
De verwarring is vervolgens groot.
Als we daar aan toevoegen dat geen enkele importeur meer betaalt voor de certificering en hun Wereldwinkel dus -volgens hetzelfde principe- ook niet meer bij hen mag inkopen, gaat het duizelen. "Maar de lvww dan, die moeten we toch geloven?" was een keer de vertwijfelde inbreng. De strategie van de lvww is niemand te informeren van hoe iets precies in elkaar zit. Voorbeeld: de 1,3 miljoen euro uit de cadeaubonnen pot van de Wereldwinkels is leeggehaald door de lvww, maar zij heeft daarvoor nooit openlijk verantwoording afgelegd of uitleg gegeven. Ander voorbeeld: een Wereldwinkel vertelde dat zij 3 jaar lang aan de lvww vragen heeft gesteld en nooit antwoord heeft gekregen. Uit frustratie hebben ze hun lidmaatschap toen maar opgezegd.

De vrijwilligers en -sters treffen nooit blaam, moeten we daar aan toevoegen. Het zijn volgens Mira International vaak de besturen zonder kennis van en ervaring op de winkelvloer, die schijnbaar een wit voetje proberen te halen bij de 'elite' (de lvww en rsu). Wij betreuren het ter zeerste dat veel van onze inkoopsters (bij zulke Wereldwinkels) na de boycot vertrokken zijn en niet terugkeren voordat de kwestie met Mira International is rechtgezet door het bestuur. Zij kunnen de onrechtvaardigheid en het dictatoriaal gedrag van het bestuur niet verkroppen. Hun relatie met ons is niet zelden meer dan 20 jaar! Harteloos is vaak het woord dat door hen genoemd wordt. Een inkoopster zei: wat heeft Mira International onze Wereldwinkel aangedaan dat wij een relatie van 20 jaar moeten stoppen en de vrouwen in India in de steek laten?
En waar is de Verenigingsraad voor hen? kunnen we ons afvragen. Lijdzaam toezien is het enige initiatief, lijkt het. De eigen vrijwilligers in de steek laten is toch het laatste wat mag gebeuren bij een vereniging?
Het ergste zijn de verhalen van Wereldwinkels die een stichting zijn. Bij een stichting heeft het bestuur (en soms zelfs alleen de bestuursvoorzitter) altijd het laatste woord. Iedereen in de winkel kan voor zijn om onze wierook weer te verkopen, maar de voorzitter of -ster blijft tegen. Zijn wil of haar wil is dan wet! Dictatoriaal gedrag, of zullen we het koloniaal gedrag noemen, van de bovenste plank. Wat is er veranderd in de laatste 100 jaar? De bevrijder van de onderdrukten wordt zelf onderdrukker!
Dit zijn de dingen waarom wij klokkenluider zijn geworden :-). Trouwens, de Nederlandse bevolking heeft met een meerderheid van 86% gezegd dat zij er voor zijn om een nieuw artikel aan de grondwet toe te voegen waarin klokkenluiders beschermd worden. Beschermd tegen een boycot? vroegen we ons af. De lvww die zich moet verantwoorden bij justitie voor het oproepen tot een wetteloze boycot?

Ons RedEerlijk team heeft wat censuur toegepast (zoals namen van Wereldwinkels) maar met toestemming en begrip van Mira International.

Het RedEerlijk Team

 

Re (63): Overleeft de LVWW Huub Jansen?

Het is niet meer dan logisch dat andere importeurs niet reageren. Het loon van de werkers uit de derde wereldlanden is gegarandeerd, evenals de salarissen van de medewerkers van de LVWW. Maar importeurs hebben geen garantie. Zij zijn afhankelijk van hun omzetten. En wanneer zij (net als Mira) hun erkenning verliezen, komen zij in grote problemen.
Ik denk dat zij genoeg kopzorgen hebben. Want wat zal hun rol zijn in de toekomst als de wereld van Fair Trade verder zal veranderen? Wat als straks buiten de importeurs ook op een andere manier producten een FT label kunnen krijgen? De deur voor de commerciële jongens is reeds op een kier gezet. En als ik de reacties een beetje doorlees, staat er al een voet in de deuropening.

 anoniem

 

 

Re (62): Overleeft de LVWW Huub Jansen?

Beste mensen,

In wat voor een ondoorzichtig geheel zijn we beland?
Wat ik me afvraag is: Waar blijft de reactie van de andere importeurs dan Mira?
Als we de zaak ook niet van hun kant kunnen belichten blijft het voornamelijk koffiedik kijken. Hoe kijken zij tegen de richting aan die de LV is ingeslagen met het Voorraadhuis?
Iedere participant binnen de fair-trade handel heeft eigen belangen maar ons gezamelijke en primaire belang is toch het levensonderhoud van de producenten te verbeteren zodat zij een humaan leven kunnen leiden.
Doe je dat door ze op de hun eigen kleinschalige manier te laten produceren of doe je dat door te promoten dat ze meer en meer massagoederen moeten produceren? Wat is respectvol, waardevol en haalbaar voor hen?

 <anoniem>

 

 

Re (61): Overleeft de LVWW Huub Jansen?

Ik heb medelijden met de Partnerwinkels, als het klopt , dat zij 50 % van hun inkoop bij het Voorraadhuis moeten doen. Wat een ramp is het Voorraadhuis zeg. En dan doel ik niet op het fenomeen op zich, maar op hun functioneren.
Ze leveren maar wat; nimmer hetgeen je besteld hebt. Daarbij is hun webshop meer dan kaal. Geen produktinformat ie enz.
Enz. Enz. Enz
Hoelang blijft het Voorraadhuis nog overeind?

Irma

 

 

Re (60): Overleeft de LVWW Huub Jansen?

Best team,

In uw vorige antwoord viel me op dat u in een reactie schreef: wij hebben nooit beweerd dat importeurs gedwongen zijn om aan het Voorraadhuis te leveren en dat het een non-issue was.
Maar is dat wel zo? Ligt het in de praktijk niet wat genuanceerder? Partner-winkels tekenen met RSU een contract waarin staat dat zij naar ik meen meer dan 50% van de producten voortaan bij het Voorraadhuis dienen in te kopen. Maar ook betekent het dat de consulent(e) van RSU het productassortiment bepaald, de penningmeester zich gaat bemoeien met de inkoop en de inkoopgroep(en) zo van twee kanten buitenspel gezet kunnen worden. In welke positie brengt dat de importeur die eerder direct aan de Wereldwinkel kon leveren via zijn inkoopgroep? Hij is zijn contact en invloed kwijt. Hoeveel omzet verliest de importeur als hij niet meer direct aan partnerwinkels kan leveren? Welke druk wordt zo op hem uitgeoefend om toch aan het Voorraadhuis te leveren? Heeft hij nog een keuze als hij door een teruglopende omzet de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen? En is het misschien wel uitstel van executie als hij met verlies moet leveren? De grens tussen gedwongen en niet gedwongen ligt niet zo zwart-wit als zo gemakkelijk wordt verondersteld.

Mijn inziens is de kwestie van tussenhandel een terecht opgeworpen principiële kwestie en ontoelaatbaar bij zichzelf respecterende Wereldwinkels, maar wij moeten ondertussen niet voorbij gaan aan het kleine leed dat hiermee veroorzaakt wordt op zovele fronten. Voor het slachtoffer is het zogenoemde kleine leed groot leed. Wereldwinkels horen oog voor detail te houden en zich niet te verliezen in commercie, kortingen, gemak en containers. Zo'n verhaal kun je niet volhouden!

Karel

 

Re (59): Overleeft de LVWW Huub Jansen?

Reactie van het EerlijkeHandel Team op "Re (54): Overleeft de LVWW Huub Jansen? [25 juni 2014]":

Beste voorzitters,

Bijzonder dat u, als voornamelijk voorzitters van Wereldwinkels uit de Verenigingsraad, wilt reageren op het debat over het voorbestaan van de LVWW. Hartelijk dank daarvoor.

In antwoord op uw bijdrage, willen wij ook wel een kritische noot kraken over uw opstelling :lol:.

Om luchtig te beginnen zijn wij ook verbaasd: u benoemt Huub Jansen namelijk als grote satan terwijl wij niet verder gaan dan dictator. Wij zouden zover echter niet durven te gaan :lol:.

Wij verbazen ons ook dat u zegt dat Huub Jansen niet verantwoordelijk is voor de debacles bij de LVWW, waarmee u tegelijk zegt dat u als zittende leden van de Verenigingsraad verantwoordelijk bent. Het toont ons inziens ook aan dat u uw lot verbonden hebt met het lot van Huub Jansen (het antwoord op de vraag 'Overleeft de LVWW Huub Jansen?').
Uw volgende punt is dat u het bespottelijk vindt dat er gefluisterd werd over een motie van wantrouwen tegen Huub Jansen. U hoort te weten dat een motie van wantrouwen altijd voorbereid wordt achter de schermen. De haalbaarheid van de motie van wantrouwen wordt daarbij getest. Rijst daarbij twijfel dan wordt de motie niet ten tonele gebracht. Dat er op de bewuste zaterdag niet over zo'n motie tegen u, als personen die zo'n motie nooit zullen steunen, werd gesproken of gefluisterd is logischerwijs geen onomstotelijk bewijs dat er niet gefluisterd is over zo'n motie. Wij hebben het gefluister wel gehoord :lol:.

Uw punt: importeurs worden niet gedwongen met het Voorraadhuis in zee te gaan. Dit is geen punt of onderwerp. Niemand in de discussie heeft ooit beweerd dat importeurs geen vrije keuze hebben.

Uw punt: Mira maakt veel ophef over het Voorraadhuis, maar doet zelf geen zaken met het Voorraadhuis en hoort zich daarom niet te bemoeien met de kwestie tussenhandel en het Voorraadhuis.
Dit standpunt verbaast ons het meest in 'het eerlijke debat'. Mira, net zoals wij van RedEerlijkeHandel, komt op voor de idealen van medemenselijkheid, de zwakken te beschermen tegen de sterken, voor de kleinen opkomen tegen de groten; en zij steekt daarvoor, met alle gevolgen van dien, haar nek uit. Echter zonder herkenning en erkenning te vinden bij uw Wereldwinkels waar het Geloof met bovengenoemde idealen hoog in het vaandel behoort te staan. Het zijn de idealen van Eerlijke Handel en daar hoort tussenhandel principieel niet bij.
In onze samenleving en economie nemen de grote bedrijven de kleine bedrijfjes over of maken het hen direct of indirect onmogelijk om voort te bestaan. Deze trend is niet te keren, beweert de LVWW, en wij moeten als Wereldwinkels mee naar groter en sterker. Wij denken te klein, wij moeten in containers denken! Wie niet mee kan is het slachtoffer van klein denken.
Wij zijn een andere mening toegedaan. Wereldwinkels zijn een uniek fenomeen in onze samenleving en met hun idealen zijn zij een voorbeeld voor generaties. Idealen horen gekoesterd te worden, niet verwaterd of gecompromitteerd, want dan stoppen zij ideaal te zijn en verdwijnen zij in de middelmatigheid.

Uw punt: het Voorraadhuis plaatst grote orders en grotere omzet betekent als stelregel kostenbesparingen. Zoals Maria in een vorige bijdrage reeds zei: het is beter als u niet spreekt over iets wat uw vakgebied niet is. Uw stelregel dat grotere hoeveelheden kostenbesparingen opleveren, klopt alleen bij fabrieksproductie maar niet bij handwerk en dat zijn nu juist de producten bij de Wereldwinkel. Hoe groot de order ook is, handwerk wordt niet goedkoper bij de bron, de producent. En in berekeningen uit vorige bijdragen wordt aangetoond dat de kortingen bedongen door het Voorraadhuis de besparingen aan de kant van de importeur nooit kunnen dekken. Dus wilt u overtuigen dan dient u met een rekenvoorbeeld te komen dat grotere orders, zoals u zegt, voor iedereen goed zijn. U gelooft in iets dat u niet waar kunt maken.

Als laatste pleit u voor een open debat over de toegevoegde waarde van tussenhandel. Daarbij hoort ons inziens ook de informatie uit de petitie die de (meerderheid van) importeurs aan de LVWW heeft gestuurd. Uit die petitie komt, naar we hebben vernomen, een heel ander beeld naar voren dan dat u schetst over de meerderheid van importeurs, die aan het Voorraadhuis leveren. Dus weest u open en stuurt u ons die informatie ter plaatsing.

Het EerlijkeHandelTeam

 

 


Pagina 1 van 4
Artikelen bekeken hits : 2049538

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn