RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Wereldwinkels Nederland nieuws

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 36

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 36

Fair met Flair
Op een zonovergoten vrijdag 12 september heeft wethouder mevrouw Engels-van Dijk van de gemeente Tynaarlo met het stukslaan van een piñata (Zuid-Amerikaans gebruik) Wereldwinkel Fair met Flair in Paterswolde officieel geopend. Sinds afgelopen mei is de winkel gevestigd aan de Hoofdweg 257-a. Met de nieuwe vestiging is ook gekozen om Fair met Flair aan de naam wereldwinkel toe te voegen. Voorheen was het pand in gebruik door Haarstudio Mooi, maar zij waren uit hun jasje gegroeid en gingen verhuizen naar een groter pand.

De eigenaresse van de Haarstudio en de gemeente hebben het de wereldwinkel gegund zich op deze mooie locatie in een winkelgebied te vestigen.
De klanten zijn lovend zijn over de nieuwe winkel.
Uit de stukgeslagen piñata kwam de sleutel van de winkel, welke niet alleen toegang verschaft naar de winkel maar die tevens symbool staat voor de sleutel naar een rechtvaardige en betere verdeling in de wereld.

Foto: Wereldwinkel Eelde-Paterswolde

Voedselbank
Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer is zondag 26 oktober één van de deelnemers aan de inzamelingsactie voor Voedselbank Hoogezand-Sappemeer. Mensen die op deze culinaire koopzondag bij de wereldwinkel een foodproduct aanschaffen en dit meteen inleveren ten behoeve van de voedselbank, krijgen 10 % korting op een non-foodproduct uit het wereldwinkelassortiment.

Oude trui inruilen
Tijdens de landelijke fairtrade week van 25 oktober tot
3 november kan kleding ingeleverd worden bij de Kledingbank en bij Wereldwinkel Nieuwegein in ruil voor korting op Eerlijke Kleding. Op 27 oktober zet de Nieuwegeinse wethouder Peter Snoeren deze actie feestelijk kracht bij door zelf een nog goed, maar gebruikt, kledingstuk in te leveren. Hierbij krijgt hij een kortingsbon die hij kan inruilen bij aankoop van een 'Eerlijk Kledingstuk'.

De kortingsbon is te gebruiken voor kledingmerken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation en Made-By.
Foto: Wereldwinkel Nieuwegein
Zij werken voortdurend aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor werkers in de kledingindustrie. In Nieuwegein zijn deze merken onder andere te vinden bij kledingwinkels Anna van Toor, De Rode Winkel, De Oude Sluis en Il Sogno.

Op 15 oktober heropende Wereldwinkel Nieuwegein zijn deuren op een nieuwe stek: in de doorgang tussen de Markt en de 'oude' winkeltraverse. Op de nieuwe plek bevindt de winkel zich in 'fair gezelschap', met Simon Levelt en EkoPlaza als overburen.

Fairtrade straat
Op zaterdag 1 november 2014 is de officiële feestelijke opening van de eerste fairtrade straat in Abcoude, de Brugstraat. Tevens wordt dan het 10 jarig vestigingsbestaan van de wereldwinkel in deze straat gevierd.
In samenwerking met de Stuurgroep Millenniumgemeente DRV heeft de wereldwinkel haar buren, Kapper Caroline, Boekhandel Sprey en Restaurant Rechtstreeks bereid gevonden zich te interesseren voor fairtrade en zo mogelijk daar ook vorm aan te geven door fairtrade artikelen te gebruiken en te serveren in hun bedrijf. Samen vormen ze de Fairtrade straat.

Regenpak
De 2 tot 3 duizend euro die Wereldwinkel Wierden elk lustrumfeest bijeenbrengt, wordt deze keer besteed aan regenpakken voor kinderen op het Molukse Ambon. De kinderen in Ambon die met een nat pak op school komen, krijgen onherroepelijk straf. Zo zijn de regels op de Molukken nu eenmaal. Ook al kunnen de kinderen er niks aan doen omdat ze geen regencape of reserve uniform hebben. Ineke Patty die de actie heeft mede-georganiseerd, is zelf half Moluks en werkt elke zomer als vrijwilliger op de Molukken. Ze voert al jaren acties voor de eilandengroep en kwam op deze manier in beeld bij wereldwinkel die op zoek was naar een goed doel.
Foto: Wereldwinkel Wierden

Veertigjarig bestaan
De wereldwinkel in Grou vierde vrijdag 10 oktober haar veertigjarig bestaan. Wat in oktober 1974 begon met de inkoop van zuivere koffie uit Guatemala en de verkoop daarvan in de Grouster supermarkten en SRV-wagens, is uitgegroeid tot een florerende wereldwinkel. De winkel bestaat uit een ondernemende vrijwilligersgroep die sinds 2009 over een vast winkelpand beschikt. Ter ere van het jubileum was in Friesma State voor genodigden een wereldmaaltijdenbuffet bereid.

Duurzame markt
Op vrijdag 10 oktober, de landelijke dag van de duurzaamheid, werd in Loppersum een duurzame markt gehouden. Allerlei bedrijven en particulieren uit de regio die zich bezighouden met duurzaamheid konden zich hier presenteren. Er was een gevarieerd aanbod met onder meer biologische en streekproducten, informatie over duurzaam bouwen, isolatie en zonnepanelen. Ook de wereldwinkel was present met een stand. Wereldwinkel "Veur Elkenain" had deze dag gekozen voor een themakraam met boodschappentassen. Niet alleen de tassen zelf waren te koop, ook kon men tassen-met-INHOUD kopen. Hierin zat een verrassingspakket met enkele food en nijverheidsproducten tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Foto: Wereldwinkel Loppersum.
Winkelcoördinator Dieneke Ozinga is hier in gesprek
met wethouder duurzaamheid en milieu Bé Schollema.

 
Kabinet wil dat weduwen in Marokko arm blijven
column (3) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 3

Het kabinet, gesteund door de fracties van PVV, VVD, SGP, CU en CDA, wil de weduwenuitkering van vrouwen die na de dood van hun Marokkaanse man terugkeerden naar Marokko, halveren. Dit besluit heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Drie jaar geleden drong de VVD al aan op het halveren van die uitkering want zo redeneerde zij: wonen in Marokko is goedkoper dus het kan wel wat minder. Klinkt op het eerste gezicht niet onredelijk maar waar gaat het nu helemaal om? Om precies te zijn het gaat om een schamele 52 miljoen. Halvering van deze nabestaandenuitkering zou de staat 52 miljoen opleveren. Eerder probeerde de staat dit zogeheten 'woonlandbeginsel 'al door te voeren maar enkele weduwen pikten dat niet en daagde de staat voor de rechter. En, hoera voor onze onafhankelijke rechter,
ze kregen nog gelijk ook. Volgens de rechter was halvering in strijd met het sociale verzekeringsverdrag wat Nederland in 1970 met Marokko sloot. Namens de staat ging minister Asscher (PvdA) in hoger beroep maar ook dat beroep verloren ze.
Wat nu? De enige weg die het kabinet overbleef om de uitkeringen te halveren was het hele verdrag met Marokko opzeggen. Onder druk van de rechtse meerderheid in de tweede kamer heeft het VVD/PvdA kabinet thans daartoe besloten. Volgens sommige politici is deze halvering redelijk, anderen noemen het a-sociaal en weer anderen noemen het schandalig .
Ik noem het behalve schandalig vooral kinderachtig, kleinburgerlijk en pietepeuterig. Laten we aannemen dat deze weduwen ruim kunnen leven van hun nabestaandenuitkering, de uitkering is voor hen een geluk bij een ongeluk. Wie weet gaan ze zich zelfs een beetje rijk voelen. Nou én? Mag het een keer, mogen arme mensen ook eens een meevallertje hebben? Nee zeggen de hardliners, daar is die weduwenuitkering nooit voor bedoeld. Kinderachtig, kinderachtig, kinderachtig.
De ironie van het geval wil dat enkele maanden terug bekend werd hoeveel verlies de staat zal leiden door de steun van 38 miljard aan ABN-AMRO. Een groot deel van dit bedrag, zo verklaarde Minister van financiën Dijsselbloem, zal op termijn weer terugverdiend worden, maar het volledige bedrag zo voegde hij er aan toe zullen wij nooit terug krijgen. Volgens financieel deskundigen zal het verlies neerkomen op 9 à 12 miljard hetgeen betekent dat alle 16 miljoen Nederlanders tussen de 400 en 800 euro bijdragen aan het gladstrijken van dit bankschandaal. Kijk dat is wat anders dan die paar stuivers die wij kwijt zouden zijn aan de weduwen.

Hans Beerends, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

23 oktober 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 35

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 35

Wereldwinkel Culemborg in feestelijk nieuw jasje
In september was er een grote renovatie, maar op 4 oktober kon burgemeester Van Schelven van Culemborg met een feestelijke ceremonie de wereldwinkel in zijn woonplaats heropenen. Voor het spektakel zorgde onder meer een djembé-groep onder leiding van Peter Wilms. Vele bezoekers waren getuige. De renovatie plus de aanpassing en uitbreiding van het assortiment zijn onderdeel van het professionaliseren van Wereldwinkel Culemborg, die dit jaar al 42 jaar bestaat.

Van slooppand tot A-locatie
Wereldwinkel Roosendaal doet met zijn 40-jarig jubileum nauwelijks voor Culemborg onder.
Ook deze winkel greep zaterdag 4 oktober aan voor een feestje. Dat gebeurde met een symposium,
de presentatie van het boek '40 jaar Wereldwinkel Roosendaal' en muziekoptredens. Klanten die dit jaar 40 jaar worden en stellen die veertig jaar getrouwd zijn, kregen 40% procent korting op non-food producten.
In de veertig jaar van zijn bestaan maakte de Roosendaalse wereldwinkel een ware zwerftocht door de (binnen)stad. Begonnen werd in een slooppand en uiteindelijk is de winkel neergestreken op een A-locatie: aan de Markt, bij Parrotia.
Foto Koen Mol

Ook Linschoten 40 jaar
Ook in het Utrechtse plaatsje Linschoten vierde de wereldwinkel feest vanwege zijn 40-jarig bestaan. Op 4 oktober werd een 'Proeverij' gehouden in de winkel aan de Nieuwe Zandweg 5. Er werden fair trade drankjes en hapjes geserveerd uit het winkelassortiment.
Wereldwinkel Linschoten startte in 1974 vanuit het huis van Gusta en Evert de Jong. Sinds eind 2001 vindt de verkoop plaats vanuit de winkel van Wim van der Graaf op genoemd adres.
Een week eerder deed de wereldwinkel ook al van zich spreken als onderdeel van de Linschotense Kunstroute. Getoond werd onder meer KUNST van BLIK uit Mexico.
De blikken engelen, engeltjes en lampen zijn gemaakt van restanten blik. De grootste engel, die 35 cm hoog is werd verloot.

Foto-expo in Groenlo
Bij de wereldwinkel van Groenlo, die 'nog maar' twintig jaar bestaat, hebben ze voor het jubileum een foto-expositie bedacht, voorafgegaan door een fotowedstrijd. Het thema voor die tentoonstelling is
"DE WERELD VIERT FEEST" .Dat kan van alles zijn, want ondanks alle ellende op aarde wemelt het in de wereld van feesten, feestdagen en mooie momenten.
De beste ingestuurde foto's worden tentoongesteld. Voor de drie allerbeste ligt een fair trade feestprijs klaar, die de voorzitter van de wereldwinkel op 17 oktober zal overhandigen. Op die dag wordt de expositie geopend.

Kunstenaars verkopen fair trade-verhaal
Ook in Lichtenvoorde liet de lokale wereldwinkel zien dat kunst en fair trade alles met elkaar te maken hebben. Tijdens de Open Zondag gaven twee Zimbabwaanse kunstenaars een demonstratie beeldhouwen en vertelden hun verhaal. Beiden zijn voorbeelden uit de praktijk die de idealen van de wereldwinkel vertolken. Het verhalen vertellen ging vanzelf. Terwijl ze buiten in de stand druk bezig waren, vroegen belangstellenden hoe hun bestaan in Afrika eruit ziet.

Foto Wereldwinkel Lichtenvoorde

Beide Zimbabwanen vertelden gepassioneerd over hun vak en wat hun zo bezighoudt. Sinds de wereldwinkel bij hen in beeld is, kunnen zij hun gezinnen onderhouden. Luke Jimu is getrouwd en heeft 5 kinderen, Aaron Kapembeza is getrouwd en heeft 3 kinderen. Luke is voor de eerste keer in Europa en kunstenaar Aaron is al voor de derde keer in Nederland. Ze zijn op uitnodiging naar Nederland gekomen.

Molletje: al 30 jaar in Enschede
Jan Velterop schrijft al dertig jaar een bijzonder verhaal in Enschede, waar hij als particulier ondernemer zijn eigen wereldwinkel drijft. Eerst hijzelf, nu zijn dochter. Dertig jaar winkelier voor koffieboeren en ambachtslieden. Dertig jaar eerlijke handel. Niet voor het goede doel, maar - zoals hij zelf zegt - gewoon omdat het eerlijk is!

Zijn adagium is eenvoudig. 'Eerlijke handel is het betalen van een voldoende hoge prijs om menswaardig te kunnen leven van je arbeid. Geen auto, geen vakantie, maar wel eten, een dak boven je hoofd en school voor de kinderen'. Zo begon hij in 1984 met koffie en suiker, al snel gevolg door allerhande kunstnijverheid.

Op 20 september vierden Jan Velterop en zijn dochter Odilia dit bijzondere jubileum met een aantal festiviteiten in en rond de winkel aan de Korte Haaksbergerstraat in Enschede. Daarin stond muziek centraal: de Twentse djembé-groep Akoma, zanggroep Ikhwaya Yasempuma en de Afrikaanse zanger Mohamed Dani.

Jan Velterop en Odilia Drenth-Velterop. Foto Molletje team

Nieuw adres in Medemblik
Na ruim 12 jaar gaat Wereldwinkel Medemblik haar pandje aan het Van Houweningenpark verlaten. Er wordt momenteel keihard gewerkt om op zaterdag 1 november de nieuwe winkel aan de Nieuwstaat te kunnen betrekken. Vanaf 25 oktober zijn op de huidige plek de deuren gesloten.

Nieuw food concept in Veendam
De wereldwinkel in Veendam stapt op 25 oktober over op een nieuw food concept met producten van Cerro Azul, de grootste food-leverancier voor wereldwinkels in Nederland. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk handelingen in het land van oorsprong te laten plaatsvinden. Producten als jams, chutneys en sauzen worden geproduceerd door 35 vrouwen die samen een werkplaats hebben. Ze kopen de ingrediënten in bij lokale boeren en betalen hun een eerlijke prijs. Door dit werk hebben de vrouwen een inkomen.
Cerro Azul probeert naast fair ook zoveel mogelijk bio aan het product te koppelen. Voorbeelden daarvan zijn de noten-lijn en een aantal soorten koffie. Bijzonder zijn de glutenvrije noedels uit Thailand. De producten zijn niet te koop in de supermarkt; reden te meer voor de wereldwinkel om over te stappen naar Cerro Azul.

Wereldwinkel Ommen viert twintigjarig jubileum
Wereldwinkel Ommen bestaat twintig jaar en trakteert alle klanten in oktober op 10% korting op non-food artikelen. Voor deze gelegenheid zijn extra inkopen gedaan en is het assortiment vernieuwd en aangevuld met artikelen uit onder meer Marokko, Filippijnen en Vietnam. De geschiedenis van de wereldwinkel in Ommen gaat terug naar het jaar 1994, toen een groep enthousiaste vrijwilligers van start ging.

Hoogezand-Sappemeer focust op Dierendag
De wereldwinkel in Hoogezand-Sappemeer besteedde zaterdag 4 oktober veel aandacht aan Dierendag. Bij besteding van 10 euro of meer konden kinderen (van de klant) gratis worden gefotografeerd met een grote olifant. Verder was in de winkel een speciale hoek ingericht met al het 'beestenspul' dat er onderdak gevonden heeft.
"Deze foto-actie vestigt de aandacht op de speciale betekenis van Dierendag, maar legt ook de verbinding tussen onze eigen huisdieren en de dieren in verre landen", stelt Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer.

Vollenhove sluit
Per 1 oktober is Wereldwinkel Vollenhove gesloten. De teruggelopen omzet, als gevolg van de crisis, en de hoge huur maken het niet meer mogelijk om de winkel rendabel te exploiteren. Dit ondanks de grote inzet van vrijwilligers die sinds 2002 toegewijd en belangeloos in de wereldwinkel hebben gewerkt.
Wereldwinkel Vollenhove maakte deel uit van Landstede, waaronder ook Zwolle, Hasselt, Hardenberg en Zwartsluis vallen.
Eerder sloot Landstede de wereldwinkel in Genemuiden.

Burgemeester heropent winkel Nunspeet
De wereldwinkel in Nunspeet is zich in de loop van de jaren steeds meer gaan richten op cadeau-artikelen. Mede daarom was na zo'n 15 jaar de winkel toe aan een restyling, om deze cadeau-artikelen nog beter tot hun recht te laten komen. Na een week dicht te zijn geweest en hard werk door de onbetaalde vrijwilligers is de restyling een feit. De fraaie, eigentijdse fairtrade winkel is op zaterdag 4 oktober heropend door burgemeester Van Hemmen.

De Wereldwinkel is al 30 jaar een begrip in Nunspeet. Begonnen in een soort SRV wagen, vervolgens jarenlang gehuisvest in een pand aan de Driestweg, is de winkel sinds 2000 gevestigd in een echt winkelpand in de Sterrehof.

(Her)opening Wereldwinkel Elst
Een week eerder (her)opende de wereldwinkel in het Gelderse Elst na een grondige opknapbeurt. Vier weken waren er voor nodig om te slopen en weer op te bouwen, maar het resultaat mag er zijn. Wethouder Van Baal nam op 27 september de opening voor zijn rekening.
Met gitaarmuziek, koorzang en een djembé-band werd de aandacht van het publiek getrokken. En natuurlijk kregen de klanten ook hier een flinke korting.
Foto Wereldwinkel Elst

Druk terras op Rodermarktdag
 Al vijftien jaar lang richt de wereldwinkel in Roden op Rodermarktdag een terras in naast de winkel. Dat levert veel aanloop op van mensen die zich koffie, thee of een sapje laten inschenken. Veel medewerkers bakken taarten, koeken en cakes. Dit terras is heel populair. Elk jaar komen veel mensen hier uitrusten, omdat de wereldwinkel bekend staat om de zelfgebakken lekkernijen. Ook het buffet levert altijd veel geld op, omdat de onkosten laag zijn.

Verkiezingen op 5 oktober over de verzorgingsstaat in Brazilië
column (2) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 2

Als in de landen van Latijns Amerika de belasting voor de meer welgestelden net zo hoog zou zijn als in Nederland zou honger en extreme armoede opgelost kunnen worden. In Brazilië is die stap genomen .Bij het aantreden van de voormalige vakbondsman Lula da Silva als president in 2002 is een begin gemaakt met een stelsel van uitkeringen onder de naam Bolsa Familia. Zijn opvolger Dilma Rousseff heeft dat systeem verder uitgewerkt. 14 miljoen arme families, een kwart van de bevolking, krijgen een uitkering van 21 euro per maand onder voorwaarde dat zij hun kinderen naar school sturen. Verder krijgen alle Brazilianen een basispensioen en wordt er zorg gedragen voor zwangere vrouwen. Kortom een begin van beschaving en rechtvaardigheid. Niet alleen de armen werden beter van dit systeem; dankzij de toegenomen koopkracht groeide de gehele Braziliaanse economie. Toch is niet iedereen tevreden. Bij de presidentsverkiezingen van 5 oktober deed er een partij van ontevreden belastingbetalers mee. Bekende kreten als 'de armen
houden hun hand maar op 'en 'lekker profiteren van onze belastingcenten ' gaan er bij een deel van de welgestelden in als koek. Dom, Dom, Oliedom !!!!. Alleen een land met een evenwichtig verdeelde koopkracht kan groeien en bloeien. Ook de welgestelden hebben baat bij dit proces maar jammer genoeg kan niet iedereen goed doorrekenen. Sociale vooruitgang wordt in veel gevallen niet zo zeer bedreigd en geblokkeerd door kwaadaardige mensen maar door domme mensen. Hopelijk hebben op 5 oktober de dommen niet overwonnen

Hans Beerends, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

8 oktober 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 34

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 34


Gratis chocolade bij 45-jarig bestaan
Veel wereldwinkels staan deze maand stil bij het 45-jarig bestaan van wereldwinkels in Nederland.
Zoals bekend was Breukelen in 1969 de eerste winkel die openging met als doel om door eerlijke handel mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven een beter bestaan op te bouwen.
Populair is de jubileumactie (die op veel plaatsen op 18 september van start gaat) om te trakteren op fair trade chocolade van Tony's Chocolonely: bij aankoop van drie repen krijgt iedere klant er één gratis. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Emmen, Beuningen, Medemblik en Heino. In sommige plaatsen is niet de vierde, maar de vijfde reep gratis. De gratis reep 'melkchocolade karamel en zeezout' is
verpakt in een speciale jubileumwikkel.

Fair Trade populair in kerstpakket
De kerstpakketten komen er weer aan. En dan is het goed om te weten dat fair trade en biologische producten zeer populair zijn bij de samenstelling van de pakketten. Werkgevers geven er dit jaar gemiddeld € 35 per werknemer aan uit.
Dat schrijft de Telegraaf op basis van onderzoek van kerstpakkettenaanbieder Tintelingen. Volgens de aanbieder is een doos met biologische streekproducten en fair trade handgemaakte sieraden erg populair. Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven voor de bekende cadeaubonnen, die een werknemer zelf kan besteden.
Volgens onderzoek verhoogt een duurzaam geschenk de status en reputatie van een bedrijf, en kan zo'n geschenkenpakket rekenen op meer waardering dan een gewoon cadeau.

Wereldwinkel Eemnes bestaat 1 jaar!
Tussen alle zilveren en 40-jarige jubilea is het éénjarig bestaan van Wereldwinkel Eemnes uitermate bescheiden. Toch ziet de op 9 september 2013 feestelijk geopende winkel de belangstelling en klandizie gestaag groeien, mede dankzij de buurman `Het Kringloopcentrum`. De bezoekers zijn enthousiast over de presentatie van de artikelen en het aanbod van de fair trade producten.

Kraanvogel-vouw-actie in Eibergen
De oproep van de wereldwinkel in Eibergen om kraanvogels te vouwen heeft tot een indrukwekkende hoeveelheid geleid. De papieren kunststukjes zijn tentoongesteld bij de Hema in Eibergen.
Aan de actie waren cadeaubonnen verbonden, die inmiddels aan drie gelukkigen zijn uitgereikt.

Biologische food-producten in wereldwinkel
Fair trade, duurzaam en biologisch gaan steeds vaker samen. Zo ook in de wereldwinkel van Wijk bij Duurstede, waar tijdens de markt en de koopzondag op 6 en 7 september biologische fairtrade food-producten onder de aandacht zijn gebracht.
Tal van fair trade voedingsmiddelen zijn ook biologisch, zoals diverse soorten thee en koffie, wijn, chocola, en noga. Geproduceerd dus zonder bestrijdingsmiddelen en met respect voor milieu en gezondheid. Aangezien Wijk bij Duurstede steeds meer voor duurzaam en biologisch gaat, passen deze biologische producten heel goed in dit nieuwe concept. In de winkel staan diverse biologische food-pakketjes in een mooie cadeauverpakking.


Wereldwinkels helpen kinderen naar school
De wereldwinkel in Doesburg en zes andere winkels in de regio slaan de handen ineen om kinderen in Guatemala naar school te helpen. Zij schenken 10% van twee weken omzet aan dit unieke project. Het gaat om de periode van 15 tot en met 27 september 2014. Hoe hoger de omzet, hoe meer kinderen geholpen worden. Daarnaast kunnen klanten ook vrijwillig een extra bijdrage geven.
Het schoolproject is gericht op kinderen van weefsters, Maya's van het hoogland van Guatemala.
De importeur Simbolica laat door deze weefsters kleurrijke stoffen maken en verwerken tot producten die passen bij de hedendaagse vraag in onder andere Nederland. Dat levert een ruim assortiment op van tassen, etuis, beursjes etc. Ieder jaar steunt Simbolica de kinderen van de weefsters met schoolbenodigdheden. In het schooljaar 2015 gaat het om liefst 700 kinderen. De deelnemende wereldwinkels zijn die in Beekbergen, Eerbeek, Brummen, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp.

Djembégroep Nugara in Leek
Het blijft een spectaculaire manier om aandacht te trekken: een percussiegroep. In Leek konden bezoekers van de wereldwinkel op 6 september een spetterend optreden van de djembégroep Nugara bijwonen. Klanten mochten zelf ook een djembé uitproberen. Wereldwinkel Leek was die dag tot 10 uur 's avonds geopend.
De vaste kern van djembégroep Nugara, die tien jaar bestaat, bestaat uit zes mensen. Zo nu en dan treedt Nugara op ergens in Noord-Nederland.

Wereldwinkel zet rem op boeken voor markt
De vrijwilligers van Wereldwinkel Westerbork die bezig zijn met de voorbereiding van de jaarlijkse Boekenbeurs doen een dringend beroep op het publiek om geen tweedehands boeken meer aan te leveren. De voorraad is nu al groter dan ooit! De zolder waar de selectie en rubricering plaatsvindt, staat boordevol met dozen goed uitziende boeken die op zaterdag 11 oktober aanstaande in de verkoop gaan.
Het geld dat de Boekenbeurs opbrengt komt ten goede aan projecten in de derde wereld en deels ook aan het exploiteren van de Westerborker Wereldwinkel.

Foto: Wereldwinkel Westerbork

Sluiting vanwege opfrisbeurt
Twee wereldwinkels zijn deze maand een week dicht vanwege een opfrisbeurt. In Zevenaar is de renovatie achter de rug en de winkel sinds 15 september weer geopend.
Wereldwinkel Culemborg staat deze klus nog te wachten. Deze winkel gaat vanwege vernieuwingen dicht van 20 september tot en met 3 oktober. Op zaterdag 4 oktober kunnen bezoekers weer terecht in een opgefriste winkel.

Nespresso trekt knip voor duurzame koffie
Koffiemerk Nespresso heeft volgens een eigen persbericht 500 miljoen Zwitserse Francs
(414 miljoen euro) uitgegeven om het welvaartsniveau van boeren te verbeteren en de duur-
zaamheid van de inkoop te verhogen.
De inspanningen van Nespresso, dochterbedrijf van Nestlé, maken deel uit van het initiatief
'The Positive Cup'. Hierin wil het een deel van de koffie permanent herbronnen via een programma
dat in 2003 is opgezet met The Rainforest Alliance. Via dit initiatief investeert het onder meer in Afrikaanse koffieproducerende landen als Ethiopië, Kenia en Zuid-Soedan.

25-jarige Max Havelaar wordt Fairtrade Belgium
Max Havelaar viert in België zijn 25ste verjaardag met een naamsverandering in Fairtrade Belgium. Hiermee wil het succesvolle keurmerk zijn aanwezigheid in de winkelrekken verder laten stijgen en een groter publiek bereiken. Dit is nodig omdat alleen schaalvergroting meer eerlijke handel op de wereldkaart kan zetten, aldus Fairtrade Belgium. Fairtrade Belgium stelt zich tot doel om elke Belg dagelijks een fair trade product te laten consumeren.

De wereld van hoop, strijd en glorie
column (1) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 1

Eten voor India
Een derde wereld actie die in 1966 veel indruk maakte en mede leidde tot het ontstaan van de wereldwinkels was de Novib actie "Eten voor India". Dat er ergens ver weg op grote schaal honger geleden werd waren wij niet gewend en toen we dat voor de eerste keer levensgroot op de toen nog zwart-wit televisie zagen was de roep om structurele maatregelen heel groot.
Er zijn dan ook maatregelen genomen, met name door India zelf maar erg vlug ging dat bepaald niet. Een grote hongersnood kwam in India niet meer voor maar permanente ondervoeding bleef. Onder druk van de bevolking beloofden politici bij elke verkiezing daar wat aan te doen. Soms werd er wat aan gedaan, soms niet maar een echte doorbraak bleef uit.

Tot vorig jaar september er in India een wet werd aangenomen, The Indian Food Security Act. Die wet maakt het voor de regering mogelijk graan en rijst tegen een redelijke prijs bij de kleine boeren op te kopen om dit vervolgens tegen een gesubsidieerde prijs te verkopen aan de 800 miljoen armen. De regering van India blij, de kleine boeren blij de armen blij en wereldwijd alle mensen blij die zich kwaad maken over het bestaan van honger in een wereld van overvloed.

Niet blij waren westerse landen, met name de VS en de EU, die de voedselwet van India aanmerkten als marktverstorend. Let wel: marktverstorend niet voor de markt in India zelf maar voor de zo gewenste wereldwijde vrije markt. In zo'n wereldwijde vrije markt mogen de exportwensen van met name de rijkere landen niet verstoord worden door een humanitaire wet. En die boodschap gaven ze ook af aan de onderhandelingstafel van de WTO (World Trade Organisation). In de WTO-onderhandelingen die vorig jaar december in Bali werden afgesloten bleef India vasthouden aan haar recht haar kleine boeren te steunen en haar armen te voeden. Om de WTO-onderhandelingen te redden gaf zij de tegenstanders nog de kans om binnen een half jaar met redelijke compromissen te komen. Vorige maand was dat half jaar voorbij, zonder resultaat. India weigert om haar bevolking in de steek te laten en daarmee is de WTO alsnog mislukt.

De directeur van de WTO verklaarde vorige week weer met alle landen te gaan praten over een oplossing. Of er een oplossing komt of niet en welke oplossing is niet te voorspellen maar wat er ook gebeurd, het schandaal blijft. Het schandaal van het 'recht van de sterkste' wat in internationale onderhandelingen, ondanks alle humanitaire praatjes, nog steeds geldt. Vijftig jaar geleden was India nog zo zwak dat zij slechts een speelbal was in de landbouw-, export-, en subsidiestrijd tussen de VS en de EU. India is sterker geworden en laat dat gelukkig merken. Winst voor India en een verlies voor de VS en de EU, dus ook voor NL die zo graag 'westerse waarden' willen presenteren als menslievend en fatsoenlijk.
Het schandaal van dit soort geldzucht werd ooit treffend verhaald door Gandhi met zijn uitspraak :

" De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht "


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

17 september 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 33

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 33


Mijdrecht heropent feestelijk
Jubilea en heropeningen zijn er bij de vleet, zo direct na de grote vakantie. In Mijdrecht combineren ze beide. Dit jaar bestaat de wereldwinkel 25 jaar, en op zaterdag 30 augustus vindt de officiële heropening plaats door burgemeester Maarten Divendal. Die onthult het wandbord met het vernieuwde logo van Wereldwinkels Nederland. De winkel heeft een complete make-over gehad: andere kleursetting, inrichting en nieuwe producten.

Voorzitter Rudi Koster is blij met de overstap naar Wereldwinkels Nederland, waardoor hij verlost is van een 'vast patroon met vaste producten'. "Wij proberen juist elke maand te veranderen, dus dat zagen wij niet helemaal zitten. Wij zijn idealistisch ingesteld en willen er juist voor de kleine leveranciers en producenten zijn.'

Zaterdag 30 augustus is een feestelijke dag met een djembé orkest, koffie en een actie voor kinderen die iets leuks kunnen knutselen van afval. Verder kunnen bezoekers het gewicht raden van het stenen beeld 'Proud Lady' uit Zimbabwe. Wie er het dichtst bij zit, mag het beeld meenemen.

25 jaar Wereldwinkel Wittem
Ook in het Limburgse heuvelland startte 25 jaar geleden - in 1989 – een groep vrijwilligers met de verkoop van wereldwinkelproducten. Eerst werd verkocht via marktkraampjes, vanuit een depot in Wijlre. Na verloop van tijd kwam er een vast verkooppunt: de kloosterboekwinkel in Wittem. Daar neemt de wereldwinkel nu al vele jaren zijn eigen hoek in.

Om het jubileum te vieren, geeft de wereldwinkel het hele jaar 25% korting op een van de producten, elke maand op iets anders. In augustus is er korting op alle olifantjes. Die zijn er in vele soorten en maten - van hout, keramiek, glas, beschilderd of egaal gekleurd - en afkomstig uit allerlei verschillende landen - India, Kenia of Sri Lanka. Een buitenkans voor olifantjes-verzamelaars!

Schijndel verhuist na 40 jaar
Op zaterdag 12 juli werden de deuren van de wereldwinkel aan de Hoofdstraat in Schijndel na bijna veertig jaar gesloten. In de tweede week van augustus is de nieuwe wereldwinkel in het appartementencomplex 'Vicaris' met de naam 'Entourage' opengegaan voor het publiek. Tijdens Hartemèrt op zondag 31 augustus verricht burgemeester Jetty Eugster om 10.00 uur de officiële opening op de nieuwe locatie.

'Entourage', een shop-in-shop locatie, gaat naast de wereldwinkel ruimte bieden aan nog drie andere milieuvriendelijke bedrijven. De coöperatie gaat in totaal bestaan uit vier winkels.
Vrijwilligers kan de wereldwinkel nog altijd gebruiken!

En 'Emmen' bestaat al 35 jaar!
In Emmen bestaat de wereldwinkel alweer 35 jaar. De wereldwinkel trakteert vanwege dit heuglijke feit  met een speciaal en lekker cadeautje voor zijn klanten: GRATIS chocolade!
De Landelijke Vereniging heeft met haar partners een speciale 45-jarig jubileum Wereldwinkel-reep ontwikkeld, die klanten dit najaar in de Emmense winkel gratis krijgen bij aankoop van vier repen Tony's Chocolonely. Sinds 2000 heeft Wereldwinkel Emmen een zelfstandige vestiging, eerst aan de Wilhelminastraat en vanaf 2010 op Hoofdstraat 74.

Opgefrist uiterlijk
In Kapelle heeft de buitenkant van de wereldwinkel een fikse opknapbeurt gehad. Nieuwe kleuren en het nieuwe logo geven de winkel een fris en modern uiterlijk, zoals beide foto's laten zien. Klaar voor de toekomst!!


Wereldwinkel Tilburg weer open!

Ook in Tilburg is de wereldwinkel na een grote verbouwing weer opengegaan. De vernieuwde winkel aan de Nieuwelandstraat is een bezoek zeker waard. Het team van Wereldwinkel Tilburg is 'trots op het resultaat' en hoopt zijn vaste klandizie snel te ontmoeten.

Lochem ontdekt mocktail shaker
Wereldwinkel Lochem trok zaterdag 2 augustus de aandacht met een leuke cocktailshaker voor de deur. Met deze actie werd de Mocktail kit onder de aandacht gebracht. De winkel had flink uitgepakt met 12 kilo crushed ice, verse ananas en aardbeien ter decoratie. Plus een speciaal gedecoreerde schort. Een heerlijk zomers drankje zonder alcohol.

Volgens Els Weekenstroo van Wereldwinkel Lochem was het een geslaagd en positief event. De cocktailshaker demonstreerde heel professioneel en nam alle tijd om elke mocktail apart te maken.
Er was veel belangstelling en er werd met plezier gedronken en gekletst.

Wat noordelijker in Gelderland presenteerde Wereldwinkel Heerde zelfs een recept voor een fair trade mocktail met de naam Piña Colada virgin: pureer 2 schijven ananas, schud dat samen met 30 ml kokosmelk en 1 eetlepel sinaasappelsap 15 seconden lang in de shaker. Schenk het in een glas met ijsblokjes en geniet!

Beestenboel in Wereldwinkel Huizen
Niet alleen in een dierentuin, ook in Wereldwinkel Huizen kun je tegenwoordig van een beestenboel spreken. Een flinke hoeveelheid dieren van keramiek, hout, stof, metaal en speksteen uit de hele wereld staat te pronken in de winkel. Vooral de familie olifant is nadrukkelijk aanwezig. Olifanten staan in het algemeen symbool voor geluk, liefde, solidariteit, kracht, wijsheid en vriendschap. Inwoners van Sri Lanka zien de olifant als een heilig dier.

Wokfiets trekt door het land
De wereldwinkels van Rijswijk en Wateringen maken in hun nieuwsbrief melding van de wokfiets, waarmee de eigenaren met hun Aziatische producten het land doortrekken. Na bezoeken aan Eindhoven en Den Haag staat de megawok op 7 september in Amsterdam (Sunday Market) en op 21 september in Rotterdam  (Swan Market).
Een bijzonder initiatief, ook voor wereldwinkeliers om de aandacht te trekken!

Korting op kruidenmolens
Zowel de wereldwinkel van Wychen als van Bunschoten-Spakenburg maken melding van een actie om kruidenmolens met flinke korting (tot 20%) te verkopen. Geschikt om de pittige fair trade peper uit onder meer India te vermalen..


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

24 augustus 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 32

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 32


Stemmen Beste Winkelketen
Tot en met 1 augustus kan er nog gestemd worden voor de verkiezing Beste Winkelketen van Nederland via www.bestewinkelketen.nl.  Dus breng je stem uit voor de wereldwinkels!

Wereldwinkel Scheveningen heropend na restyling
Zaterdag 28 juni heropende PvdA politica Jeltje van Nieuwenhoven de geheel gerestylde wereldwinkel in de Stevinstraat in Scheveningen. Van Nieuwenhoven verrichte de heropening door de nieuwe slogan, 'Geef een Wereldcadeau' te onthullen. 'Een slogan die niet alleen staat voor leuke, vaak bijzondere en originele cadeaus uit verre landen, maar ook voor de gedachte dat wij op deze wereld een stukje medeverantwoordelijkheid hebben voor elkaar', vertelde interim voorzitter Bart de Jong.
Van Nieuwenhoven kon de wereldwinkeliers goed nieuws melden. Er is namelijk in het recent gesloten coalitieakkoord opgenomen dat gemeente Den Haag zich sterk zal maken voor fair trade.
Dit maakt de kans dat ook Den Haag Fair Trade Gemeente gaat worden een stuk groter; iets waarvoor wereldwinkel Scheveningen al enkele jaren lobbyt. Wereldwinkel Scheveningen is onlangs ook gestart met een handtekeningenactie voor kinderarbeidvrij inkopen door de gemeente. Als deze actie door 2500 mensen wordt ondersteund zal de gemeenteraad hier een besluit over nemen.

Oudste wereldwinkel ter wereld
De Wereldwinkel in Breukelen bestaat 45 jaar en is daarmee de oudste wereldwinkel ter wereld. Dat wordt gevierd met een kookworkshop in samenwerking in september.
Journalist Dick Scherpenzeel bedacht eind jaren 60 de Derde Wereldwinkel, waar vrijwilligers producten verkochten die door de hoge westerse tolmuren werden geweerd.
In Breukelen pakte Johan Derks het initiatief op en aan het Zandpad werden de eerste kunstnijverheidsproducten en rietsuiker, ingekocht bij SOS-Wereldhandel, vanuit de woonkamer verkocht. Binnen enkele maanden ontstond een werkgroep wereldwinkel waar onder andere pastor Brenninkmeijer en John en Liesbeth Zuidgeest deel van uit maakte. De eerste wereldwinkel was een feit. Na met onderbrekingen op vele verschillende locaties gezeten te hebben is de winkel nu alweer ruim 11 jaar ondergebracht in het Brandspuithuisje aan het Kerkplein bij de Pieterskerk. Afgelopen jaar is er nog een filmploeg van SBS-6 geweest om de winkel te filmen. Ook op RTV Stichtse Vecht is langdurig een film te zien geweest die als eindexamen project gemaakt was door studenten van het ROC uit Utrecht.

Heropening Wereldwinkel Sassenheim
Direct na moederdag sloot Wereldwinkel Sassenheim haar deuren voor een opknapbeurt, om op 19 juli weer heropend te worden. Het geel en paars werd vervangen door de kleuren van Wereldwinkels Nederland. Ook kwam er onder meer nieuw laminaat, een andere indeling en een andere toonbank.
De 'klasseburgemeester' van groep 6 van basisschool De Startbaan verrichtte de officiële opening. Deze basisschool wil graag fairtradeschool worden en werkt daar hard aan. De kinderen van groep 6 waren present op de opening en werden verwelkomd door de voorzitter van de wereldwinkel, Bart de Jong. Vervolgens zongen de kinderen een aantal zelfgemaakte fairtradeliedjes waarna en de 'burgemeester' het lint doorknipte.29 juli 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 31

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 31


Nieuw pand Wereldwinkel Schijndel
De Schijndelse wereldwinkel zet deze zomer een paar fikse stappen op weg naar een nieuwe toekomst. De verhuizing naar een fonkelnieuw pand aan de Vicaris van Alphenstraat belooft veel. De wereldwinkel gaat in het hoekgebouw een ruimte met de naam 'Entourage' delen met drie andere bedrijven. Daarbij wordt de winkel groter en eigentijdser.

Tot 12 juli blijft de wereldwinkel verkopen in het pand aan de Hoofdstraat. Daarna wordt hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe onderkomen in de Entourage. Dat wordt op zondag 31 augustus geopend door burgemeester Jetty Eugster.

Om zijn ambities waar te maken is Wereldwinkel Schijndel naarstig op zoek naar nieuwe collega's op doordeweekse dagen en zaterdagen. Doel is namelijk om in het nieuwe pand zoveel mogelijk open te zijn. Vrijwilligers kunnen zelf bepalen hoe lang en op welke momenten ze willen werken. Contact: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Het huidige pand van de wereldwinkel dat nog tot en met 12 juli open is.
Foto: Petra Dircks/BD

 
Forse stijging verkoop fair trade koffie
Nederlanders kochten vorig jaar flink meer fair trade koffie. De verkoop van koffie met het keurmerk van de Stichting Max Havelaar is met liefst 28 procent gestegen. Dit komt neer op een totaal volume van 5,2 miljoen kilo, oftewel 2 miljoen kopjes 'eerlijke' koffie per dag. De toename komt vooral op het conto van de supermarktketens Plus en Deen, waar deze koffie sinds eind 2012 in de schappen ligt. Maar ook de wereldwinkels blijven belangrijke verkooppunten van Max Havelaar-koffie.
In totaal werd er vorig jaar voor 197 miljoen euro aan fair trade producten met Max Havelaar keurmerk verkocht, 5 procent meer dan in 2012. Boerenorganisaties in ontwikkelingslanden die werken met fair trade ontvingen daarvoor ruim 5,4 miljoen euro aan ontwikkelingspremie bovenop de marktprijs.

Niet bij alle producten was sprake van een toename in de verkopen. Van fair trade bananen gingen er vorig jaar juist minder over de toonbank, waarschijnlijk doordat de supermarkten Emté en Coop zijn gestopt met de verkoop van uitsluitend fair trade bananen.

Wereldwinkel Heerlen per 1 juli gestopt
Na een maandenlange uitverkoop, die nog aardig wat geld in het laatje bracht, is het nu echt einde oefening voor de wereldwinkel in Heerlen. Op 30 juni ging het slot op de deur. "Eigenlijk liep onze omzet al jaren terug, zelfs al voor de crisis begon. En de kosten stegen. Onze reserves zijn nu echt uitgeput, we zagen geen andere mogelijkheid dan sluiting", verklaart voorzitter Siny Alfing. Het spijt haar en de medewerkers bijzonder dat ze het 40-jarige instituut niet hebben kunnen redden.

Een sluitende verklaring heeft ze feitelijk niet voor de teloorgang van de wereldwinkel in een stad met toch 90.000 inwoners. Natuurlijk, Heerlen zit al jaren economisch in zwaar weer en ziet zijn werkgelegenheid en inwonertal teruglopen. "Nee, het ligt niet alleen aan de crisis. Ook de animo onder onze vrijwilligers werd minder, de een na de ander vertrok, logisch ook als er nauwelijks klanten komen. Ooit hadden we ruim 30 vrijwilligers."

Enkele van die voormalige vrijwilligers hebben nog een poging gedaan voor een doorstart. Vergeefs. Het doek is definitief gevallen.

Fair trade wasmiddel nu ook in Nunspeet
We schreven al eerder over een nieuw, 100% natuurlijk, wasmiddel uit Nepal. De twee Haagse studenten Melvin en Jasper die het op de markt brachten, zijn inmiddels geëerd met een ondernemersprijs. Hun middel heet 'Seepje' en is nu ook te koop bij Wereldwinkel Nunspeet. Seepje is voor mensen met een gevoelige huid het ideale wasmiddel. De schillen zijn namelijk hypoallergeen en zijn daarom zacht en vriendelijk voor de huid. Ook is Seepje 100% plantaardig en vervuilt het water niet.
Er wordt een eerlijke prijs voor betaald, waardoor de Nepalese werknemers een leefbaar inkomen ontvangen. Dit inkomen ligt 66% hoger dan het Nepalese gemiddelde!

Tassenparade in Epe
In de maand juli plaatst de wereldwinkel in Epe tassen, portemonnees, toilettassen, telefoonhoesjes en iPad-hoezen speciaal in de belangstelling. De hele maand geldt op deze artikelen een korting. De fair trade handgemaakte handtassen, schoudertassen, rugzakken, boodschappenmanden, fietstassen en kindertasjes ogen modieus en eigentijds. Ze zijn gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen, zoals leer, stof, riet en plastic.

Kunst in de wereldwinkel
In de hele maand juni stond in veel winkeletalages in Goirle een kunstwerk van een amateurkunstenaar uit Goirle of Riel.
De wereldwinkel pronkte in zijn etalage met een prachtige boeddha (foto) van een van die kunstenaars. Die 'tentoonstelling' is nu afgelopen, maar in Goirle hebben ze altijd een ruime collectie boeddhabeelden.
En natuurlijk mag je die ook voor jezelf kopen, en niet alleen van een ander ontvangen, zoals een hardnekkige fabel wil. De aanschaf van zo'n beeldje in de wereldwinkel getuigt immers van een goede intentie!

Biologische proeverij in Emmeloord
De wereldwinkel in Emmeloord had op zaterdag 28 juni een proeverij van biologische smoothies. De ingrediënten waren verkrijgbaar op de streekmarkt in het centrum. Kookliefhebbers kunnen in de winkel aan de Korte Achterzijde 17 nog steeds gratis receptenkaarten ophalen.

Hulpmiddel tegen muggen
In het Gelderse Vorden hebben ze iets bedacht tegen muggen en ander rondzoemend spul. De wereldwinkel biedt hulp met een simpel product: zuiveringshoutstokken. Door deze te branden blijven muggen en andere insecten op afstand. Ze zijn er in verschillende maten: grote voor in de tuin en kleintjes die je binnen kunt opbranden.

Oxfam-groen wijkt voor Duivels-rood
Niet alleen Nederlandse wereldwinkels verschieten van kleur tijdens het WK voetbal! Twee vrijwilligers van de wereldwinkel in het Belgische Hasselt, Timo en Robin (foto), rekenen erop dat de heersende Duivelsgekte ook bij de fair trade-klanten zal toeslaan. Het gekende Oxfam-groen maakt daarom tijdelijk plaats voor het rood van de nationale voetbalploeg. Zo heeft het rode Worldshakesap, op basis van Limburgse appels en peren, tijdelijk gezelschap gekregen van rode aardappelchips uit Peru!

Voor de echte liefhebbers zijn er ook fair trade voetballen uit Pakistan.
 
Social media medewerker gevraagd
De wereldwinkels gaan met de (onstuimige) tijd mee! In Sittard, waar veertig enthousiaste vrijwilligers 'hun' wereldwinkel runnen, vragen ze een medewerker social media. Zijn of haar taken bestaan uit het uitwerken van ideeën en concepten voor nieuwe media (Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube) en onder meer het onderhouden van blogs, fora en nieuwssites. Aan de uitgebreide vacature te zien wordt een multi-talent gevraagd.

Over vacatures gesproken: in Ommen zijn ze dringend op zoek naar een nieuw bestuurslid voor de wereldwinkel.

 

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 30

Contract gemeente en Wereldwinkel Heeze
Met de ondertekening van een contract is de gemeente Heeze-Leende de eerste grote bedrijfsmatige klant van Wereldwinkel Heeze geworden. De komende twee jaren koopt de gemeente producten in bij de wereldwinkel. Het gaat daarbij met name om fair trade koffie, thee en toebehoren als suiker en melkcups. Een stap die navolging verdient in andere gemeenten in Nederland?

Voor veel producten die de gemeente inkoopt is het gebruikelijk om deze aan te besteden. De wereldwinkel was voor deze aanbestedingsprocedure uitgenodigd om een aanbieding te doen en bleek met marktconforme prijzen duurzame producten te kunnen leveren.

1 Namens Wereldwinkel Heeze waren voorzitter Anje Dousma en secretaris Diny Benthem op dinsdag 27 mei jl. in het gemeentehuis voor de ondertekening van het contract. "Het 'commerciële' begin is gemaakt, laten we hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van de gemeente gaan volgen”, aldus mevrouw Dousma.

Ondertekening van de overeenkomst tussen gemeente en wereldwinkel door burgemeester Paul Verhoeven en bestuursvoorzitter Anje Dousma.

WK-actie in Nijkerk
Tijdens het WK voetbal besteedt Wereldwinkel Nijkerk op originele wijze aandacht aan derdewereldlanden die meedoen aan dit WK.
Dat gaat als volgt. Op de speeldag van een land waarvan de wereldwinkel producten verkoopt, wordt tien procent korting gegeven op een product uit het betreffende land. Zo kunnen klanten met korting gelukspoppetjes uit Brazilië kopen als Brazilië speelt, of honing uit Chili op de speeldag van Chili. Op dezelfde manier komen chocola uit Ghana en zilveren sieraden en keramiek uit Mexico aan de beurt als deze teams spelen.

Wereldwinkels in teken Vaderdag
In Franeker en Harlingen besteden ze dit jaar uitgebreid aandacht aan Vaderdag. Vaderdag is zondag 15 juni. Er zijn speciale cadeaupakketjes beschikbaar die kinderen voor hun papa kunnen inpakken. Ook vullen medewerkers van de wereldwinkels door kinderen meegebrachte mandjes en pakken deze in. Het goede doel wordt daarbij niet uit het oog verloren: een deel van de opbrengst gaat naar een waterproject van Simavi in Nepal.

"De Oare Wrâld” in Burgum heropend
3 Wereldwinkel De Oare Wrâld in het Friese Burgum is feestelijk heropend op een nieuwe locatie. De winkel is nu te vinden op een centrale plek: Markt 57 in de Passage. Aan de omzet is nu al te merken dat de nieuwe winkel meer in de loop ligt!

Het lokale bedrijf Feico Westra tekende voor de inrichting. Kasten, toonbank, tafel en stoelen zijn alle gefabriceerd van FSC-gekeurd massief hout. Een zes mensen tellende werkgroep realiseerde de verhuizing, geholpen door veel andere vrijwilligers.
Burgemeester Ter Keurs tekende voor de feestelijke openingshandeling op World Fair Trade Day. Zoals te zien op de foto viel hij letterlijk met de deur in huis. Hij stapte de fair trade wereld binnen door een papieren afbeelding van de wereld. Naast hem op de foto voorzitter Loes Wierdsma.

Oude mobieltjes welkom in Appingedam
Bij de wereldwinkel van Appingedam kunnen oude mobiele telefoons worden ingeleverd. Deze telefoontjes worden verzameld voor Terre des Hommes. De mobieltjes die nog goed werken, worden na controle klaargemaakt voor gebruik in Afrika. En de apparaten die te oud of kapot zijn, worden op een veilige en verantwoorde manier gedemonteerd. De vrijkomende materialen worden verkocht, en ook die opbrengst komt weer ten goede aan het werk van Terre des Hommes, de organisatie die zich inzet voor kinderen overal ter wereld.

Nepalees zilver in Wereldwinkel Leek
De wereldwinkel in Leek verkoopt sinds kort prachtige handgemaakte zilveren sieraden uit Nepal. Deze kunstwerkjes zijn gemaakt door de Nepalese zilversmid Dambar en zijn medewerkers.
Ook andere wereldwinkels hebben sieraden van Danbar in hun winkel liggen, en dat is geen toeval. Dambar’s Silver Factory is gesitueerd in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. De makers passen hun vaardigheden toe om een gevarieerde collectie van unieke sieraden te creëren. De Nederlander Jos Bus ontdekte Dambar en promootte hem in Nederland. De doorbraak kwam toen Dambar via de Madat Nepal zilver mocht gaan leveren aan de wereldwinkels. Dat hielp hem zijn factory uit te bouwen tot een prachtige werkplaats waar op enig moment 15 tot 20 smeden een baan hebben, afhankelijk van de hoeveelheid werk. De meeste van hen komen (net als Dambar zelf) uit de lage bevolkingskaste.
Behalve aan Nederland leveren zij zilveren producten naar Duitsland, Zwitserland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. De zilverfabriek van Dambar werkt volledig via de principes van fair trade. De smeden werken onder goede arbeidsomstandigheden en worden eerlijk betaald. Dambar komt zelf in november naar Nederland komt en zal dan ook in Leek het zilversmeden demonstreren.

Haags zeepje maakt wereld schoner
Twee 22-jarige Haagse studenten met 'een passie voor wassen' hebben een nieuw zeepje op de markt gebracht dat 'de wereld schoner en mooier' moet maken. Het fair trade wasmiddel van Melvin en Jasper is gemaakt van Nepalese vruchten, waarvan de schil bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaat. Het Haagse product is inmiddels verkrijgbaar bij 73 winkels, waaronder uiteraard ook een wereldwinkel.
Voor een nieuw product, vloeibare fair trade zeep, is het duo via crowdfunding op zoek naar geld. Ze proberen 10.000 euro in te zamelen en zijn al flink op weg!

Kleur-stijladvies in wereldwinkel
De PR-commissie van de wereldwinkel in Winterswijk had een avond bedacht over kleur-stijladvies om mensen naar de winkel te lokken. Deskundige Helma de Graaff kon op 26 mei twintig enthousiastelingen begroeten. De bezoekers kregen naast algemene richtlijnen ook persoonlijke tips om er op zijn voordeligst uit te zien. Het werd een inspirerende avond in een inspirerende omgeving!

Brielle achter de Voordeur op 5 juli
Een groot cultuurevenement in Brielle: op zaterdag 5 juli organiseert Stichting Kunst & Cultuur ‘Brielle achter de Voordeur’. De hele middag worden in de historische binnenstad non-stop voorstellingen gepresenteerd: zang, muziek, dans, toneel, straattheater, korte sketches en poëzie. Dit cultuurevenement vindt plaats op tientallen bijzondere, verrassende en nieuwe locaties die normaal niet vrij toegankelijk zijn. Ook in de wereldwinkel van Brielle kan zo'n voorstelling plaatsvinden! De routekaart is te zien op www.cultuurwebbrielle.nl/bavd.

Ook Teylingen sleept titel binnen
Op 24 mei is Teylingen officieel Fairtrade Gemeente geworden. Een tiental vrouwen van het Stoere Vrouwen Leger (een netwerk van 1800 vrouwen die samen een koopleger van bewuste shoppers vormen) marcheerde die dag met roze baret op door de Hoofdstraat in Sassenheim en sprak met het winkelend publiek over duurzaam inkopen.
De landelijke jury Fairtrade Gemeenten heeft de aanvraag vanuit Teylingen voor de titel positief beoordeeld. De jury vindt dat Teylingen voldoet aan de zes criteria van de campagne. "Een groep mensen met een fair trade hart spande zich de afgelopen jaren in om te zorgen voor meer eerlijke handel. De jury is onder de indruk van hun grote betrokkenheid. Daarnaast viel op dat de werkgroep 'Teylingen Fairtrade Gemeente' veel bedrijven wist te overtuigen om structureel het aankoopgedrag te veranderen en dus te kiezen voor fair trade", aldus de jury. De actieve wereldwinkel in Sassenheim heeft zonder twijfel een flink steentje bijgedragen.

2
Aan het einde van de middag werd in Sassenheim het officiële bord 'Fairtrade Gemeente'
onthuld door burgemeester Van der Stoel en wethouder Van Kempen.
En die waren best bereid om even de roze baret op te zetten.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 29

Wereldwinkel Eibergen vernieuwd
Geleidelijk aan is de wereldwinkel in Eibergen overgestapt op een andere huisstijl. Aan de buitenkant hebben banier en gevelbord een ander uiterlijk gekregen, vervolgens is het interieur onder handen genomen. De kleurcombinatie geel en paars heeft plaats gemaakt voor modern en fris petrolblauw, taupe en zacht geel. Hierbij maken het oude (boven) en nieuwe logo de transformatie duidelijk. Twee weken lang gaf de Eibergse winkel liefst 20% korting bij aankoop van sieraden, sjaals en tassen.
Het concept van de wereldwinkel verandert in Eibergen natuurlijk niet; de focus blijft gericht op eerlijke handel en de verkoop van uitsluitend fair trade producten.
Sieradenparty bij Wereldwinkel Purmerend
Met een speciale sieradenparty timmerde Wereldwinkel Purmerend op dinsdag 27 mei nadrukkelijk aan de weg. Met een hapje en drankje onder handbereik maakten de deelnemers kennis met het complete aanbod fair trade sieraden, en - zeker zo belangrijk - de verhalen erachter. Zoals de collectie van de nieuwe producent Kazuri uit Kenia. Kazuri staat voor sieraden met kleurige aardewerk kralen die zijn voorzien van een harde glazuurlaag. Alleen op deze avond werd ter kennismaking een korting van 10% gegeven.
Lid van verdienste in Wijk

Theo van Noort is het eerste lid van verdienste geworden bij de wereldwinkel in Wijk bij Duurstede. Na 30 jaar vrijwilligerswerk voor de wereldwinkel zet hij er een punt achter. Dit viel samen met het moment waarop de winkel een jaar lang in de Peperstraat is gehuisvest. Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor vrijwilligers en bestuursleden op 17 mei werd afscheid genomen van Theo.

Theo van Noort begon ruim 30 jaar geleden zich in te spannen voor eerlijke handel. Eerst werd er verkocht vanuit een garagebox, later kwam er een bakfiets en na tijdelijke huisvesting bij de VVV stond de wereldwinkel lange tijd met de SRV-wagen op de markt. 
Theo van Noort met zijn vrouw
Martha Epema.
Foto: De Weekkrant.nl
Als bestuurslid annex penningmeester stond hij aan de basis van het eerste winkelpand.
Toen hij 65 werd ging hij rustiger aan doen, al bleef hij naast lid van de kascommissie samen met zijn vrouw Martha de winkel schoonhouden. Als dank ontving hij een mooie afbeelding van de SRV Wereldwinkel-wagen, die vroeger iedere zaterdag en woensdag van de boerderij over de dijk naar de markt werd gereden. In het bijzijn van de jonge garde stond voorzitter John van Balen stil bij de erfenis waar mensen als Theo hard aan hebben gewerkt.
Tien jaar Wereldwinkel Rijswijk
Burgemeester Michel Bezuijen luisterde zaterdag 10 mei de viering van World Fair Trade Day maar vooral het tienjarig bestaan van de wereldwinkel bij de Oude Kerk in het centrum van Rijswijk op. Zijn openingshandeling bestond uit het stukslaan van een zogenaamde piñata, waaruit snoepjes en lootjes vielen, een Zuid-Amerikaans gebruik bij verjaardagen. 

Van links naar rechts: Cok van Steekelenburg, Wil Blaauwkamer en Ton van Osch ( vrijwilligers wereldwinkel),
Jan Martijn Knip (Millenniumplatform), Marloes Borsboom, (wethouder) en burgemeester Michel Bezuijen.

 
De burgemeester onderstreepte de waarde van enerzijds de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers in de wereldwinkel en anderzijds het zinvolle doel om de armoede van de producenten van de vele artikelen in de winkel te helpen verminderen. Bestuurslid Cok van Steekelenburg bracht de medewerkers uit Wateringen in herinnering, die 10 jaar geleden de winkel hebben gesticht.
In het bijzonder werden geëerd Nelly Zaat en haar overleden man Tom, die het interieur van de winkel heeft gebouwd. De vrijwilligers uit Wateringen hebben nog maandenlang hun collega's in Rijswijk ondersteund. De fair trade tassen met inhoud en korting vonden op 10 mei gretig aftrek.
Heropening na restyling in Oegstgeest
Wereldwinkel Oegstgeest pronkt met een nieuw interieur, met frisse moderne kleuren en een nieuwe inrichting. Aan de buitenkant is het nieuwe blauwe logo WWN een opvallende blikvanger. Jan Waaijer, interim-burgemeester van Oegstgeest, verrichtte de officiële opening op 10 mei, World Fair Trade Day.
De inrichting van de winkel was na bijna tien jaar intensief gebruik aan vernieuwing toe. Bovendien is Wereldwinkel Oegstgeest sinds 1 januari 2014 aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. De facelift ging dus mooi samen met de invoering van een nieuwe huisstijl. Er werd ook getrakteerd: de eerste 150 klanten na de officiële opening kregen bij hun aankoop een klein presentje.
Conflict in 't Harde bijgelegd
Het conflict tussen de wereldwinkel in 't Harde en de projectontwikkelaar van het centrumplan is opgelost. Onlangs berichtten wij daar in deze nieuwsbrief over. De wereldwinkel krijgt tijdelijk onderdak in het pand waar voorheen Boni was gevestigd. Dat gaat zo snel mogelijk gebeuren, maar het pand moet nog worden aangepast.

De twee partijen stonden begin mei nog lijnrecht tegenover elkaar. Het pand waarin de wereldwinkel nu zit wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De ontwikkelaar wilde alleen vervangende ruimte regelen als de wereldwinkel zich zou conformeren aan winkelruimte in fase 2. De oplossing ligt nu in het gegeven dat de wereldwinkel twee keer zoveel huur betaalt voor de tijdelijke ruimte. "Pas als duidelijk is waar in het nieuwe winkelcentrum we ruimte kunnen huren, willen we tekenen", zegt voorzitter Jan van Dijken van de Stichting Wereldwinkel 't Harde. "En dan kan de huur omlaag."
Voorjaarsmarkt trekt veel publiek

Foto: Pieter Oost Fotografie
 
De jaarlijkse voorjaarsmarkt van wereldwinkel 't Winkeltje in Oosterhesselen, in en rond het winkelpand en naast de hervormde kerk, werd goed bezocht. In de kramen werden sieraden, keramiek, handwerken, boeken, kaarten, vogelhuisjes en nog veel meer cadeauartikelen aan de man (en vrouw) gebracht. Ook was er een markt voor de kinderen. Hapjes, drankjes en muziek van een orkest en de gitaarclub uit Gees zorgden voor een prima sfeer!
Maatschappelijke stage in de wereldwinkel
Op 21 mei startte Sien Christiaanse haar dertig uur durende maatschappelijke stage in de wereldwinkel te Goirle. De leerlinge van 4 VWO koos voor deze stageplek omdat ze geïnteresseerd is in ontwikkelingslanden. Daarom doet ze op het Mill Hill College ook mee aan de Derdewereld-rommelmarkt.
Op de foto poseert Sien met haar favoriete artikel: een pinguïn van serpentijnsteen uit Zimbabwe. Ze noemt hem Henk! Het koddige beeldje, dat door fair trade importeur Amandla uit Zimbabwe is geïmporteerd, spreekt haar aan. Amandla betekent 'kracht, vermogen tot'. Dat is precies wat Amandla wil zijn: mensen in hun eigen kracht zetten en laten groeien.
 

Festival Budaya Indonesia in Best
Het culturele Festival Budaya Indonesia vond medio mei voor de vijfde keer plaats in Best. In het gevarieerde programma van de organiserende stichting Hibiscus had de wereldwinkel een aandeel in de vorm van een expositie met als onderwerp 'Indonesische Kunst' van de wereldwinkel en Shelly Lapré.
In zalencentrum de Prinsenhof zorgden de bands Xanur uit Den Haag en Pandoora uit Nuenen voor een warmbloedig dansspektakel. Op zaterdagmiddag werden de bezoekers bij de ingang van CultuurSpoor, waar de expositie plaatsvond, opgewacht door de groep Angklung uit Eindhoven met hun speciale bamboe muziekinstrumenten.


 
De groep Angklung bij de ingang van CultuurSpoor in Best.
Foto: Hans Jansen
Prijswinnaar in Leek
Mevrouw S. de Jong uit Tolbert kwam na loting uit de bus als winnares van het kunstwerk van serpentijnsteen uit Zimbabwe. Dat maakte de wereldwinkel in Leek bekend.

Later in het jaar volgen nog twee verlotingen van mooie kunstvoorwerpen. Wereldwinkel Leek heeft meer bijzondere activiteiten in petto. Op 24 mei kon de winkel worden bezocht op de Buitenfair in Boerakker. En op zaterdag 31 mei is zij te vinden op de Lutjegaster markt. Deze markt is onderdeel van de feestweek in Lutjegast.
Lente in Loppersum
De wereldwinkel in Loppersum deed op zaterdag 24 mei mee aan het evenement 'Lente In Loppersum' rond het Marktplein. Het centrum van het dorp veranderde als het ware in een etalage van waaruit bedrijven in en rond Loppersum zich presenteerden. De wereldwinkel verkocht vooral spelletjes.
Van Millennium- naar Fair Trade Gemeente
Met ruim 400 bezoekers kan wereldwinkel Ganesha in Hellendoorn terugkijken op een zeer geslaagde World Fair Trade Day. De dag werd onder meer georganiseerd om aandacht te vragen voor de campagne om Fair Trade Gemeente te worden.

In september 2011 besloot de gemeenteraad dat Hellendoorn Millenniumgemeente zou worden. De twee afgeleide millenniumdoelen die de raad toen heeft uitgekozen waren: “Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu” en “Er is eerlijke handel, schuldverlichting en hulp". Op het gebied van duurzaamheid is de gemeente goed bezig geweest, maar op het gebied van fair trade blijft zij achter. Het zou mooi zijn als de nieuwe raad nu ook prioriteit gaat geven aan het tweede millenniumdoel.
De wereldwinkel kreeg op World Fair Trade Day de nodige belangstelling uit de politiek. Diverse raadsleden gaven gehoor aan de uitnodiging om langs te komen. Zij kregen een presentatie over een duurzame food-economie en kregen een Dutch Weed Burger aangeboden, een veganistische hamburger met zeewier als smaakmaker.
 
Bidbook overhandigd
Burgemeester Patrick van den Brink overhandigde op World FairTrade Day het bidboek Fair Trade Gemeente IJsselstein aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Met deze officiële aanvraag gaat IJsselstein, na een snelle voorbereiding van een half jaar, op weg naar de eretitel Fair Trade Gemeente. De landelijke organisatie gaat de aanvraag nu beoordelen.Burgemeester, gedeputeerde en ondernemers laten zien waar ze voor
staan: fair trade! Foto: Lysette Verwegen.

 
Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd ook de Eerlijke Winkelroute IJsselstein gepresenteerd: een overzichtskaart met uiteenlopende deelnemers; van horeca en supermarkten tot maatschappelijke organisaties, winkels en bedrijven.
Jouster kinderen helpen bij Kraanvogelproject
Leerlingen van de Mattheusschool en de Wumkesskoalle hebben ijverig kraanvogels gevouwen voor de drie wereldwinkels in de gemeente. Dat deden ze met enthousiasme, nadat Aaltje de Glee en Karin Holscher van Wereldwinkel Joure eerst iets verteld hadden over fair trade in het algemeen en over de gelukssymbolen die verkocht worden in de winkel. Vervolgens konden de kinderen aan de slag. Zij leverden zo een actieve bijdrage aan het doel dat de drie wereldwinkels zich gesteld hebben: het vouwen van 1000 kraanvogels – het toppunt van geluk – om deze in het najaar aan de gemeente De Friese Meren te kunnen aanbieden.
De Wereld van Pippe feestelijk geopend
In Baarn werd op 10 mei de 'pippste winkel' van de gemeente geopend, vol eerlijke en echte producten. De winkel, die ooit begon als Stichting Ideële Winkel met het concept van de wereldwinkel, verbreedde de afgelopen jaren haar doel door naast fair trade producten ook duurzame en ecologisch verantwoorde producten te verkopen. De naam werd toen veranderd in Fair met Flair.

De afgelopen maanden werd gezocht naar een naam die de lading beter dekt. Het werd Pippe. De nieuwe naam brengt het ideële doel van de stichting kernachtig tot uitdrukking in de drie P's: People Planet Profit. Pippe let op eerlijke handel, maar ook op duurzaamheid. Zo verkoopt de winkel chocoladerepen van eerlijke cacao die met zeilboten CO2-neutraal wordt vervoerd, speelgoed op zonne-energie, de beroemde waterfles 'Dopper' en kunst van verstandelijk gehandicapten. De nieuwe Baarnse wethouder voor duurzaamheid Margreet Breukelaar verrichtte de officiële opening.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

28 mei 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 28

Hoogtijdagen in alle wereldwinkels
In de berichtgeving van afgelopen week over de vaderlandse wereldwinkels domineren uiteraard
World Fair Trade Day oftewel Wereldwinkeldag (10 mei) en Moederdag (11 mei). Twee evenementen waar alle wereldwinkelteams gretig op insprongen. Dat gebeurde doorgaans met veel creativiteit en inzet. En ludieke acties.

Lemmer
1 Zoals in Lemmer, waar bezoekers op de foto konden in een becak of fietstaxi. Het voertuig op de foto belandde via een importeur bij de wereldwinkel in Lemmer en is afkomstig van Java. Mensen die op Fair Trade Day iets in de wereldwinkel kochten, mochten zo op de foto.
Koninklijk onderscheiden

In Eindhoven is Marianne Kemps-Vermeulen onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Begaan met de medemens als zij is, zet zij zich al vanaf 1985 in voor zaken als milieu, vrede, vluchtelingenwerk, vrouwen- en mensenrechten, bestrijding armoede en ontwikkelingswerk.

Marianne is vrijwilligster en bestuurslid van de Stichting Wereldwinkel Eindhoven. Toen deze winkel in het centrum van de stad moest sluiten, heeft Marianne Kemps samen met haar man het initiatief genomen om op eigen kosten (en risico) op een andere locatie een wereldwinkel nieuwe stijl te starten. De vorm van deze winkel geldt als een voorbeeld voor een bijzondere wereldwinkelformule in Nederland.

2
In 1996 richtte Marianne de Stichting Fair Profit op. Met ingezameld geld heeft deze stichting in Chinandega (Nicaragua) een timmerwerkplaats en een voorbeeldboerderij financieel ondersteund. Met haar hulp is o.a. een cursus techniek voor 150 vrouwen in Chinandega opgezet. Met een vernieuwd bestuur - waarvan Marianne deel uitmaakt - richt de stichting zich nu op het ondersteunen van fair trade projecten. Zo wordt een startende onderneemster gesteund die fair trade sjaals uit India importeert, gemaakt door Tibetaanse vluchtelingen.
Vogelprijsvraag in Grave
In het Brabantse Grave heeft de wereldwinkel samenwerking gezocht met natuurvereniging IVN. Die heeft de nodige kennis van vogels in huis, waarmee een vogelprijsvraag is opgesteld. Mensen die van vogels én puzzelen houden, kunnen hun hart ophalen. Voor de winnaars liggen twee prijzen klaar, beschikbaar gesteld door IVN en de wereldwinkel. Uiterste inleverdatum van de vragenlijst: 31 mei.
Jaar van transitie in Wassenaar
Het jaar 2013 stond voor Wereldwinkel Wassenaar in het teken van de overstap van de Landelijke Vereniging naar Wereldwinkels Nederland. Een intensieve, interessante en energiegevende periode volgde. Dankzij een groep bevlogen vrijwilligers kon op 11 mei de gerestylede winkel worden geopend door wethouder Fatma Koçer Kaya.
Ondanks crisis, verbouwing en een tendens van minder kerstpakketten, was de omzet in 2013 toch naar tevredenheid. Het jaar is met een minimaal negatief saldo afgesloten. Aan het eind van het jaar telde de wereldwinkel, die sinds 2006 is gevestigd in de Rijnsburgpassage, 44 medewerkers.
Naast de metamorfose van de winkel - met subsidie van de gemeente - zorgden in 2013 veel activiteiten en festiviteiten voor grotere bekendheid en vooral fair trade bewustwording. Want de Wassenaarse winkel bestond ook nog eens dertig jaar! Op 10 en 11 mei werd hier uitgebreid bij stilgestaan met onder meer forse kortingsacties.
Wereldse mannenparty in Barneveld
4 Verreweg de meeste wereldwinkeliers zijn, zoals bekend vrouwen. In Barneveld bedachten ze daarom een mannenparty in de wereldwinkel. Uitgenodigd waren de mannen van de medewerksters en van mannenkoor De Schaffelaar. Die kregen van de winkelvoorzitter een inspirerend betoog te horen over de achtergronden van allerlei producten, waarna zij deze in de winkel konden bekijken en aanschaffen. Ze hoefden daarna niet meer op zoek naar een leuk moederdagcadeautje...
Foto: Deweekkrant.nl
Barista schenkt duurzame koffie in Bilthoven
Op zaterdag 17 mei vindt in Bilthoven een groot duurzaamheidsevent plaats onder de titel: NU14. Vanaf 10.00 uur zijn er sprekers, workshops, kramen met duurzame producten en pleinen met aanbod in bijvoorbeeld mobiliteit en energie. Ook de fair trade-werkgroep en de wereldwinkel presenteren zich en hebben een echte barista aangetrokken om heerlijke en eerlijke koffie te schenken. Daarnaast wordt er gewerkt aan een duurzame restaurantroute.
Schijnwerpers op bio-producten in Hippolytushoef
5 In mei staan biologische producten centraal bij Wereldwinkel Wieringen in Hippolytushoef.
Zoals bekend worden alle producten in de wereldwinkel volgens fair trade principes ingekocht en verkocht. Minder bekend is dat veel boeren op een duurzame manier telen en dat er boeren zijn die een biologische productlijn hebben. Tijd om hier extra aandacht aan te geven, vinden ze bij de wereldwinkel in Hippolytushoef.
3
Biologische producten zijn een verantwoorde keuze. Een gezonde maaltijd bereiden is eenvoudig met de biologische rijstsoorten als uitgangspunt. In de wereldwinkel liggen ook diverse theesoorten en wijnen, alle geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wereldwinkel Serooskerke naar A-locatie
6 Een team van acht vrijwilligers heeft de laatste hand gelegd aan de verhuizing van de wereldwinkel in Serooskerke, Walcheren.
Na 26 jaar in de oude pastorie aan de Oostkapelseweg is de nieuwe locatie aan de Wilgenhoekweg geopend.
De nieuwe wereldwinkel zit naast een supermarkt en is anderhalf keer zo groot dan de vorige. Voorzitter Bram Abrahamse noemt het een A-locatie. "Hiervoor zaten we in de studeerkamer van de oude pastorie, de opslag was de badkamer van de dominee. Nu hoeft alles eindelijk een stuk minder hutje mutje opgestapeld te worden."
Gratis naar Tuinen Mien Ruys
7 Vrijwilligers van de Tuinen Mien Ruys bezoeken deze week de plaatselijke wereldwinkel in Dedemsvaart om een gift van de gemeente aan de onlangs jubilerende Tuinen te gelde te maken. Het plan is de aanschaf van een ornament of vaas, die een mooi plekje krijgt in de Tuinen. ‘Het is een mooie manier om elkaar op lokaal niveau te steunen’, vindt voorzitter Jaap Perlot van de wereldwinkel. Deze verloot zelf in de aanloop naar Moederdag twee gratis entreekaarten voor de Tuinen Mien Ruys onder winkelbezoekers.
Tuinen Mien Ruys in volle bloei - Foto: Wouter Bessels
Opening verbouwde Wereldwinkel Winsum
Wethouder Philip Broeksma opende op 10 mei de vernieuwde wereldwinkel in Winsum. Deze is flink verbouwd en is nu ruimer, lichter en “klaar voor de toekomst”. De winkel staat bovendien vol duurzaam en eerlijk geproduceerde spullen als sieraden, schalen, manden, speelgoed, kussens en kunst.
De opening werd gevierd met muziek, fair trade-lekkernijen, openingsaanbiedingen en een spannend spel voor de kinderen. Meegenomen was dat de opening samenviel met de Vocaal en Muzikale Dag in Winsum, en natuurlijk de World Fair Trade Day.
Bovendien werd Winsum Fair Trade Gemeente!
Venray Fair Trade Gemeente nr. 42
Het Noord-Limburgse Venray mag zich Nederlands' 42e Fair Trade Gemeente noemen. Op 10 mei (ook hier World Fair Trade Day) werd aan burgemeester Hans Gilissen deze titel uitgereikt. Op dezelfde dag werd ook de Eerlijke Winkelroute Venray gelanceerd en de wereldwinkel op een nieuwe locatie in het centrum heropend.
Al die feestelijkheden gingen gepaard met veel bedrijvigheid op de Grote Markt en optredens van wereldkoor A Djambo, kapellen en orkesten. Rond het podium waren tal van fair trade-gerechten te proeven.
"Nije koers" Wereldwinkel Gordyk
De Gorredijkse wereldwinkel heeft de bakens verzet, meldt de Friese omroep. De wereldwinkel wil meer klanten lokken met een nieuw assortiment, webwinkel en tal van activiteiten. Dat leidde tot een fikse verbouwing van de winkel, gevolgd door een feestelijke heropening op 10 mei. Het bestuur en de veertig vrijwilligers hopen er nu weer een tijdje tegen te kunnen.
8
Vernieuwd interieur in Gorredijk.
Een fairselfie in Ede
In Ede vierden ze World Fair Trade Day onder meer met fairselfies. Een fairselfie is een foto van jezelf met een fair trade product, dan wel in je favoriete fair trade winkel of restaurant. De foto's zijn herkenbaar aan #fairselfie en worden geplaatst op Facebook, Twitter of andere sociale media.
Braderie en klantendag in Veldhoven
De Veldhovense wereldwinkel vestigt naar buiten toe de aandacht op zich. Eerst gebeurt dat op 18 mei met deelname aan een braderie van wijkvereniging d’Ekker. Op 28 juni is er een klantendag in de winkel. Naast veel extra's voor de klanten is er ditmaal iets speciaals. De prijswinnaars van de kookwedstrijd in de jubileumweek zullen dan meewerken en hun prijswinnende Quinoaburger in de winkel bereiden op een Thermomix (elektrisch kooktoestel).

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

13 mei 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 27

Tour de Fair aan Veluwezoom
Op zaterdag 10 mei organiseren de zeven 'Regio Wereldwinkels Z.O. Veluwezoom' een Tour de Fair. Dat is een promotiefietstocht langs deze winkels om eerlijke handel onder de aandacht te brengen. De feestelijke start is om 10 uur in Velp en gaat via Rheden, Doesburg, Dieren, Brummen en Eerbeek naar Beekbergen. Daar eindigt de tocht rond 16 uur.

Wie fietsen er mee? Uiteraard medewerkers van de betreffende winkels, maar in feite kan Iedereen meedoen. Het staat de deelnemers vrij een of meerdere trajecten mee te fietsen. Bij de wereldwinkels onderweg wordt een pauze ingelast. Daar kan men iets eten of drinken. De fietsen zijn versierd met ballonnen, affiches en vlaggen. Langs de route en bij de winkels worden flyers uitgedeeld met informatie over fair trade en de wereldwinkels. In elke flyer zit een bon voor een kleine attentie in de deelnemende winkels.

Wereldwinkel Heerlen stopt ermee
1 Een verrassend bericht uit Zuid-Limburg, waar Wereldwinkel Heerlen eind juni zijn deuren gaat sluiten. Tot spijt van bestuur en medewerkers maken een dalende omzet en oplopende kosten het openhouden van de winkel niet langer verantwoord. Daarmee komt een einde aan een 40-jarig instituut.

De opheffingsuitverkoop met korting op veel artikelen is inmiddels begonnen.
De wereldwinkel dankt alle klanten voor hun jarenlange steun aan eerlijke handel en roepen hen op om daarmee door te gaan.
Fair trade producten blijven verkrijgbaar bij het verkooppunt in de Andreas Parochie en bij de andere Parkstad wereldwinkels.

Tassen uit Madagaskar bij jubileum
Het 25-jarig bestaan van Wereldwinkel  Appingedam in 2014 gaat van start met een grote tassenactie. Op de weekmarkten in Appingedam en Delfzijl worden vanaf mei rieten manden uit Madagaskar aangeboden. Bijkomend doel is om het gebruik van de  boodschappentas te bevorderen en zo plastic tasjes terug te dringen.
Later in het jaar komt de wereldwinkel met meer verrassende acties op de proppen, dit alles onder de slogan 'Wees nou eerlijk …'.  Er wordt steun gegeven aan het Sisters Fund van ActionAid, dat zich al ruim 40 jaar inzet voor een rechtvaardige wereld zonder honger en armoede.

In de  jaren tachtig begon een groep enthousiaste mensen begonnen met de verkoop van Max Havelaar koffie en thee vanuit een bakfiets, gewoon op straat. In 1989 werd Wereldwinkel Appingedam opgericht. De bakfiets is inmiddeld omgebouwd tot een mooie, moderne winkel waar naast koffie en thee authentieke kunstnijverheid en gebruiksvoorwerpen worden verkocht.

Heropening in Hengelo
En in Hengelo hebben ze iets te vieren. Daar vindt op 10 mei, tijdens de jaarlijkse World Fair Trade Day, de heropening plaats van de vernieuwde wereldwinkel. Vast staan in elk geval diverse optredens met zang en dans en van de Hengelose stadsdichter.

Wereldwinkel Huizen binnenkort 25 jaar
De wereldwinkel in Huizen is aan zijn eerste kwarteeuw toe. Dat zal in de feestweek van 17 t/m 23 mei worden gevierd.

Ook een 45-jarig jubileum komt eraan!
45-jarig bestaan, opgericht in 1969, dan moet het wel gaan om Breukelen. Want daar staat de oudste wereldwinkel van Nederland (die met enige onderbrekingen nog steeds bestaat). In de komende maanden worden plannen voor dit jubileum uitgewerkt.
En ook dit jaar gooit de wereldwinkel weer hoge ogen als het gaat om de prijs in de categorie 'beste cadeauwinkel van Nederland'. Bovendien wordt campagne gevoerd op scholen waar duurzaamheid het thema is tijdens een projectweek, om zo begrip te kweken voor fair trade.
2
Nederlands oudste wereldwinkel
Nieuw is de mogelijkheid om virtueel (via Google of de website) in die eerste winkel te kijken, dankzij Yvo Vrancken die speciale foto's heeft gemaakt. Dat geldt zowel voor de winkel in Maarssen als in Breukelen.

Conflict over sloop in 't Harde
De wereldwinkel in 't Harde en de projectontwikkelaar van het centrumplan staan lijnrecht tegenover elkaar in een conflict over winkelruimte. In een mail van de makelaar aan de stichting wordt gesteld dat de wereldwinkel het pand 16 mei moet verlaten. Voorzitter Jan van Dijken van de Stichting Wereldwinkel 't Harde weigert echter te vertrekken vóórdat vervangende winkelruimte wordt aangeboden.

De projectontwikkelaar wil binnenkort beginnen aan fase 2 van het centrumplan. Het pand waarin de wereldwinkel zit, moet daarvoor worden gesloopt. In dagblad De Stentor zegt makelaar Bos namens de projectontwikkelaar: "Wij hebben de wereldwinkel tijdelijke winkelruimte aangeboden, maar omdat we daarvoor een investering moeten doen, willen we de garantie dat ze terugkeren in fase 2. En nu wil de wereldwinkel die twee dingen loskoppelen."

Van Dijken vindt de koppeling 'onrechtvaardig'. "We hadden een eerste voorkeur voor de tweede fase, maar die ruimte was al vergeven. Op onze tweede optie hebben we geen reactie meer gehad." Bos verwacht er nog wel uit te komen met de wereldwinkel, "maar zo niet, dan kan dit de gehele ontwikkeling van het centrumplan tegenhouden."  Om te voorkomen dat er een eind komt aan meer dan 20 jaar wereldwinkel in 't Harde, heeft het winkelbestuur een beroep gedaan op het college van B&W en de raad van Elburg. In elk geval moet er op korte termijn tijdelijke huisvesting komen.
 

3
Het  pand van Wereldwinkel 't Harde dat binnenkort wordt gesloopt.
Foto Henri van der Beek.

Tweedehands boeken gezocht
In Westerbork is de wereldwinkel naarstig op zoek naar goed uitziende tweedehands boeken. Doel is om ook dit najaar weer een geslaagde Boekenbeurs te houden. Zes vrijwilligsters zijn al wekenlang in de weer met het selecteren, rubriceren en prijzen van de binnengekomen lectuur. Inwoners van de gemeente Midden-Drenthe worden via de media opgeroepen afgedankte exemplaren in te leveren. Alle soorten zijn welkom, met uitzondering van encyclopedieën. Die passen niet meer in de huidige digitale wereld...
Vorig jaar bedroeg het netto resultaat van de Boekenbeurs ruim 4.000 euro. Een deel is besteed aan de exploitatie van de wereldwinkel, een ander deel kwam ten goede aan vijf ontwikkelingsprojecten.

Examenwerkstuk in wereldwinkel
4 De komende weken is in de Emmeloordse wereldwinkel een mooi schilderij te bewonderen, dat Afrikaanse vrouwen voorstelt in zachtbruine, gele en oranje tinten. Het is een examenwerkstuk van Martine Pars, leerlinge 6 VWO van het Zuyderzee College.

Het examenwerkstuk is nog enkele weken te zien in de Wereldwinkel. (Eigen foto)
Jarige wereldwinkel trakteert
Al 30 jaar is de wereldwinkel actief in Katwijk en in die tijd hebben honderden vrijwilligers zich ingezet voor een eerlijker wereldhandel. Eigenlijk geen feestje waard, prakkiseert men in Katwijk, want alleen al het bestaan van wereldwinkels betekent dat er nog steeds geen eerlijke handel is. Toch willen de winkeliers hun 30-jarig bestaan een beetje vieren met de klanten. En als je jarig bent dan trakteer je: daarom zijn alle non-food producten op woensdag 30 april met 30% korting te koop! Bezoekers wacht een gratis kop koffie of thee.
 
5
Feestje in Katwijk.

Chocolijstje voor mama
Chocolijstje is een leuk cadeaudoosje met 12 fair trade chocoladereepjes – zes melk en zes puur. Onder meer de wereldwinkel in Meppel heeft ze in vijf uitvoeringen te koop. De uitvoeringen hebben gemeen dat je ze zelf heel persoonlijk kunt maken door in het deksel een mooie foto, kaart, tekening of wens te schuiven. Voor € 10,95 te koop.

Wat Chocolijstje bijzonder maakt, is dat er een unieke samenwerking achter zit tussen drie fair trade producenten. Het doosje wordt in vijf dessins gemaakt door een papierleverancier in India. Fair trade boeren in Afrika en Latijns-Amerika zorgen voor de cacao en rietsuiker in de chocolade. Een origineel cadeau voor bijvoorbeeld Moederdag.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

27 april 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 26

Eerste Fairtrade certificaat in Kollumerland
Op 14 april reikte wethouder Maasbommel van de gemeente Kollumerland het eerste fairtrade certificaat uit aan supermarkt ‘Spar van der Heide’ in Kollumerzwaag. Spar van der Heide voldoet met haar omvangrijke aanbod aan fair trade producten aan de criteria van fair trade. Er zullen de komende maanden nog meer uitreikingen volgen.

In november jl. voerde het Centrum Tûmba samen met Wereldwinkel Kollum een nulmeting uit naar het aanbod van fair trade producten bij bedrijven en maatschappelijke instellingen in de gemeente. Deze meting laat een redelijk positief beeld zien, met nog wel een aantal verbeterpunten. De raad heeft besloten om te streven naar de titel fair trade gemeente.

Nieuwe laptop na Beursvloerdeal
Onlangs mocht Wereldwinkel Ganeaha in Nijverdal bij De Jong en Laan Accountants langs om een laptop in ontvangst te nemen, vanwege de beursvloermatch die beide organisaties met elkaar hadden gesloten. De laptop wordt ingezet voor het secretariaat en gebruikt om presentaties te geven op 10 mei, tijdens World Fair Trade Day. Op deze Wereldwinkeldag pakt de wereldwinkel groots uit met diverse gratis (kinder)workshops, live muziek en food.
Evelien Hondebrink is blij met de laptop, die ook kan helpen bij het realiseren van de ambitie om fair trade gemeente te worden. Gert Romate van het accountantskantoor zegt organisaties als een wereldwinkel een warm hart toe te dragen. "Het is fantastisch om door zulke beursvloerdeals een bijdrage te kunnen leveren."
1

Wereldwinkel helpt met fietsenproject
Ieder jaar staat Wereldwinkel Culemborg een deel van de winst af aan opbouwende projecten. Dit jaar is gekozen voor een donatie aan Betuwe Wereldwijd en haar project 'Fietsen voor Suriname'. Een doel dat naadloos past in de visie van de Culemborgse wereldwinkel. Om het project nog meer kans van slagen te geven, is op zaterdag 12 april een open dag georganiseerd met een snuffel- en boekenmarkt, kinderactiviteiten en natuurlijk wereldwijde gerechten.

Jan van Doggenaar, voorzitter van Wereldwinkel Culemborg, heeft respect voor de wijze waarop Stichting Betuwe Wereldwijd de zaken aanpakt, en vice versa. "Onze doelstellingen raken elkaar en vullen elkaar aan waar het gaat om actieve ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Het project 'Fietsen voor Suriname' ondersteunt de opbouw van een fietsenwerkplaats in Suriname met kennis en materiaal uit Nederland. Hierdoor kunnen jonge Surinamers het vak van fietsenmaker leren en komen er goede tweedehands fietsen beschikbaar voor de bevolking van Suriname." Senioren die kiezen voor een elektrische fiets ruilen steeds vaker hun oude karretje in, die dan via de rijwielhandel bij Betuwe Wereldwijd terechtkomen. Daarnaast komen ook gereedschappen, pc's, rolstoelen, naaimachines en andere zaken regelmatig binnen.

4
Jan van Doggenaar en Willem de Boer samen met enkele medewerkers van Betuwe Wereldwijd in Culemborg.
 
Expositie in Ermelo
5 In de bovenruimte van de wereldwinkel in Ermelo is tot 9 mei een expositie te zien van 'Art with a Mission'. Hier worden kunstwerken getoond met een verhaal. Daarnaast zijn er cadeau-artikelen uit India, Afrika en Nederland, onder meer, schilderijen, gedecoreerde sjaals, tassen, wenskaarten en sieraden.

De leden van 'Art with a Mission' willen aandacht vragen voor vrouwen en kinderen die noodgedwongen in de prostitutie zitten en hulp nodig hebben om daar verandering in te brengen. Met de opbrengst van de verkoop worden projecten voor straatkinderen en voor vrouwen gesteund in Calcutta (India) en voor kansarme kinderen in Oeganda.
Thijsje Oenema opent winkel in Joure
Een bekend gezicht dook afgelopen zaterdag op in Joure, waar schaatster Thijsje Oenema de heropening verrichtte van de plaatselijke wereldwinkel. Dat juist zij de winkel mocht openen was niet toevallig: Thijsje schaatst geen toernooi zonder een partij chocola van Tony Chocolonely in haar tas. "En hoewel zij overal ter wereld schaatst, koopt zij die chocolade altijd in onze wereldwinkel", verklaarde bestuursvoorzitter Ben Hogeterp.
6 7
Met het stukslaan van een piñata in de vorm van een wereldbol, vervaardigd door medewerkster Janke Vaartjes, vond de officiële heropening plaats.  Winkelcoördinator Barbara Elskamp bedankt Thijsje Oenema. Links voorzitter Ben Hogeterp.

Wereldwinkel Zwolle in nieuwe jas
Ook in Zwolle gaat de wereldwinkel met zijn tijd mee. Op 10 april opende in de binnenstad aan de Luttekestraat de wereldwinkel met een compleet nieuwe formule, met een nadruk op fair trade cadeaus. Voorheen lag de winkel in de Assendorperstraat. ‘Aandacht voor eerlijke handel is en blijft altijd nodig’, vindt de coördinator van de Landstede Wereldwinkels Gea Otten. "Sinds de opening van de eerste wereldwinkel 45 jaar geleden is er veel veranderd. Steeds meer winkels en supermarkten verkopen fair trade producten, vooral op het gebied van food. Je zou kunnen zeggen dat die eerste missie van de wereldwinkels geslaagd is. Maar nu moeten we met onze tijd meegaan."
Landstede exploiteert de wereldwinkels in Hardenberg, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Zwolle. Na Hardenberg en Zwartsluis is Zwolle de derde winkel met de nieuwe formule van fair trade cadeauwinkel. De jaren ’70-sfeer, met veel levensmiddelen, is vervangen door een eigentijdse winkel met fraaie geschenkartikelen uit de meest uiteenlopende culturen. Studenten van onderwijsorganisatie Landstede kunnen in de wereldwinkels praktijkervaring opdoen.

EkoPlaza en wereldwinkel samen in actie
Nog tot Pasen staat bij EkoPlaza Nijkerk de paastafel gedekt met Thais serviesgoed van de wereldwinkel. Met eerlijke handel als uitgangspunt hebben beide zaken de handen ineen geslagen voor deze actie. Naast lekkernijen als paasbrood en paradijsroom staan op de tafel borden,
bekers en kannen uit Thailand. Het servies is simpel en strak vormgegeven door ontwerper Piet Hein Eek, samen met de pottenbakkers van keramiekfabriek Sang Arun.
Terwijl de wereldwinkel haar spullen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika haalt, kiest EkoPlaza voor dichtbij: zuivel van Hollandse koeien en eieren van de boer om de hoek. Met zo min mogelijk voedselkilometers dus, en natuurlijk biologisch. Ver weg en dichtbij ontmoeten elkaar met eerlijke waar!
8

Tien jaar eerlijke kleding
In Havelte is Sari Fair Fashion al helemaal ingeburgerd. De winkel met eerlijke kleding bestaat daar tien jaar en vierde dat begin april met een kortingsactie en modeshow. Sari is gevestigd in het pand van Wereldwinkel Havelte. Diverse eerlijke producten onder één dak.

Modeshow in Eerbeek
Wereldwinkel Eerbeek pakte op zaterdag 12 april uit met een modeshow in haar winkelpand aan de Stuijvenburchstraat. Er werd fair trade-dameskleding van Sari uit Oene geshowd. Nog tot begin mei is de kleding in de winkel te bekijken en te kopen. De collectie van Sari bestaat uit mooie kleding van unieke stoffen, meest handbedrukt en handgeweven. De stoffen en de kleding dragen het fair trade label. Dat garandeert dat aan de producenten in ontwikkelingslanden een rechtvaardige prijs is betaald en dat zij onder goede arbeidsomstandigheden werken.

Langste catwalk van Friesland
Verder nieuws van het modefront van de wereldwinkel in Oosterwolde, die ook dit jaar meedeed aan de catwalk in het centrum. Op 5 april werden kleding van Sari uit Joure en accessoires van Wereldwinkel Oosterwolde geshowd.

9

 Fair trade inspiratiemiddag
Onder de titel 'Aan de slag met fair trade' brachten de werkgroep Fairtrade Bussum, Wereldwinkel Bussum, stichting Omgevingseducatie en de Koningin Emmaschool op 2 april fair trade onder de aandacht bij basisscholen. De vier partijen verzorgden een inspiratiemiddag voor leerkrachten, ouders en medewerkers van de buitenschoolse opvang.
De werkgroep Fairtrade Bussum is eind 2013 opgericht. Deze inspiratiemiddag was haar eerste activiteit. Het doel van deze club is ijveren voor een betere bekendheid met eerlijke handel en fair trade producten. De gemeente Bussum ondersteunt de activiteiten.

Heropening in centrum Boskoop
10
 
De wereldwinkel in Boskoop heeft een nieuwe start gemaakt aan de Kerkstraat in het centrum van het dorp. In het voormalige winkelpand van 'De Hakkenbar' hoopt het winkelbestuur op meer aanloop.

Voorzitter Dick Onderwater bedankte in zijn openingswoord het 'wereldwinkel klusteam' en de diverse ondernemers voor hun bijdrage in de vorm van kortingen op (bouw)materialen. Raadslid Sjaak Blaazer verrichtte de openingshandeling door het ophangen van het missiebord. Hij herinnerde aan de verschillende omzwervingen van de winkel in de afgelopen decennia en sprak zijn bewondering uit voor 'de idealisten' van de organisatie.
 
Pasen in de wereldwinkel
2
Wat zou Pasen zijn zonder vrolijk versierde eieren, mooie lentekleuren en prachtige voorjaarsdecoraties? De paasdagen zorgen voor een golf aan creativiteit in de Nederlandse wereldwinkels. Hieronder een greep uit de aankondigingen.

Wereldwinkel Wezep heeft flink ingekocht: vrolijke eieren voor in de paasboom en veel buitenartikelen, van fleurige bloempotten tot mooie kleurige hangers voor op de veranda (foto).

In de wereldwinkel in Montfoort is het lente. Op de Lentemarkt presenteert het winkelteam zich met een leuke kraam. Een aantal artikelen is met flinke korting te koop. Te proeven zijn cakepops van muffinmix en een biologische appel, waarmee biologische groentetassen worden gepromoot.

In Vorden hebben ze een oud versje aangepast: één ei is geen ei, twee ei is een paasei, een wereldwinkel-ei maakt dubbel blij. In de etalage spelen prachtig beschilderde eieren en hanen een hoofdrol.
 
3 De collega's in Groningen scoren vooral met 'perfecte accessoires'. Een mobile van doorschijnend, pastelkleurig capiz voor het raam; een fraai met paasei-hangers versierde paastak boven de tafel en bijpassende eierdoppen en -warmers in paasstijl.

Huizen gaat Pasen in met vrolijk versierde eieren (foto), mooie lentekleuren en prachtige voorjaarsdecoraties. Opvallend zijn de eierdopjes van hout, keramiek en vilt en decoratieve kippen en hanen van metaal en keramiek.

In Winterswijk hield de wereldwinkel een paaskleurwedstrijd voor de jeugd, met vier winnaars tussen 4 en 9 jaar.

In Heino hebben ze alles in huis voor een paasontbijt/lunch: vruchtensappen, koffie, thee, hagelslag, vlokken, pindakaas, jams, honing. En zout voor op een eitje om het compleet te maken!

Wereldwinkel Dinxperlo nodigt uit voor een smakelijk paasontbijtje en heeft ook recepten voor een werelds paasdiner.

Ook Varsseveld heeft kippen en eieren in vele variaties van klein tot groot uit alle hoeken van de wereld.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

17 april 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 25

Jubileumfeest in Woerden
Tijd voor een feestje in Woerden, waar op 5 april de wereldwinkel stilstaat bij zijn 35-jarig bestaan. Bovendien wordt op deze dag om 14.00 uur ook de vernieuwde winkel officieel heropend door (klein)kinderen van medewerkers. Er is een ballonnenwedstrijd voor alle kinderen en natuurlijk kan iedereen genieten van (h)eerlijke hapjes en drankjes.
Er kan ook een prachtig beeld uit Zimbabwe gewonnen worden door het raden van het gewicht. Wie het dichtst bij het juiste gewicht zit, mag deze ‘Proud Lady’ ter waarde van € 122,- mee naar huis nemen! Ter ere van het 35-jarig bestaan zijn er enkele jubileumacties met onder meer korting op chocolade en de prachtige Tunis-collectie.

Kraanvogels vouwen voor fair trade
Duizend kraanvogels vouwen voor fair trade. Die uitdaging gaan de wereldwinkels van Balk, Lemmer en Joure aan. Deze speciale actie gebeurt in het kader van de Fair Trade dag op 10 mei. De actie is gestart op 31 maart. Iedere wereldwinkel vouwt 333 kraanvogels. Het resultaat is op 10 mei te zien.
De kraanvogel staat in veel culturen symbool voor geluk en voorspoed. Geluk krijgt meer waarde als het wordt gedeeld. Daarom bieden de drie wereldwinkels duizend kraanvogels aan de gemeenteraad van De Friese Meren aan, om hen geluk en wijsheid voor fair trade toe te wensen.
Hulp bij deze immense klus is dringend gewenst. In de wereldwinkel van Balk zijn gratis pakketjes met oefenpapiertjes en twee origami vouwblaadjes te verkrijgen.

Mia Swart wint Facebookactie

1 Mia Swart uit Sleeuwijk heeft de Facebookactie van Wereldwinkel Woudrichem gewonnen. Zij ontving een baking kit met heerlijke fair trade ingrediënten en lekkere recepten. De actie was georganiseerd door Wereldwinkel Woudrichem ter ere van de heropening.
Mia Swart met haar dochter Merel en het prijzenpakket.

Kwart omzetstijging voor Duka la Dunia
Positieve geluiden uit Almere Haven, waar wereldwinkel Duka la Dunia een goed jaar achter de rug heeft. De winkel verhuisde eind 2012 naar een betere locatie en dat legde haar geen windeieren: er kwamen in 2013 veel meer klanten over de vloer, die 25 procent méér kochten dan in 2012.

Uiteraard zijn de vijftig bezielde Almeerse vrijwilligers van Duka la Dunia tevreden dat zoveel klanten de weg naar de nieuwe winkel wisten te vinden. Dicht bij de scholen in het centrum deden kleine hebbedingetjes als sleutelhangers, reis-Boeddha’s en trendy sieraden het goed bij de schoolgaande jeugd. Het duurzame Dopper meeneemflesje voor je eigen frisse kraanwater werd zelfs een doorslaand succes! (foto)

2Hoedjeswedstrijd van restmaterialen

3 Wereldwinkel Dronten komt met het originele idee om een hoofddekselwedstrijd te organiseren, waarbij de hoed moet worden gemaakt van gerecycled materiaal. Dat mag van alles zijn: blik, papier, plastic enzovoort. Tijdens de World Fair Trade Day op 10 mei wordt bekend gemaakt wie het mooiste annex origineelste hoofddeksel van gerecycled materiaal heeft gemaakt.
Het idee erachter is dat ook ondernemers in ontwikkelingslanden inventief moeten zijn en gebruik moeten maken van wat voorhanden is. Grondstoffen zijn vaak duur, de wegen zijn slecht en veel geld om te investeren is er niet!

Goddelijke chocolade in de wereldwinkel!
De wereldwinkel in Goirle maakt melding van de goddelijke chocolade die ze daar verkopen. En niet alleen als repen en tabletten, maar nu ook als grote luxe paaseieren. Al dat lekkers komt van Divine Chocolate, een coöperatie van cacaoboeren en partners die fair trade chocolade maakt van cacao uit Ghana. De boeren die deze cacao verbouwen, zijn voor 45% eigenaar van Divine. Dat is uniek in de wereld!
Ze krijgen een gegarandeerde eerlijke minimum prijs en een bonus afhankelijk van de opbrengst. Die fair trade toeslag wordt besteed aan onderwijs en voorlichting, onder andere over landbouwmethoden, gezondheid en kredietfaciliteiten. Op de site van Cerro Azul, de importeur van Divine chocolade, staat de geschiedenis van het merk.
Wie deze goddelijk chocolade heeft geproefd, is verkocht...

Speurtocht naar koningspaar

4 Vanaf 31 maart hangen verspreid door de binnenstad in achttien winkeletalages grote foto’s van het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan IJsselstein, vorig jaar. Wereldwinkel IJsselstein doet mee als één van de achttien winkels en geeft ook antwoordkaarten uit.
De foto’s zijn allemaal gemaakt door IJsselsteiners.
Op elke foto staat ook een letter, en de 18 letters vormen - u raadt het al - een zin. Vul die in op de antwoordkaart en lever die uiterlijk 1 mei in bij Museum IJsselstein. Op 10 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Eerlijke handel in Langedijk
Voor het derde jaar op rij is Langedijk Fair Trade Gemeente! Het juryrapport heeft lof voor haar inzet. De gemeente voldoet op zes criteria aan de gestelde eisen. De vele acties afgelopen jaar rendeerden, mede dankzij de inzet van de werkgroep Fairtrade, de Millennium-groep en Wereldwinkel Fair-Nu. Het door een ‘stadsomroeper” voorgelezen, juryrapport sprak van slim aanbod, succesvolle acties en hoopte op een verdere lobby richting bedrijfsleven.

Wereldwinkel Fair-Nu hoopt van deze uitverkiezing te profiteren. Want hoe meer Langedijkers weten van fair trade, hoe meer ze bij Fair-Nu zullen komen. Acties voor het komend jaar zijn onder meer een koffieproeferij bij Fair-Nu, een fair trade fietstocht en fair trade lessen op basisscholen.

Fleurig paaspakket

Wereldwinkel Grave heeft een gezellig paaspakket samengesteld met fleurig serviesgoed en lekkere ingrediënten voor het paasontbijt. Dat pakket is bedoeld voor iemand die een extraatje verdient.

Tot 17 april kan men iemand voordragen die dat pakket verdient, met daarbij de reden waarom. Hebt u een vriend, buurvrouw, oom, hulp of steun-en-toeverlaat die altijd voor u klaarstaat? Meld die persoon aan in de wereldwinkel. Vrijdag 18 april wordt de gelukkige getrokken uit de inzendingen, zodat hij of zij het paaspakket een dag later in de winkel kan afhalen.
5
Het paaspakket van Wereldwinkel Grave.

Wereldwinkel Kerkrade op nieuwe plek
De wereldwinkel in Kerkrade is verhuisd naar een nieuw pand aan de Hoofdstraat. Dat gebeurde luisterrijk en echt Limburgs. Na sluiting van het oude pand trokken de 45 vrijwilligers van de wereldwinkel in optocht naar de Hoofdstraat. Daar werd de opening van het nieuwe onderkomen in stijl opgeluisterd door het 40 man sterke mannenkoor David, dat een aantal Afrikaanse liederen zong. Midden op straat stond een piano voor de begeleiding!
De wereldwinkel is een aanwinst in de rij winkels in de Hoofdstraat, vinden veel betrokkenen.

Nepalese zilversmid geeft demonstratie
Zilversmid Dambar uit Nepal, over wie wij al eerder berichtten, is op woensdagmiddag 2 april in de wereldwinkel in Raalte om daar zijn fraaie en uitgebreide collectie sieraden te presenteren geweest. Dambar leidt in zijn atelier in Nepal kastenloze (en dus kansarme) jongeren op tot zilversmid en geeft ze daarna een baan. Uiteraard geeft Dambar een demonstratie van zijn werk als zilversmid. Hij kan heel persoonlijke sierraden ontwerpen, bijvoorbeeld in de vorm van een hanger met de gewenste naam in Nepalees schrift
Aansluitend was ‘s avonds een Silver-en Mode-party. Ook daarbij was Dambar aanwezig.

Prijs Olifantenweken voor liefhebster

6 Anja Middelkoop is de gelukkige prijswinnares van de actie ’Olifantenweken in de Wereldwinkel', een initiatief van de gezamenlijke wereldwinkels in de regio Veluwezoom.

De prijs omvat een uitgebreid arrangement voor twee volwassenen en twee kinderen bij Burgers’ Zoo. Als enthousiast liefhebster van olifanten (zij verzamelt ze in alle vormen en maten) was zij een van de ongeveer 190 klanten die in de afgelopen weken een olifant-gerelateerd fair trade product kocht en daarmee kans maakte op de prijs. Dierenarts mevrouw Zonderland uit Leuvenheim trok op 10 maart het winnende lot uit de bus.
 
Zo te zien zijn Anja Middelkoop en haar jongste zoon zeer in hun nopjes met de komende trip naar Burgers Zoo.
Anja Middelkoop is leerkracht aan de Koningin Emmaschool te Dieren. Dankzij haar prijs krijgt zij, tezamen met echtgenoot en beide zonen, een uitgebreide rondleiding in Burgers’ Zoo. Cor van den Bergh, bestuurslid van Wereldwinkel Doesburg, overhandigde haar op 15 maart de prijs in de vorm van tegoedbonnen. Dat gebeurde tijdens een gezellige bijeenkomst in de wereldwinkel van Rheden.

Leuke paasetalage in Westerbork
Een geslaagde actie van de etalage- en PR-groep van de wereldwinkel in Westerbork. Zes leerlingen van basisschool de Lindelaar (Fenna, Manon, Marijke, Milan S., Rob en Thymen) werkten daar eendrachtig aan een prachtige paasetalage voor de wereldwinkel. Dat meldt Annemarie Verheul. Misschien een ideetje voor andere wereldwinkels?

7
Met plezier werken de kinderen samen aan 'hun' etalage.

Mystery guest in Katwijk
In Nieuwsbrief nr. 23 bleek één van de namen in het onderschrift bij de foto van de wereldwinkel in Katwijk niet te kloppen, zo meldde een oplettende vrijwilliger.
Eén van de twee oprichters van de wereldwinkel is niet Rob van Vreedendaal, maar Louis Mieras. Rob is de huidige voorzitter.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

6 april 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 24

Feestelijke opening in Gaasterlân
De inwoners van Balk en vooral de vele actieve vrijwilligers kunnen tevreden zijn over hun nieuwe onderkomen, waaraan sinds 1 maart continu is gewerkt. Dat harde werken werd op vrijdag 14 maart bekroond met de officiële opening van Wereldwinkel Gaasterlân door burgemeester Arie Aalberts. Die werd daarbij geassisteerd door de jonge Aliene Visser, die de gouden sleutel op een rood kussen droeg.

1
Aliene Visser draagt de sleutel. Burgemeester Aalberts volgt in haar kielzog.

"Tel hier in het westen je zegeningen", nodigde Aalberts zijn toehoorders uit, "want de Derde Wereld krijgt met zeven dagen per week werken nog steeds te weinig voor zijn producten." Om daar direct een oproep aan te koppelen om op 19 maart toch vooral te gaan stemmen, want ook onze democratie is niet vanzelfsprekend.

De vele genodigden en het toegestroomde publiek mochten daarna rondkijken in een winkel met een geheel nieuwe uitstraling, frisse kleuren en een nieuw logo. En natuurlijk een breed assortiment aan fair trade cadeauartikelen, want daarop ligt meer dan voorheen de nadruk. Maar de koffie, thee en andere 'eerlijke' voedselproducten blijven hun vertrouwde plekje behouden. Voor de eerste vijftig klanten lag een verrassingspakketje klaar.

NL DOET nodigt scholieren uit
De wereldwinkel in Elst nodigt in het kader van de vrijwilligersactie NL DOET ook dit jaar weer basisscholieren uit. In de week van 18 tot 21 maart komen leerlingen van de Wegwijzer uit Elst in groepjes van twee naar de wereldwinkel. Zij maken kennis met fair trade en - minstens zo belangrijk - leren hoe leuk het kan zijn om vrijwillig een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor mensen in ontwikkelingslanden.

2Voorjaarsstemming in Gorssel
Op veel plaatsen in het land deelt de wereldwinkel zijn pand met anderen. Zo ook in Gorssel, waar drukkerij Gildedruk sinds 2005 medebewoner is van het karakteristieke pand ‘De Everdinahof’ aan de Hoofdstraat. De drukkerij heeft nu zijn deuren moeten sluiten, maar de wereldwinkel blijft gelukkig gewoon open en heeft zelfs zijn openingstijden verruimd, met de maandagmiddag en alle koopzondagen.
 
Voor dit jaar staan er diverse activiteiten en acties op stapel, zoals rond Moederdag, Vaderdag, BuitenKunstig, IJsselJazz en natuurlijk de Fairtradeweek. Ook wordt dit jaar weer een bakwedstrijd georganiseerd.

Kinderen stellen paaseieren tentoon
Bij de wereldwinkels in Franeker en Harlingen hebben ze een manier bedacht om kinderen de weg naar de winkel te wijzen. Op weg naar Pasen mogen zij er zelfgemaakte eieren tentoonstellen. Het gaat zowel om zelfgemaakte eieren van papier-maché als echte eieren.
De drie eieren die het mooist zijn beschilderd winnen een prijs. De prijsuitreiking in beide wereldwinkels is op 16 april om 14.00 uur. Alle prijswinnaars krijgen tevoren bericht.

Wereldwinkel Almelo stopt
Na liefst 34 jaar stoppen de vrijwilligers van Wereldwinkel Almelo met de exploitatie van de wereldwinkel. De verslechterde locatie van de winkel aan het Amaliaplein is de voornaamste reden.
Het Amaliaplein is meer en meer een horecaplein geworden. Hierdoor komt er minder winkelend publiek en zijn er minder klanten in de winkel. De vrijwilligers concluderen dat het niet mogelijk is de winkel op deze plek te exploiteren en te laten groeien. Voor verhuizing naar een betere locatie, met de daarbij benodigde investeringen, is het momenteel niet de juiste tijd, vinden ze. Dat ligt niet per se aan de omzet; die is, hoewel de afgelopen drie jaar wat teruggelopen, redelijk op peil gebleven.
De uitverkoop in Almelo start op maandag 24 maart.

Directeur op catwalk tijdens fair trade modeshow
In Meppel was er op 8 maart een bijzondere fair trade modeshow, als onderdeel van een fair trade feest in het stadhuis. Eén van degenen die fair trade kleding showde was Koos Neuvel, directeur van scholengemeenschap Dingstede.

5Neuvel is ambassadeur van fair trade en maakt zich warm voor eerlijke handel met boeren in ontwikkelingslanden. Dingstede is een fair trade school, wat betekent dat er eerlijke koffie en thee geschonken wordt, en in de lessen aandacht wordt geschonken aan eerlijke handel. Ook de ouders worden erbij betrokken.
Uiteraard was de Meppelse wereldwinkel bij het feest betrokken. De eerste 500 bezoekers kregen bij de ingang een goodiebag met voordeelbonnen van de deelnemende kledingzaken, Wereldwinkel Meppel en een kleine attentie van Frank&Fair, een fair trade winkel uit Amsterdam.
De wereldwinkel stelde ook een fair trade voetbal beschikbaar, die te winnen was met penalty schieten. De opbrengst van de consumpties ging naar SOS Kinderdorpen.

Het verhaal achter de koffie
Maart is Koffiemaand in wereldwinkel 'Ganesha' in Nijverdal. Geïnteresseerden kunnen op zaterdag 22 en 29 maart kennismaken met 'Café de Origen'. In een uitnodigende koffie-etalage staan fijne kennismakingsaanbiedingen.

Café de Origen (met het Max Havelaar keurmerk), is exclusief bij de wereldwinkel verkrijgbaar. Met deze koffie levert wereldwinkel Ganesha een positieve bijdrage aan het behouden van bijzondere koffiegebieden en traditionele koffieculturen. Doelstelling is ook het vertellen van het verhaal achter de koffie. Elk pak koffie bevat informatie over de herkomst en de producerende boeren. Hiermee wordt de lijn tussen producent en consument gelegd. Café de Origen wordt rechtstreeks door leverancier Cerro Azul (Neuteboom Koffiebranders) uit Almelo ingekocht bij de koffieboeren.
Bijzonder is dat het koffiebranden gebeurt op groene stroom en als eerste in Nederland op biologisch opgewekt gas. Daarnaast wordt er gewerkt om de gehele keten, inclusief transport, CO2-neutraal te krijgen.

Nieuwe wereldwinkeltrends
Over de nieuwe trends in wereldwinkelland kunnen Marion Landman en Janny Visser alles vertellen. Zij zijn jarenlang vrijwilliger bij Wereldwinkel Leusden en verzorgen ook de inkoop bij de importeurs in Culemborg. Marion: "Onze klanten gaan voor kwaliteit. In Leusden vindt men een goed afgewerkt product belangrijk. We hoeven geen spullen van een mindere kwaliteit in te kopen. Er wordt wel kritisch op de prijs/kwaliteitsverhouding gelet. En op de trends natuurlijk. Kochten we een poos terug veel wit en grijs in, nu gaan we voor blauw, paars en groen."
Nieuwkomers in de winkel zijn tassen, chutneys en marmelades uit Swaziland. Speelgoed, gelukbrengers en de chocolade van Tony Chocolonely zijn blijvertjes. De handgemaakte leren tassen komen uit Niger, waar 16 leermakers zich hebben verenigd in de leercoöperatie voor Tahoua. "Speelgoed loopt gewoon goed. Veel klanten in de winkel geven de voorkeur aan eerlijk en duurzaam houten speelgoed." Tony's chocolade is vooral geliefd bij de jeugd. Het is een van de redenen waarom jongeren de winkel bezoeken. En dat is natuurlijk een goede zaak!

Ovenvast in de wereldwinkel
In Goirle zetten ze al jaren in op fraai kleurig Mexicaans aardewerk. Schalen, dierfiguren en
bloempotten in de vrolijkste patronen en kleuren.
3 Maar nu zijn de inkopers van de wereldwinkel ook gezwicht voor het ovenvast aardewerk uit Mexico in zwart, wit en grijs van importeur Esperanza. Lekker praktisch: de rechthoekige schaal en de soepkoppen kunnen vanuit de oven zo op tafel en zijn prachtig te combineren met effen wit, zwart of fel gekleurd servies.
Dit fraaie aardewerk wordt met de hand beschilderd en vervaardigd volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen de producten met een eigen ontwerp. Geen schaal is hetzelfde. Het basismateriaal is klei uit de heuvels.
Geur van vers brood
Wie houdt van de geur van versgebakken brood en gebak is in de wereldwinkel in het Gelderse Zelhem aan het goede adres! Verantwoordelijk voor die verrassende geur (toch wat anders dan wierook…) is de molenaar van de Benninckmolen die hiermee een nieuw afzetkanaal heeft gevonden.
Vast in het assortiment zitten vijf verschillende broodmixen, waaronder speltbroodmix, en vijf cake- of koekmixen, waaronder de populaire Yzenvoordse appelplaatkoek.
De molenaar werkt graag mee aan het nieuwe verkooppunt in de wereldwinkel in Zelhem. Hij is - vanzelf - enthousiast over de kwaliteit van zijn producten: “Omdat het graan voor onze producten wordt gemalen op de steen blijft de structuur van het meel behouden. Het meel is eerlijk en zuiver.”
4

Koffie bij Wereldgebedsdag
Samenwerking kan op vele manieren. Wereldwinkel Sellingen (zelf een samenwerkingsverband van Wereldwinkel Stadskanaal) was op 7 maart present bij een Wereldgebedsdagviering in de Kloosterkerk te Ter Apel, met als thema: Bron van Leven. De viering werd verzorgd door vrouwen uit Egypte, en naar diverse projecten in dat land ging ook de opbrengst van de collecte.
De wereldwinkel bood de koffie na afloop aan en was ook present met een stand waar artikelen uit het assortiment werden verkocht.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

21 maart 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 23


Metamorfose in Hoogeveen
Na een ware metamorfose is Wereldwinkel Hoogeveen op woensdag 26 februari feestelijk heropend! Gert Vos, fractievoorzitter van de Christenunie en initiatiefnemer van de actie ‘Hoogeveen Fair Trade Gemeente’, verrichtte de openingshandeling door de vlag met het nieuwe logo aan de gevel te plaatsen.
De ingrijpende verandering was nodig omdat de Hoogeveense winkel vanaf januari 2014 deelnemer is van Wereldwinkels Nederland. De voorgevel kreeg een nieuw logo en vlag, de paarse en gele kleuren werden vervangen door blauw en wit. Ook moest het hele plafond vernieuwd worden vanwege de brandonveiligheid. Die klus werd in opdracht van de verhuurder door een aannemer geklaard, maar al het overige werk werd door vele vrijwillige handen opgeknapt. Een week lang werd er gezwoegd en gezweet om alles op tijd in orde te krijgen. Met een resultaat om trots op te zijn.
Gert Vos benadrukte het belang van een wereldwinkel in Hoogeveen en wenste de vrijwilligers veel fair trade succes. Nog de hele week worden klanten op gratis koffie getrakteerd plus een korting van 10% op non food-artikelen.

1

Eveline van Gulik, voorzitter Wereldwinkel Hoogeveen, assisteert Gert Vos van de Christenunie bij het installeren van de nieuwe vlag.

De wereldwinkel helpt met opruimen!
2Tal van wereldwinkels (Heemskerk, Vianen, Ede en andere) zijn in februari begonnen met de verkoop van een assortiment opbergspullen in verschillende stijlen, kleuren en materialen. Opbergmanden, kleine doosjes, tassen en shoppers zijn niet alleen handige 'opbergers' waar je spullen in opruimt. Ze zijn ook handig om je interieur te helpen opfrissen.

Vuile was kan bijvoorbeeld in een handgemaakte wasmand die Adama Diop (Mekhe village, Senegal) al vele jaren vlecht van gedroogde rietstengels, die daarna worden omwikkeld met gekleurd afvalplastic.
Wereldwinkel Ede speelde hierop in februari in met de actie 'Win een opruimcoach voor een dag'. Met de belofte dat - wie weet - Inezhelpt.nl een dagje langskomt om eens flink te helpen met opruimen!

Food producten uit Swaziland weer terug
Een van de bekende 'hardlopers' in veel wereldwinkels, de sinaasappelmarmelade van Eswatini Kitchen uit Swaziland, is weer terug! Importeur Cerro Azul is blij om de bekende jams, chutney's en sauzen van deze producent opnieuw te kunnen aanbieden.
"Het zijn producten met een verhaal", weet Cerro Azul-sales manager Klaas Kuipers. "In Swaziland3verdienen 35 vrouwen die de vruchten en groentes inkopen en verwerken, plus de boeren die de basisproducten leveren, een inkomen aan deze handel. Een deel van de winst investeren zij in de plaatselijke jeugdzorg. Maar omdat er ook zo'n twee maanden per jaar niet geoogst kan worden, ligt de productie in die tijd stil en kunnen ook de wereldwinkels niet bevoorraad worden."
Kuipers vindt dat ook deze kleinere producenten een kans verdienen bij wereldwinkels, die immers juist ook kleinschalige productie en handel bevorderen. "Als je als klant het verhaal achter dit product kent, heb je er begrip voor dat die lekkere sinaasappeljam niet het hele jaar door te koop is. Maar nu is hij er weer!"

30 jaar Wereldwinkel Katwijk
Zonder ooit één cent subsidie te hebben ontvangen rooit Wereldwinkel Katwijk het nu al dertig jaar! Een hele prestatie, waar het winkelteam even stil bij staat.
Het verhaal begint met de opening op 11 februari 1984, of eigenlijk al een klein jaar eerder. Dankzij een lening van diverse organisaties van 55.000 gulden kan een winkelpand aan de Achterweg 25 worden aangekocht en verbouwd. Aanvankelijk wordt die ruimte gedeeld met Novib, Amnesty, Greenpeace, Unicef en andere organisaties. In de jaren negentig verdwijnen de meeste en komt er meer ruimte voor de wereldwinkel. Langzaam groeit de omzet en binnen tien jaar kunnen de leningen worden afgelost!

4

Oprichters Henny Zandbergen (l.) Rob van Vreedendaal voor de Katwijkse wereldwinkel.

Wie nu, 30 jaar later, de balans opmaakt, kan niet anders constateren dat de oprichting van wereldwinkels, en zeker ook die van Katwijk, nut heeft gehad. Het begrip fair trade is ingeburgerd, óók in de supermarkten. Een beetje ondernemer beseft anno 2014 dat 'duurzaamheid' geen loze idealistische kreet meer is. Wie had dat 30 jaar geleden durven denken?

Lente in Wereldwinkel Wezep5
Wereldwinkel Wezep heeft flink ingekocht. Voor deze lente zijn er frisse pastel kleuren te zien en prachtige mozaïek schalen ingekocht. Deze zijn gemaakt in Indonesië. In deze producentengroep werken zo’n 20 mensen, merendeels vrouwen. De schalen zelf worden geproduceerd op Lombok, een eiland waar veel pottery vandaan komt, maar de afwerking vindt plaats op Bali.

Nog geen boete voor wijnverkoop
6Burgemeester Backhujs van Nieuwegein gaat de plaatselijke wereldwinkel nog niet beboeten wegens de verkoop van fair trade wijnen. Dat heeft hij geantwoord op vragen van D66. Op grond van de Drank- en Horecawet mag de wereldwinkel officieel geen alcoholhoudende dranken meer verkopen. D66 had het college gevraagd om een oplossing. De partij vreest dat producenten van fair trade wijnen hierdoor worden benadeeld.

Volgens de burgemeester is het niet mogelijk een uitzondering te maken. Hij wijst erop dat ook supermarkten inmiddels fair trade wijn verkopen. De procedure ter naleving van de regels werd gestart na een melding van een slijter dat de wereldwinkel wijnen verkoopt, terwijl dat op grond van de wet niet meer is toegestaan.

Vernieuwde Wereldwinkel Woudrichem opent deuren
De compleet vernieuwde wereldwinkel in Woudrichem wordt vrijdag 7 maart feestelijk heropend door burgemeester Arie Noordergraaf. Rondom de officiële heropening wordt een kleurwedstrijd georganiseerd. De wereldwinkel is helemaal opgeknapt en opnieuw ingericht, in lijn met de landelijke formule van Wereldwinkels. Het assortiment wordt daarmee een stuk overzichtelijker gepresenteerd. In de nieuwe huisstijl is de slogan ‘fair trade cadeauwinkel’ toegepast. De wereldwinkel vierde vorig jaar haar tienjarig jubileum.

Klanten ontvangen vanaf 7 maart een hele week lang 10% korting op alle cadeauartikelen (non-food). Ook verloot de wereldwinkel onder al haar likers op Facebook een baking kit, vol fair trade ingrediënten en recepten. De kit is ook te koop in de winkel.

Basisschool op bezoek!
Leerlingen van de Sliedrechtse basisschool De Akker (speciaal onderwijs) brachten eind februari een bezoek aan de Alblasserdamse wereldwinkel aan het Cortgene. De kinderen kregen informatie over de producten die in de wereldwinkel verkocht worden. Zo werd hun verteld over schrijfpapier dat wordt gemaakt van olifantenpoep. “Dat sprak de kinderen wel aan!” vertelt Anja Helmink, vrijwilligster bij de Wereldwinkel.
Na de informatie, met een bekertje sap en een fair trade reepje chocolade, mochten de kinderen in groepjes naar de winkel waar ze ook van hun meegebrachte geld een artikel konden kopen. De andere kinderen konden in de tussentijd kleurplaten inkleuren die de vrijwilligers voor hen hadden gemaakt. De wereldwinkel ziet terug op een geslaagd bezoek en hoopt dat meer scholen uit de regio de weg naar hun winkel gaan vinden.

7
Bestuur Wereldwinkels Nederland

6 maart 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 22

Thema Indonesië in Heerlen

1Wereldwinkel Heerlen gaat de komende tijd extra aandacht besteden aan thema's en regio's die belangrijk zijn voor eerlijke handel. Te beginnen in februari met Indonesië. In de winkel krijgen artikelen uit Indonesië een prominente plaats en wordt achtergrondinformatie gegeven over de makers van de producten.
 
Veel in Heerlen verkochte producten uit Indonesië komen van Java, zoals de leerproducten van Pak Giman. De grondstof voor zijn producten is voornamelijk rundleer uit Oost Java. Het leer wordt daar2centraal gelooid onder toezicht van overheid en milieu-instanties. Het is individuele producenten niet toegestaan het leer zelf te looien in verband met mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu.
 
Ook het aardewerk van Benya Art komt uit de omgeving van Yogyakarta. Bij de productie van de aardewerk siervoorwerpen wordt gebruik gemaakt van "tanah godean ", een roodbruine aarde. De producten worden gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden Celcius. Daarnaast verkoopt de wereldwinkel handgesneden Boeddha's van Warsa uit het dorpje Mas op Bali, sieraden van Gezirat uit Bandung, dromenvangers van Putri Duyung, fotolijstjes van gerecycled papier van Wojogroup en nog veel meer.

Schenking van 2000 euro in Leusden
Wereldwinkel Leusden schenkt 2000 euro voor een project in Senegal. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een opslag voor manden in Mekhe, een heel klein dorp in Senegal op 80 km van de hoofdstad Dakar. Alle vrouwen uit dit dorp en omliggende dorpen verdienen hun brood met mandwerk, gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving.

Importeur Teranga heeft een duurzame relatie opgebouwd met producent Adama Diop. Zij werken al meer dan 15 jaar samen. Teranga geeft haar twee keer per jaar een order voor het maken van een container vol met wasmanden, schalen, lectuurmanden, potjes, prullenmanden etc. Bij zo’n grote order werkt het hele dorp (circa 50 families) er aan mee.

Het werk gaat goed, Adama en overige families verkopen hun manden redelijk. Het enige probleem is dat zij geen voorraad kunnen aanleggen, aangezien ze geen ruimte hebben om hun manden op te slaan. Vooral in de regentijd is dit een groot probleem waardoor de productie stagneert. Daarom wordt de royale gift van de wereldwinkel besteed aan het bouwen van een grote opslag waar alle families de manden kunnen opslaan.

Inbraak Wereldwinkel Oosterbeek
Bij de wereldwinkel in Oosterbeek is onlangs op zondagavond ingebroken. Oplettende hondenbezitters die hun hond uitlieten zagen de achterdeur van de winkel open staan en alarmeerden een winkelmedewerker. Die heeft de politie ingeschakeld. Er zijn drie deuren geforceerd. Het herstel hiervan brengt veel onkosten met zich mee. Het wisselgeld uit de kassa is gestolen. Zoals het er nu naar uitziet was het de inbreker of inbrekers alleen om geld te doen.

Olifantenweken aan de Veluwezoom
De regio-wereldwinkels Beekbergen, Brummen, Eerbeek, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp hebben een gezamenlijke actie: 'Olifantenweken in de Wereldwinkel'. Van 17 februari t/m 8 maart krijgen3olifantproducten alle aandacht in de winkels. Daar zijn er verrassend veel van: beelden van hout, steen en metaal, puzzels voor kinderen, maar ook sleutelhangers en kaarten waar een olifant op voorkomt. Opvallend zijn de prachtige producten van olifantenpoeppapier uit Sri Lanka, die net nieuw zijn binnengekomen bij importeur Lanka Lamai.
Klanten die in de actieperiode een olifantproduct kopen, maken kans op het winnen van een speciaal VIP arrangement voor Burgers’ Zoo in Arnhem. Dit geldt voor twee volwassen en twee kinderen, inclusief een rondleiding langs 'echte' olifanten.

Dit olifantje is het herkenningssymbool in de actieweken.

Wereldwinkel Leusden verbouwt
Als de wereldwinkel in Leusden op 6 maart, na een grondige verbouwing van twee weken, zijn deuren opent, moet het er van buiten totaal anders uitzien. De huisstijlkleuren wit en donkerpaars gaan het pand dezelfde uitstraling geven als de andere winkels die zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Ook het interieur gaat er anders uitzien, al zijn de mogelijkheden beperkt. De winkel is niet veel meer dan een pijpenla, want gehuisvest in een afgesloten steegje aan de Komenij.

Ondanks die krappe huisvesting en het beperkte assortiment behoort de omzet per vierkante meter tot de grootste van het land. Het assortiment van de winkel sluit kennelijk aan op de behoefte van de bewoners van Leusden. Zo worden er meer ‘boeddha’s’ verkocht dan elders in het land. Een belangrijk deel van de winst gaat terug naar de producenten in de vorm van giften. Ook de verbouwing wordt betaald van het verdiende geld.
Wereldwinkel Leusden bestaat ook 35 jaar. De officiële (her)opening vindt plaats op 29 maart door burgemeester Annemieke Vermeulen.

Gulle geste Werktheater
Werktheater Môi heeft vorige week een benefietvoorstelling gegeven in het Woldwijckcentrum in Hoogezand. De opbrengst kwam geheel ten goede aan de Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer. Het publiek kon hiervoor een vrijwillige bijdrage doen. Dat leverde in totaal 279 euro op. De theatermakers met een verstandelijke beperking presenteerden een programma met zang, dans en theater onder begeleiding van Eva Pantelakis. Via een veiling werden bovendien artikelen uit de wereldwinkel verkocht.

Opknapbeurt in Gaasterlân
De wereldwinkel in het Friese Gaasterlân krijgt een grote opknapbeurt met frisse nieuwe kleuren en een vernieuwde indeling. In verband hiermee gaan de fair trade-cadeaus in de ‘uitfairkoop’. De actie loopt nog tot en met zaterdag 1 maart. Daarna gaat de winkel dicht en gaan de medewerkers aan de slag met het opknappen. Dat doen ze zoveel mogelijk zelf. De feestelijke heropening is gepland op vrijdag 14 maart. Burgemeester Aalberts verricht de openingshandeling.

Scholieren runnen wereldwinkel op hun school

4Basisschool Het Creiler Woud in Schagen beschikt sinds vorig jaar over een heuse eigen wereldwinkel! Daar ging nogal wat aan vooraf, maar nu de zaak eenmaal goed draait zijn de leerlingen er klaar voor meer klanten te ontvangen. Wethouder Jan Steven van Dijk kwam een kijkje nemen.
Van Dijk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming. De basisschool zocht naar een inkomstenbron om eigen activiteiten te kunnen bekostigen. Directeur Niek van Dorssen kwam met het idee van een wereldwinkel, maar daarvoor moest met de gemeente nog wel iets geregeld worden. Op 8 juni 2013 ging de winkel open, met een fancy-fair erbij. Alle leerlingen van de bovenbouw hebben een taak, zoals schoonmaken of wat onderhoud. Bij de entree van de school is ook een kleine etalage ingericht. De wereldwinkel van de ondernemende scholieren is een kwartier voor schooltijd en een kwartier erna geopend.

Wereldwinkel in boekhandel
In het Drentse Beilen is weer een wereldwinkel. De winkel is heropend in verkleinde vorm in boekhandel Het Logboek in de Brinkstraat. De opening werd door wethouder Dolfing verricht met het doorbreken van een tablet fair trade-chocolade.
De vorige wereldwinkel kon het niet meer bolwerken en de eigenaar van Het Logboek zag een wereldwinkel als een goede aanvulling op het assortiment. Om ruimte te maken is de boekhandel gestopt met de schilderspullen. Het Logboek werkt voor de inkoop van de producten samen met de wereldwinkel in Hoogeveen.
5 Wethouder Dolfing verrichtte de opening door een Tony in twee stukken te breken.


Jacobushoeve Vessem zoekt vrijwilligers

De Jacobushoeve in Vessem telt ongeveer honderd vrijwilligers maar komt, gezien de nog steeds toenemende drukte, toch handen te kort. Nieuwe actievelingen zijn welkom! In de Jacobushoeve zijn meerdere winkels ondergebracht: tweedehands kleding, klein huisraad en de wereldwinkel. Het werk speelt zich af in een vriendelijke, opbouwende sfeer. Het bevorderen van de ontmoeting (aan het werk of bij de koffie) vormt immers de belangrijkste doelstelling van de hoeve. De opbrengst van de winkels komt deels ten goede aan ideële projecten.

Bernheze gaat voor fair trade
De gemeente Bernheze in Oost-Brabant wil fair trade-gemeente worden. Er is een klankbordgroep opgericht om uit te zoeken aan welke eisen precies moet worden voldaan en of die haalbaar zijn. Daarin zitten vertegenwoordigers van diverse bedrijven en de wereldwinkel. Eind dit jaar moet definitief het besluit vallen of Bernheze een gooi doet naar de titel. Om fair trade gemeente te worden, moeten voldoende fair trade-producten ingekocht en verkocht worden. Daarnaast moeten er publieksactiviteiten zijn die de aandacht vestigen op het belang van eerlijke handel met ontwikkelingslanden.

Heilige koe op de aanhanger - Vervolg

6In de vorige nieuwsbrief stond een stukje over de  levensgrote scrap metal ‘heilige koe’ van Gone Arty.
In deze nieuwsbrief kunnen we ook een afbeelding plaatsen. Speurwerk op internet leverde op dat het om een Brahmaanse stier gaat. De maker is Gibson Makarutse uit Tafare, Harare."


Bestuur Wereldwinkels Nederland

18 februari 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 21

Veel grotere winkel in Roosendaal
Op 18 januari heeft Wereldwinkel Roosendaal haar deuren geopend op een nieuwe locatie.
Op Markt 54-h deelt zij het gebouw met de bibliotheek. “Onze nieuwe winkel is bijna de helft groter dan de vorige en de locatie is nu stukken beter”, vertelt Fiore Henken, voorzitter van het bestuur.

De winkel toont stijlvol ingerichte tafels en kasten met daarop1honderden producten die uitnodigen om te proeven, vast te houden, bekijken en kopen. De winkel is ingedeeld in vijf verschillende werelden: oosterse invloeden, food en tafelen, geluk, mode en woonaccessoires.

Fiore vertelt in het plaatselijke blad Dichtbij over de indeling. “We hebben ervoor gekozen om woonaccessoires en design vooraan in de winkel te zetten om zo ook jonge mensen te trekken. Zij zijn de toekomst en we willen hen graag bewust maken van fair trade producten. De traditionele klant is 60+ en komt voor de koffie. Wij willen nu door middel van styling een ander publiek trekken.”

Heilige koe op de aanhanger
Barbara Kortbeek van Wereldwinkel Wassenaar trof enkele maanden geleden met een collega-winkelier in Centrum Mondial in Culemborg een levensgrote scrap metal ‘heilige koe’ aan bij Gone Arty. Het was liefde op het eerste gezicht! Ook haar man vond het een leuk object en wilde het wel aanschaffen voor hun huisje in Frankrijk.
Zij schrijft: "Met José Verweij gebeld en een week later met de aanhanger naar Culemborg getogen. Met vereende krachten de koe, die nadrukkelijk stier is, op de aanhanger geladen. Onderweg naar huis veel bekijks. Paar dagen later door naar Frankrijk. Op de stopplaatsen bleek onze aanhanger met koe een geliefd foto-object. En nu staat ons Zimbabwaanse koetje op het erf, met een wijds uitzicht. Speurwerk op internet leverde op dat het om een Brahmaanse stier gaat. De maker is Gibson Makarutse uit Tafare, Harare."

Winterfair in Olst
Tijdens de succesvolle Winterfair in het Holstohus heeft Wereldwinkel Olst een kassabonnen-actie gehouden. Een overweldigend aantal deelnemers deed mee! Onder hen zijn twee cadeaupakketten verloot. De beide prijswinnaars - de heer Temmink en mevrouw Lugtenberg uit Olst - hebben de gewonnen prijzen in ontvangst genomen.

3D-kaarten
Op zondag 2 februari kunnen er weer 3D-kaarten worden gekocht voor schoolgeld van kansarme kinderen in Kameroen. Afgelopen jaar wist Wereldwinkel Assendelft hiervoor ruim € 1.000,-, op te halen! Hiermee kunnen 70 kinderen goed onderwijs krijgen in een veilige omgeving, want voor € 15,- gaat een kind een jaar naar school.

In Schagen gaan ze vernieuwen
2De Wereldwinkel Schagen is gevestigd in de kerk op de Markt (Foto: ANP)
Wereldwinkel Schagen, gevestigd in de plaatselijke kerk, is druk bezig het interieur op te frissen en de inrichting te veranderen. Aanleiding is de overgang naar Cerro Azul. Die levert vanaf 1 februari 2014 alle foodproducten. 'Cerro Azul' betekent in het Spaans 'Blauwe Heuvel'. Het staat symbool voor een gebied waar mens en natuur elkaar in harmonie ontmoeten.
Tussen 20 en 31 januari is de winkel dicht en werken de vrijwillige medewerkers hard aan de nieuwe inrichting. Op 1 februari is de feestelijke heropening.

500 euro voor Stichting Kuychi
Wereldwinkel Schijndel heeft € 500 gedoneerd aan de Stichting Kuychi. De Nederlandse Stichting Kuychi stelt geld beschikbaar aan de stichting Niños del Arco Iris in Peru, waar aan de allerarmsten onderwijs en medische zorg wordt gegeven. Het geld dat de wereldwinkel heeft geschonken, wordt besteed aan lesmateriaal voor groep 7. Het schooljaar start in februari 2014 en de kinderen krijgen dankzij de donatie schoolartikelen als schriften, pennen, potloden en boeken tot hun beschikking.
Stichting Kuychi werd in 2003 in het leven geroepen. Helena van Engelen (1949) gaf haar bestaan een andere wending door haar leven in dienst te stellen van de vergeten kinderen in Peru. Eind 2001 vertrok zij naar Urubamba om daar in de Heilige Vallei, dichtbij Cusco, een centrum te bouwen waar de kinderen uit de arme omliggende leefgemeenschappen kunnen leven en leren.
Kijk voor meer informatie op www.kuychi.org.

Gorredijk in zwaar weer
Wereldwinkel Gorredijk heeft het moeilijk. Er komt te weinig geld binnen en het wordt steeds lastiger om3vrijwilligers te werven. Als die situatie niet snel verandert, dreigt sluiting voor de in 1990 gestarte fair trade-winkel aan de Hoofdstraat. 2014 wordt het jaar van de waarheid!
Volgens penningmeester Aad Oudshoorn draait de winkel al langer met dalende verkoopresultaten, maar bleef zij drijven dankzij in het verleden opgebouwd eigen vermogen.. Maatschappelijke en economische ontwikkelingen en daarmee samenhangend koopgedrag zijn daar - net als elders - debet aan. Bovendien zag de wereldwinkel de afgelopen jaren een aantal waardevolle vrijwilligers met spijt vertrekken. “Sommigen zijn bijna 25 jaar actief geweest en om begrijpelijke redenen gestopt. Het kost echter steeds meer moeite om voor deze groep vervangers te vinden.”
Als gevolg van de ‘personeelsschaarste’ is de werkdruk op de overige vrijwilligers fors toegenomen. Kortgeleden zijn zij ingelicht over de zorgwekkende positie van de enige wereldwinkel in de gemeente Opsterland. Maar voorlopig zullen de klanten niets merken van de problemen.

Rooibosthee in Diever
Half januari is het oogstseizoen van de rooibos begonnen. Wereldwinkel Diever verkoopt meerdere varianten Fair Trade Original rooibosthee. Van oorsprong groeide rooibos (rood bosje) in het wild in Zuid-Afrika. Niemand keek ernaar om. Sinds ontdekt werd wat je er allemaal mee kunt doen en hoe gezond het zou zijn, is dit struikgewas enorm populair!
Half januari is de oogst van start gegaan. Na het kappen van de takken worden deze direct mini-klein gesneden, gefermenteerd en de volgende dag in de zon gedroogd. Nog even door de zeef en ze zijn klaar voor in een kopje thee.
Fair Trade Original importeert Rooibosthee afkomstig van fair trade boerderijen in Zuid-Afrika.

Zilversmid in Rijssen
In onze vorige nieuwsbrief berichtten wij over het bezoek van de Nepalese zilversmid Danbar aan de wereldwinkel in Rijssen. Dat bleek niet zo 'toevallig' als misschien werd gesuggereerd.
Wim Klawer liet weten dat Madat Nepal al 20 jaar met Danbar werkt en hem 'groot' heeft gemaakt - natuurlijk dankzij al die wereldwinkels die zijn sieraden verkochten. "Hij behoort tot de laagste kaste van Nepal en het is zeer uitzonderlijk iemand uit die laagste kaste een voor Nepalese begrippen rijk en geslaagd zakenman is."

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

27 januari 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 20


1Verhuizingen in Culemborg
Twee voor wereldwinkeliers welbekende importeurs, Barbosa en Lanka Lamai, hebben onlangs het Centrum Mondial in Culemborg verlaten en iets verderop aan de Beesdseweg 3-6 en 3-7 een nieuwe verkoopruimte geopend. Tinie van den Brink, eigenaresse van Lanka Lamai metproducten uit vooral Sri Lanka en India, is erg blij met de mooie locatie. 
"We beschikken aan de Beesdseweg over twee p2anden naast elkaar met een onderlinge doorloop. Er is ruimte voor een mooie showroom, terwijl er boven een zitje is en mogelijkheid om wat te eten en te drinken." Barbosa, met producten uit Brazilië en andere landen in Latijns-Amerika en ook verkooppunt voor de Wereldwinkels van Tony Chocolonely chocolade en John Altman cookies, zit dus in hetzelfde pand! Na een sluiting van liefst een maand in verband met de verhuizing en verbouwing verwacht Tinie na de heropening half januari een grote toeloop van inkopers van de wereldwinkels in heel Nederland. De officiële opening vindt pas in maart plaats.

Metamorfose in Woudrichem
Deze maand ondergaat Wereldwinkel Woudrichem een ware metamorfose. Het opknappen van de huidige winkel aan de 3Molenstraat 13 stond al langer hoog op het verlanglijstje en in januari is het zo ver. De winkel wordt van top tot teen geschilderd en de gehele inrichting vernieuwd. Eind januari komen de klanten in een compleet andere winkel.
De wereldwinkel kan nog de hulp van een paar handige mensen gebruiken. Het gaat onder meer om het voorbewerken en schilderen van wanden, plafonds en deuren en het monteren van stellingen en kastjes. Reacties zijn welkom via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Zó zag de wereldwinkel in Woudrichem er tot 1 januari uit.

Levendige discussie in Heerlen
De toekomst van Wereldwinkel Heerlen was het onderwerp van de zesde discussieavond in het kader van Café Mondiaal, een initiatief van de Millenniumwerkgroep en Heerlen Mondiaal. Aanleiding was het feit dat de wereldwinkel medio 2014 zijn huidige locatie gaat verlaten.
Over de vraag óf de Wereldwinkel door moet gaan, was men het gauw eens. Eerlijke handel is nog steeds geen gemeengoed en een wereldwinkel kan die bevorderen. Wel zou de winkel meer moeten doen om die boodschap uit te dragen. Voorgestelde acties: doe bij de verkopen een kaartje met korte informatie over wat fair trade betekent. Geef in de winkel meer informatie over de producten. Probeer jongeren te bereiken. En besteed meer aandacht aan duurzaamheid en gezond voedsel, bijvoorbeeld door samen te werken met het restaurant Puur Plantaardig.

Financiële steun van de kerk
De wereldwinkel in het Gelderse Huissen heeft een trouwe sponsor. Destijds bij de start stak de protestantse gemeente Huissen de wereldwinkel al de helpende hand toe met een lening, en nu heeft zij dat opnieuw gedaan. Ditmaal met een gift van € 500.
De wereldwinkel klopte zelf bij de diaconie aan, omdat er door de crisis merkbaar minder geld wordt gespendeerd aan kerstpakketten en cadeautjes. De protestantse kerk onderschrijft van harte de doelstelling dat "producenten zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren een rechtvaardige prijs voor hun producten krijgen zodat ze een menswaardig bestaan kunnen opbouwen".
Waarvan akte!

Duizend kraanvogels in Grou en Heerenveen4
De succesvolle actie in het Friese Grou, waarbij duizend kraanvogels werden gevouwen om de fair trade-gedachte breed onder de aandacht te brengen, is overgenomen door Wereldwinkel Heerenveen. En ook daar stromen de kleurrijke origami-vogels binnen.
De kraanvogel staat in veel culturen symbool voor geluk en voorspoed.. De wereldwinkel in Heerenveen wil daarom 1000 kraanvogels vouwen en aanbieden aan de gemeenteraad om hen veel geluk en wijsheid voor fair trade toe te wensen. Na de verkiezingen van 19 maart 2014 gaat een nieuwe raad van start. Het vouwen blijkt trouwens nog best lastig, zo ervaren de vrijwilligers in Heerenveen!
 
Het kleurige kunstwerk van duizend kraanvogels van de wereldwinkel in Grou hangt in het nieuwe schoolgebouw van de Nijdjipskoalle.

Wieringen en Serious Request
In de aanloop naar de nationale actie 3FM Serious Request in december was er in Wieringen een opmerkelijke actie, waarin ook de plaatselijke wereldwinkel een rol speelde.6

5Drie Wieringer dj's lieten zich op 13 december 24 uur
opsluiten in een glazen huis op het plein voor de kerk aan de Hoofdstraat. Op die avond waren alle winkels in het dorp geopend, ook de wereldwinkel. Er werd een veiling gehouden en er was een rad van fortuin. Wereldwinkel Wieringen sponsorde de veiling met een design vaas van Piet-Hein Eek (foto) en het rad van fortuin met twee fair trade-tassen vol voedsel. Het doel van de actie - schoon drinkwater en goed sanitair - paste dan ook prima in de doelstelling!

Zilversmid Dambar in Rijssen
7Op 19 december vereerde de Nepalese zilversmid Dambar de wereldwinkel in Rijssen met een bezoek. Hij bracht een grote collectie zilveren sieraden mee uit eigen atelier, vervaardigd door hemzelf en zijn personeel. Inmiddels werken er zo’n 14 mensen in Dambar’s Silverfactory met een gegarandeerd inkomen, die ook even zovele gezinnen onderhouden. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan vakmanschap en design. Bovendien moet voldaan worden aan de richtlijnen van fair trade.
Dambar levert producten naar vele landen, waaronder Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australië, Canada, en de Verenigde Staten.
Alle geëxposeerde sieraden zijn ook te koop. Het zilver is gekeurd bij WaarborgHolland in Gouda.

Unicef exit in Veldhoven
De Unicef-Wereldwinkel in Veldhoven gaat verder zonder Unicef, onder de naam Wereldwinkel. Dat heeft uiteraard te maken met het besluit van het hoofdkantoor van Unicef om per 1 januari 2014 te stoppen met de verkoop van Unicef-artikelen. Het treft dus meer wereldwinkels, maar in Veldhoven is het toch 'even slikken, zegt Wil Korteweg, vrijwilliger bij de Unicef-Wereldwinkel in het Eindhovens Dagblad.

8

"De samenwerking met Unicef heeft meer dan 25 jaar bestaan, vanaf het moment dat de wereldwinkel zich vestigde aan de Burgemeester Van Hoofflaan." Volgens Korteweg stopt deorganisatie die opkomt voor de rechten van kinderen met de Unicef-artikelen omdat de verkoop en het aantal vrijwilligers terugliepen. Unicef gaat nu werken met licentiehouders die de producten maken. Op die manier heeft Unicef de kosten niet meer. "Begrijpelijk, maar het voelt voor ons na al die tijd een beetje dubbel." Wereldwinkel Veldhoven blijft een aantal van die licentieproducten verkopen. Voor klanten verandert er verder weinig. In de winkel blijft een ruim aanbod aan wens-, verjaardags- en kerstkaarten beschikbaar. In de hele maand januari is er uitverkoop van Unicef-artikelen in de Veldhovense winkel; alles gaat weg voor de helft van de prijs!

Kortingsactie Wereldwinkel Dongen
In 1988 ging de wereldwinkel in Dongen open. De pioniers van toen waren Peter Sprangers en John Mersel, respectievelijk ontwikkelingswerker en pastoraal werker. Ook in Dongen is in de loop der jaren een volwaardige cadeauwinkel ontstaan die ook eerlijke voedingsmiddelen verkoopt. Op 11 januari vond de grote slotactie van het 25-jarig bestaan plaats, met een toepasselijke 25% korting op alle non food- artikelen.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

15 januari 2014

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 19

1Wierdense steun aan Derde Wereld
Om de betrokkenheid bij de Derde Wereld te onderstrepen gaat Wereldwinkel Wierden jaarlijks een ontwikkelingsproject financieel ondersteunen. Voor 2014 is er liefst € 4.250 beschikbaar, waarvoor vier organisaties zich hebben aangemeld. Voorzitter Jan Koldeweid van de wereldwinkel overhandigde op 6 december een cheque van € 3.500 aan het meest aansprekende project, de stichting Charmain uit Enter. Deze stichting zorgt ervoor dat bergdorpbewoners op Flores in Indonesië kunnen beschikken over de belangrijkste levensbehoefte: WATER. Charmain laat onder meer watertanks aanleggen om water in op te kunnen slaan voor gebruik in periodes van droogte. De overige drie deelnemers kregen elk een aanmoedigingscheque van € 250. Bij alle vier projecten hebben de vrijwilligers binding met Wierden en sluit de doelstelling aan bij die van de wereldwinkel.

Geen winkel meer in Harmelen
De Wereldwinkel Harmelen bestaat niet meer. Eind oktober werden alle activiteiten stopgezet. Volgens Annette Wout, secretaresse van het bestuur, was er één duidelijke oorzaak. "Het pand, dat wij samen met onder meer de bibliotheek huurden van de gemeente, wordt per 1 januari 2014 verkocht. En dus moesten wij eruit. Dat betekende einde verhaal want een ander winkelpand met hogere huur kunnen wij zeker niet betalen. Maar wij hebben flink gespaard en - mede dankzij de uitverkoop van de hele voorraad - kunnen wij een mooi bedrag overmaken naar een goed doel."
De winkel in Harmelen heeft 22 jaar bestaan en zag de laatste jaren behalve de omzet ook het vaste netwerk steeds verder slinken.

Hoogkerk stapt over
Wereldwinkel Hoogkerk stapt per 1 januari 2014 over naar Wereldwinkels Nederland. In de Westerkrant van 3 december zegt voorzitter Betty Wieringa: "We voelen ons daar meer thuis, omdat er ruimte is voor eigen inbreng. Ook vraagt de stichting een lagere contributie en dat is in deze tijden zeker meegenomen." Belangrijke klacht van de uittreders: de landelijke vereniging zou teveel geld uitgeven aan eigen winkels en organisatie en te weinig aan PR en reclame. In januari passen de vrijwilligers de winkelinrichting aan. De kleurstelling van paars-geel naar blauw-wit springt daarbij het meest in het oog. De 22 vrijwilligers hadden er een hard hoofd in en zijn blij met de doorstart onder nieuwe vlag. Het is een club eigenwijze mensen, vertelt Betty. "Bij de eerdere inrichting van de winkel hebben we niet alles volgens het boekje gedaan. We kozen voor praktische oplossingen en vroegen plaatselijke mensen die voor ons uit te voeren. Dat was veel goedkoper dan waar de landelijke vereniging mee kwam. Bovendien: je kunt dit dorpswinkeltje niet vergelijken met wereldwinkels in grote steden."
2
Roden werft snel personeel
Een oproep per advertentie plus een redactioneel stukje in een plaatselijk weekblad heeft wonderen verricht voor de wereldwinkel in Roden. Er werden met spoed nieuwe medewerkers gevraagd om de relatief grote verkoopruimte (110 m2) te bemensen met twee personen per winkeldienst van 4 uur. Ank Smit van de wereldwinkel: "We werden overspoeld met 28 reacties! Hiervan hebben we er een aantal ingeroosterd en anderen op een wachtlijst gezet. Deze manier werkt kennelijk goed!"

School treurt om diefstal kasgeld
De directie van de Julianaschool in Schagen heeft aangifte gedaan van verdwijning van een geldbedrag uit de kas van het Wereldwinkel-project van de school. Hierin zetten 32 leerlingen van groep 7/8 zich in voor eerlijke handel door fairtrade producten in te kopen en te verkopen. Directie en juf Niké Admiraal gaan uit van diefstal en zijn bedroefd over de zaak. ,,De kinderen schrokken erg toen zij ontdekten dat er geld weg was. Maar we zien dit óók als leerproces. Kinderen kunnen zo leren omgaan met een tegenslag.'' De hoogte van het gestolen geldbedrag is nog onbekend.

Sinterklaas verrast Wereldwinkel met bezoek
De wereldwinkel in Wassenaar werd op zondag 1 december verrast met een bezoek van Sinterklaas en twee van zijn pieten. Ze waren net in de buurt, en dat kwam erg goed uit omdat er heel wat kinderen naar de winkel waren gekomen voor de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd in het kader van Fair Trade Day. De bedoeling daarvan was om kinderen op een speelse manier bewust te maken van omstandigheden in andere landen. De vier prijswinnende kinderen (Feline, Gerrit, Pien en Ruben) kregen ieder een mooi pakje. Zij komen met hun ouders geregeld rondsnuffelen in de wereldwinkel.

3Feestje in Oldenzaal
Met een hapje en een fairtrade wijntje stonden de medewerkersvan de wereldwinkel in Oldenzaal stil bij het 20-jarig bestaan van hun winkel aan de Bisschopstraat.
Deze is niet meer weg te denken uit de Boeskoolstad.
Alle Oldenzalers mochten medio december meevieren, met een korting van 20 procent op alle non-food artikelen.

Samen met Naobershop
December is een drukke periode voor de nauw samenwerkende Naobershop en Wereldwinkel Assen. Onder meer een instuif en een actie met fairtrade cadeaus moeten meer mensen naar de Rolderstraat trekken. Sinds de opening van winkelcentrum Cité zit de loop er al flink in. In verband daarmee heeft Wereldwinkel Assen vorig jaar al zijn gevel gemoderniseerd.

Tien jaar eerlijke handel
Precies tien jaar geleden is Wereldwinkel Woudrichem opgericht. Het jubileum werd gevierd met leuke (kortings)acties. Om het jaar in stijl af te sluiten, geeft de wereldwinkel de laatste weken van dit jaar 10% jubileumkorting op alle cadeau-artikelen (non-food).

4Kerstboom van ijzerdraad
 In de vitrines van de bibliotheek in Oegstgeest vertelt de plaatselijke wereldwinkel het bijzondere verhaal van zijn fairtrade producten. Blikvanger van de fraaie expositie is een kerstboom met een verhaal: een apenbroodboom, die een belangrijke rol speelt in de traditionele Afrikaanse verhalencultuur. Hij is gemaakt van ijzerdraad uit oude autobanden.

Gift van Stadsfonds Dokkum
Het 'Dokkumer Stadsfonds' heeft aan elf instellingen op sociaal, maatschappelijk, cultureel en recreatief gebied een bijdrage voor 2014 toegezegd. Wereldwinkel Dokkum is één van de gelukkigen en ontvangt € 1.500 voor de inrichting van het nieuwe pand.

5Stem op Wereldwinkel Gouda
Wereldwinkel Gouda is lokaal genomineerd voor de verkiezing ‘Gezelligste Winkel van Nederland’. Als de wereldwinkel in eigen stad wint, gaat hij door naar de finaleronde (6 tot 31 januari) waarin gestreden wordt om de landelijke titel. Tot en met 31 december kan iedereen zijn stem uitbrengen op www.gezelligstewinkel.nl. Er worden rapportcijfers gevraagd voor sfeer, klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteitverhouding en assortiment. Voor iedere stem doneert de verkiezingsorganisatie 5 eurocent aan KiKa.


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

28 december 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 18

1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 18


Lastig besluit in Beilen
Het was een moeilijk besluit voor bestuur en vrijwilligers, maar Wereldwinkel Beilen stopt eind 2013 met zijn activiteiten. Reden voor de sluiting, die tot veel teleurgestelde reacties heeft geleid, is de financiële stand van zaken. De omzet daalt al jaren – de afgelopen twee jaar zelfs met 35%. Medewerkers en bestuur hebben er alles aan gedaan om de winkel toch open te houden, door slimmer in te kopen en nog verder op kosten te besparen.
Een deel van het assortiment blijft na 1 januari verkocht worden in boekwinkel 'Het Logboek'.
Niettemin kijkt Wereldwinkel Beilen met gepaste trots terug op een geslaagde missie. Na 34 jaar is fair trade een breed gedragen begrip en zijn producten met het keurmerk nu in vrijwel alle winkels te koop! De uitverkoop is medio november gestart.

2Te koop in zorgcentrum
De producten van de wereldwinkel in Voorthuizen zijn precies tien jaar te koop bij woonzorgcentrum Nieuw Avondrust. Reden voor een feestelijk samenzijn met de vele vrijwilligers en de bewoners, compleet met een workshop muziekinstrumenten maken. Wereldwinkel Voorthuizen verkoopt sinds 2003 iedere woensdagochtend - en sinds begin dit jaar ook woensdagmiddag - in Nieuw Avondrust.

25-jarig jubileum in Doetinchem
Wereldwinkel Doetinchem had in de persoon van Nicole Gemmink een jubilaris die 25 jaar in dienst is als vrijwilliger. De Wereldwinkel is bijzonder trots op een vrijwilliger die zich al zo lang belangeloos en met hart en ziel inzet voor de goede zaak.

Modeshow in Brummen groot succes
De Brummense Wereldwinkel pakte op 13 november uit met een sprankelende modeshow. Daar kwamen ruim tachtig leden van 'Vrouwen van Nu', afdeling Brummen, op af. De drie modellen Marga, Renske en Jenny toonden accessoires als veelkleurige sjaals, tassen, sieraden en stola’s uit het assortiment van de winkel. Tegen de gewoonte van modeshows in traden zij geregeld buiten de catwalk om de attributen van dichtbij te laten zien. Simbolica - een bekende fair trade leverancier aan wereldwinkels - verzorgde een druk bezochte presentatie.

Gift voor Huissense winkel
Met een gift van 500 euro heeft de diaconie in Huissen een verzoek van de lokale wereldwinkel om ondersteuning gehonoreerd. Net als overal wordt in Huissen aanmerkelijk minder geld besteed aan kerstpakketten en cadeaus. De noodlijdende winkel aan de Vierakkerstraat kan nu weer even door.

Werkbank voor zilversmid
Dankzij Wereldwinkel Lochem kan fair trade producent Juan Manuel uit Mexico gereedschap en een werkbank voor de zilversmid kopen waarmee hij zijn productieproces kan verfijnen en verhogen. Vorige week kwam Angela van Aalst naar de showroom om een cheque ter waarde van € 1.250,- te overhandigen aan Stichting Simbolica Projecten. In januari gaat Aldina Brugman (van Simbolica) naar Mexico om samen met Juan Manuel het gereedschap te kopen.

3Wereldwinkel in Strijen sluit de deuren
De wereldwinkel in Strijen sluit na 21 jaar zijn deuren. Reden zijn de teruglopende inkomsten en een subsidievermindering van 30%. De wereldwinkel is als non-profitorganisatie bovendien sinds vorig jaar BTW-plichtig. De Strijense winkel moest de huur voor zijn pand in de Kerkstraat eigenlijk tot juli 2014 voldoen. Omdat er een nieuwe huurder voor het pand is, kan de huur al per eind december 2013 worden opgezegd.

Doek voor winkel Andijk
Ook in het Noordhollandse Andijk moet de wereldwinkel sluiten. Dat is volgende voorzitter Gerda de Kroon-Koelewijn een rechtstreeks gevolg van de gemeentelijke fusie in 2011 met Medemblik en omliggende dorpen. De nieuwe gemeente Medemblik heeft - gedwongen door bezuinigingen - besloten de subsidiekraan dicht te draaien. Dat bleek de nekslag, al heeft ook de teruglopende klandizie met de voorgenomen sluiting (per 1 januari 2014) te maken. De vijf kilometer verder gelegen wereldwinkel in Stedebroek blijft gewoon open.

4Expositie kerststallen in de Betuwe
Beter nieuws komt uit het Lingedorpje Arkel. Wereldwinkel De Punt Arkel is daar in de wijde regio beroemd om zijn jaarlijkse kerststallententoonstelling. Ook dit jaar zijn nog in de hele maand december zo'n honderd grote en kleine kerststallen te bewonderen in de Tuinkamer, die een mooi uitzicht biedt op de prachtige tuin. Coördinator Wilma Abspoel: "Het is onze eigen collectie, stuk voor stuk kerststallen uit het fair trade circuit. Sommige bezoekers rijden wel 100 kilometer om bij ons te komen kijken." Mede dankzij dit soort activiteiten houdt de voor zo'n klein dorp relatief grote wereldwinkel - gekoppeld aan een fair trade winkel met (verse) biologische producten - de loop er aardig in!
Website: www.dePuntArkel.nl

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

5 december 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 17

1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 17

2Sober jubileum in Dongen
De wereldwinkel in Dongen bestaat 8 december 25 jaar. Reden voor een feestje, maar wel op sobere wijze, en pas op 13 januari als de drukke maanden achter de rug zijn. De vestiging draait voor het tweede jaar op rij met verlies. Als de crisis nog een aantal jaren aanhoudt, dan moet de winkel dicht, voorspelt voorzitter Bert Oprins.
In november organiseert Wereldwinkel Dongen al wel een presentatie over feesten, gebruiken en gewoontes in andere culturen. Zaterdag 14 december zijn medewerkers van Wereldwinkel Dongen aanwezig in de bibliotheek waar zij een thee- en koffieproeverij verzorgen en bezoekers laten kennismaken met fair trade producten.

Microkredietproject
Als eerste lokale Rabobank in Nederland heeft Rabobank Dommel en Aa voor haar microkredietproject in Ecuador een samenwerkingsovereenkomst met de wereldwinkels gesloten. Het gaat om het project Grameen Loja, onderdeel van het adoptieprogramma van Rabobank Foundation. Met een jaarlijkse bijdrage krijgen 800 arme boerenfamilies toegang tot financiering door het opzetten van spaar- en kredietgroepen. De doelgroep bestaat voor 98% uit vrouwen.
Veel vrouwen maken met de hand sieraden en kleding. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst die 31 oktober ondertekend werd, zullen binnenkort in de wereldwinkels van Berlicum, Sint-Michielsgestel en Boxtel producten van het project uit Ecuador te koop zijn, zoals armbandjes, oorbellen, tafellopers, placemats en mutsen. Rabobank Foundation noemt het een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van het adoptieprogramma. Zo wordt immers niet alleen gefinancierd, maar ook een nieuwe afzetmarkt ontsloten.

3“Fair”langlijstjes in Franeker
 Vanaf half november mogen kinderen tussen de 8 tot 12 jaar in de Franeker wereldwinkel een “Fair”langlijstje maken. Op dit lijstje kunnen ze cadeautjes tot maximaal 10 euro zetten die in Wereldwinkel Franeker verkrijgbaar zijn. De lijstjes kunnen tot 5 december in de wereldwinkel worden ingeleverd, en zijn daar uiteraard ook verkrijgbaar. Vlak na Sinterklaas wordt er een lijstje uitgetrokken en ontvangt het winnende kind een cadeautje van zijn “fair”langlijst.

Fair trade kerstpakketten voor minima
Wereldwinkel Veenendaal bestaat 35 jaar en heeft in dit jubileumjaar een nieuw fenomeen bedacht namelijk fair trade kerstpakketten. Het bijzonder aan deze kerstpakketten is dat de pakketten behalve voor relaties en personeel van bedrijven en organisaties ook kunnen worden afgenomen voor Veenendalers die, bijvoorbeeld door gedwongen ontslag, met weinig rond moeten komen. De wereldwinkel heeft een actie opgezet waarbij voor elk pakket dat wordt afgenomen voor vijftien euro een pakket kan worden gekocht voor Veenendalers die het het hardst nodig hebben. Groothandel Oldelft Benelux is het eerste bedrijf dat de kerstpakketten heeft besteld: voor het personeel 119 en nog eens 100 voor de Veenendaalse minima. Kerk en Minima werkt met de wereldwinkel samen in dit project. Zij zorgen ervoor dat de pakketten goed terecht komen. Anneke Kroesbergen van Kerk en Minima is al acht jaar betrokken bij de daadwerkelijke hulp aan de minima, en heeft dit jaar al zo’n 100 nieuwe klanten moeten noteren.

4Kringloop en Wereldwinkel Eemnes geopend
Onder grote belangstelling heeft burgemeester Roland van Benthem zaterdag 2 november de winkels van KringloopCentrum Eemnes en Wereldwinkel Laren/Eemnes officieel geopend. Hij deed dat door het stuk slaan van een pop, waaruit gelukspoppetjes met het logo van beide organisaties vielen. Het gebouw is voorzien van allerlei energiebesparende maatregelen. Wereldwinkel Laren/Eemnes ligt aan de Zuidersingel 6 in Eemnes.

Actie voor de Filippijnen
De wereldwinkel in Westerbork is een actie gestart voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filippijnen. De winkel stort 55,5 procent van de omzet van foodproducten op Giro 555. Het gaat om de verkoop van koffie, thee, wijn en bijvoorbeeld chocolade. De actie duurt tot en met 27 november.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

26 november 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 16


1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 16

2Roep om hulp beantwoord
In Algemene Nieuwsbrief 14 was te lezen dat Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer op 11 september de noodklok luidde. De winkel liet een roep om financiële steun horen om te kunnen blijven voortbestaan in de crisistijd. Deze roep werd gehoord. Ruim anderhalve maand later staat Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer voor een heropening. “Een groot aantal mensen heeft de winkel financieel gesteund. Behalve onze vrijwilligers heeft ook wethouder Oetra Gopal zich enorm ingespannen hiervoor mensen te benaderen”, vertelt coördinator Hilly Geense. “Deze actie heeft bijna 2700 euro opgebracht. Daarnaast hebben we enkele leningen aangeboden gekregen. Die hebben we nog in beraad. We willen hier zorgvuldig mee omgaan, omdat het particulier geld is.”
Verder hield de wereldwinkel uitverkoop, waarbij de winkel nagenoeg leegverkocht raakte. En ook gaven vrijwilligers de winkel een likje verf. “Het resultaat is een opgefriste Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer.” Deze winkel werd vrijdag 1 november om 11.30 uur heropend door Oetra Gopal.

Vijfentwintigste verjaardag
Wereldwinkel in Haaksbergen bestaat dit jaar 25 jaar. De winkel viert haar verjaardag met een kortingsactie op 9 november.

3De Punt in Arkel
De vernieuwde Wereldwinkel de Punt in Arkel is 31 augustus geopend, tegelijkertijd met de nieuwe activiteitenruimte ‘De Koffie Punt’. Wereldwinkel de Punt heeft als bijzonderheid dat de winkel naast fair trade producten ook een heleboel biologische producten verkoopt. Deze formule loopt goed in een dorp waar verder niet veel te krijgen is op dit vlak. Ook heeft de winkel een natuur- en vlindertuin die wordt onderhouden door vrijwilligers, en een ruimte voor activiteiten en workshops. De vernieuwde winkel ligt op een beter zichtbare locatie aan de dijk. In de oude winkel werd de nieuwe activiteitenruimte ingericht. Tijdens de opening konden de bezoekers onder meer genieten van live Latijns-Amerikaanse muziek en creatieve activiteiten zoals mantra zingen, schilderen, origami en creatief breien.

De laatste loodjes
Wereldwinkel Aalst sluit per 1 januari definitief haar deuren. De gemeente liet twee jaar geleden al weten dat ze het pand aan de Raadhuisstraat niet langer wilde verhuren aan de winkel. De redenering is dat het onderhoud niet opweegt tegen de huuropbrengst en ook wordt verhuur niet langer gezien als taak van de gemeente. Het bleek een onmogelijke opgave om een andere betaalbare plek vinden voor de winkel. Omdat ook de gebruikelijke winst de laatste jaren veranderd was in een verlies, werd bij de voorjaarsvergadering besloten dat 2013 het laatste jaar zou worden.
De winkel startte in 1989 op vrijdagen in een woonkamer aan Den Hof in Aalst. In 1992 werd een tweedehands, elektrisch aangedreven SRV-winkelwagenin gebruik genomen die zowel in Aalst als in Waalre stond. In 2001 nam de wereldwinkel haar intrek in het pand aan de Raadhuisstraat. De winkel liep mede door de tientallen vrijwilligers erg goed en wist zelfs een spaarpot op te bouwen. Dat geld - een paar duizend euro – wordt nu in overleg met de vrijwilligers aan een van de vele doelen geschonken die de wereldwinkel steunt.

Geld voor Uganda4
Tijdens de laatste medewerkersavond van de Wereldwinkel Brielle overhandigde voorzitter Dini Muizer 1000 euro aan het Schoolproject Uganda. Dit kleinschalige project is gestart in 2009 tijdens een vakantie van vier inwoners van Voorne-Putten in Uganda. Nadat zij in het dorp Kitwe, in het zuidwesten van het land, een school hadden bezocht, ontstond er een plan om deze school te gaan steunen. Zij lieten geld achter waarmee binnen 10 maanden aanleg van elektriciteit werd gerealiseerd. Na een tweede bezoek werd duidelijk, dat ook de huisvesting van de school en randdiensten dringend verbetering behoefden. Inmiddels is er een nieuwe keuken met inrichting, bibliotheek en toiletgebouw. Dit werd mogelijk door fondsenwerving. Diverse bedrijven,  instellingen  en particulieren uit de omgeving maakten dit financieel mogelijk. Maar ook staken de enthousiaste initiatiefnemers van de stichting zelf de handen uit de mouwen bij het bouwen van het nieuwe toiletgebouw.
De school heeft inmiddels 930 leerlingen, verdeeld over 7 (!) lokalen. Uitbreiding van het aantal klaslokalen is dus dringend gewenst. Meer informatie over het project is te vinden op www.schoolproject-uganda.nl.

Nieuwe winkel in Dokkum
Wethouder van de gemeente Dongeradeel Albert van der Ploeg opende 1 november de nieuwe wereldwinkel in Dokkum aan de Hoogstraat 2. De winkel zat jaren lang aan de Kleine Breedstraat.
Door de hoge huur en teruglopende inkomsten werd deze locatie te duur.

Hardenberg officieel heropend5
Ruim een jaar nadat de winkel heropend is, volgde maandag 28 oktober de officiële opening van Wereldwinkel Hardenberg. Met het nieuwe logo en het frisse witte interieur en op een nieuwe locatie slaat Wereldwinkel Hardenberg een nieuw tijdperk in.
Met de opening is gewacht tot nu in verband met de Fairtrade week. De winkel wordt gerund door ruim dertig vrijwilligers en valt bestuurlijk onder onderwijsinstelling Landstede in Zwolle. De voorzitter van de Raad van bestuur van Landstede verrichtte de opening. Leerlingen van het Vechtdal College werkten mee in de bediening.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

6 november 2013

 


Pagina 1 van 2
Artikelen bekeken hits : 2049576

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn