RedEerlijkeHandel.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Wereldwinkels Nederland nieuws

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 15

1

2Geslaagde regioavond wereldwinkels
De Kerkhorst in Spankeren was tot de laatste stoel gevuld op de regionale bijeenkomst van de wereldwinkels op maandag 7 oktober. Ruim 60 vrijwilligers van zeven wereldwinkels uit de regio kwamen luisteren naar Rene Alders van de Nederlandse importeur Wisnu die gebruiks- en decoratieartikelen importeert uit Indonesië. Wisnu bezoekt meerdere keren per jaar haar producenten en heeft veel aandacht voor een milieuvriendelijke productiewijze. In rechtstreekse samenwerking met haar leveranciers worden deels authentieke, deels vernieuwende eigentijdse producten ontwikkeld.

Crisis nekt Wereldwinkel Surhuisterveen
Wereldwinkel Surhuisterveen moet helaas haar deuren definitief sluiten. Hiertoe is besloten omdat wegens de crisis de zaken slecht gaan. Er kwamen steeds minder klanten in de winkel, waardoor de omzet zakte. Daardoor haakten ook vrijwilligers af, zodat het lastig werd om de winkel elke middag en zaterdag te bemensen. Ook het vinden van nieuwe bestuursleden bleek lastig. De wereldwinkel ontstond in 1991.

Wereldwinkel Heino verhuisd3
De Overijsselse Wereldwinkel Heino is onlangs verhuisd naar het Dorpshuus in de voormalige Rabobank. Zaterdag 12 oktober werd het bord van de gevel aan de Canadastraat gehaald en liepen de betrokkenen met veel tromgeroffel samen naar het Dorpshuus, waar het nieuwe bord aan de gevel werd gehangen. De nieuwe winkel werd vervolgens geopend met het doorknippen van een lint door de voorzitter van de wereldwinkel.

Boekenbeurs
De 17de Boekenbeurs van Wereldwinkel Westerbork op zaterdag 12 oktober was een groot succes met meer bezoekers dan in voorgaande jaren en een record opbrengst. Bijna 400 volwassenen en 50 kinderen kwamen naar het kerkelijk centrum De Voorhof om een keuze te maken uit het aanbod tweedehands boeken. De netto opbrengst was meer dan 4.000 euro. Het geld komt deels ten goede aan Wereldwinkel Westerbork en wordt deels uitgegeven aan een project in een ontwikkelingsland.


4Heropening Eelde-Paterswolde
Wereldwinkel Eelde-Paterwolde vierde zaterdag 28 september haar heropening. Onder zeer tropische temperaturen vond er in juli een metamorfose van de winkel plaats door toedoen van vele helpende handen. Niet alleen de muren kregen nieuwe kleuren maar ook het interieur onderging een metamorfose. De etalagetafels en de toonbank werden donkergrijs met steigerhouten planken waardoor alle artikelen nog meer tot hun recht komen.
 

Kinderboekenweek
Willy Loerts van Wereldwinkel Dieren en Joke Mosselman van Wereldwinkel Velp hebben de handen ineen geslagen en voor hun regio een actie georganiseerd tijdens de kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober. Doel was om aandacht voor fair trade te genereren en meer bezoeken naar de wereldwinkels toe te trekken.  De wereldwinkels in Brummen, Beekbergen, Eerbeek, Rheden, Velp en Dieren deden mee aan de actie en zochten de samenwerking met de boekhandels in hun gemeente. De actie werkte als volgt: Tijdens de kinderboekenweek kreeg iedereen die 10 euro aan kinderboeken uitgaf het gratis kinderboekenweekgeschenk ‘Je bent super...Jan!’  van Herman van Straaten.  Op vertoon van dit boek kan de klant voor 1 euro een Maya boekenlegger van leverancier Don Guadalupe kopen in de wereldwinkel.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

24 oktober 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 14

1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 14

2Unicef-Wereldwinkel viert feest
De Unicef-Wereldwinkel in Veldhoven heeft reden tot een feestje. De winkel bestaat 35 jaar en samen met Unicef wordt reeds 25 jaar de winkel aan de Burgemeester Van Hoofflaan geëxploiteerd. Dat werd onder meer gevierd met een feestweek van 28 september tot en met 4 oktober, die officieel werd geopend door burgemeester Jack Mikkers.  

Pot chocopasta
Tijdens de Week van de Fair Trade in België kunnen liefhebbers op zaterdag 12 oktober een lege chocopot meebrengen naar de Oxfam-Wereldwinkels. Ze krijgen hier dan gratis een volle pot Oxfam-choco voor terug. Elke bezoeker maakt bovendien kans om 1 jaar lang gratis choco te winnen. Onder de slogan ‘De pot op?’ stunten de wereldwinkels met hun chocopasta, om zo meer mensen kennis te laten maken met eerlijke chocolade.

Veur Elkenain
Wereldwinkel Veur Elkenain in Loppersum viert niet alleen zijn 25-jarig jubileum, maar werd vrijdag 4 oktober ook nog eens feestelijk heropend. De vrijwilligers gaven de winkel een complete metamorfose, met als resultaat nieuwe kleuren, nieuwe vloer en een andere inrichting.
De hele maand oktober viert de winkel feest met speciale acties.  

Zilveren jubileum3
Wereldwinkel Warmenhuizen vierde zondag 22 september haar 25-jarige jubileum met een feestelijk programma onder de naam 'Maak een wereld van verschil'. Op het programma stond onder meer een modeshow verzorgd door Sari Fair Fashion en gedichten maken met dorpsdichter Arij van der Vliet, kleuradvies verzorgd door Sandra Kaandorp van Kleurenpracht en een wijnproeverij.

CuliFair
De voorlichtingsgroep van Wereldwinkel Borne verzorgt regelmatig informatieve bijeenkomsten over fair trade voor groepen scholieren, vrouwen of andere geïnteresseerden. Aan deze InfoFair is nu een nieuw element toegevoegd: de CuliFair. CuliFair staat voor lekker eten met Fairtrade producten. In een vijf gangen ‘proef’-menu maakt de groep kennis met eerlijk voedsel, zo mogelijk duurzaam en biologisch, dat in de wereldwinkel, maar ook in diverse supermarkten verkrijgbaar is. De voorlichtingsgroep luistert de maaltijd op met verhalen die betrekking hebben op de eerlijke producten. Ook wordt gezorgd voor een stand waar men de ingrediënten van de gerechten en ook andere producten uit de wereldwinkel kan kopen. De deelnemers krijgen de recepten van het ‘proef’-menu mee naar huis.

Veertigste verjaardag
Wereldwinkel Doorn bestaat dit jaar 40 jaar en dat werd 21 september gevierd met een groot feest in en rond het gebouw van Welnúh aan de Kampweg. Een Mariachiband bracht Mexicaanse muziek ten gehore en ook waren er onder meer proeverijen en een tentoonstelling met foto's en artikelen over 40 jaar wereldwinkel.

4Crisis raakt Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer.
Tot twee jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Maar sinds vorig jaar heeft Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer echt last van de crisis. “Een bedrijf of organisatie dat de huisvestingskosten kan betalen zou helemaal fantastisch zijn" legt coördinator Hilly Geense uit. “We hebben met de grootst mogelijke spoed geld nodig. Zeker 5000 euro.” De winkel heeft geen belastingschuld of huurachterstand, maar heeft wel betalingsachterstanden bij enkele leveranciers. Om zoveel mogelijk importeurs toch te kunnen betalen, werd er een opruiming gehouden. Hierdoor is de winkel behoorlijk leeg geraakt. Om de winkelvoorraad aan te vullen en het interieur een likje verf te geven is geld nodig. “Enkele leveranciers geven ons de mogelijkheid hun producten in consignatie af te nemen. Maar daarmee krijgen we de winkel niet vol. We hopen daarom dat er mensen zijn die ons willen sponsoren, geld willen doneren of een private lening overeen willen komen. Dat is heel hard nodig om voort te kunnen blijven bestaan” aldus Geense.

10 oktober 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 13

1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 13

In de nieuwsbrief deze keer onder meer veel jubilerende wereldwinkels en een jubilerende importeur, en ook het inspirerende verhaal van Willy Loerts van Wereldwinkel Dieren die op haar fietsvakantie in Duitsland een groep fietsende wereldwinkelwinkeliers tegenkwam…

Importeur Only Natural bestaat 30 jaar
Only Natural is in 1983 begonnen met het importeren van artikelen uit India in het kader van de eerlijkehandel. Aanvankelijk werd geleverd aan de SOS wereldhandel, de voorloper van Fair Trade Original, en 2aan de reguliere markt. Oprichtster Ciska Jansen gaf les in die tijd en deed het er als hobby bij. Toen de zaak ging groeien moest zij kiezen en ze is doorgegaan met de import van papierwaren uit India. Nu, 30 jaar later, importeert Only Natural niet alleen papier maar ook artikelen gemaakt van andere materialen. De importeur werkt momenteel met 11 producenten die elk hun eigen stijl en discipline hebben.
Twee keer per jaar reist Ciska met haar partner naar India. Only Natural heeft ook een werknemer in India die de zaken behartigt, de controles uitvoert en de verschepingen regelt. 30 jaar worden kan je alleen met behulp van de je klanten en Only Natural dankt hen voor de vaak jarenlange samenwerking. Volgend jaar sluit de importeur zich aan bij Fairplaza, de initiatiefgroep die gehuisvest gaat worden in het pand aan de Beesdseweg. Tot die tijd kunnen wereldwinkels inkopen op de jaarbeurs in Utrecht waar Only Natural al jarenlang een stand heeft. De producten worden daar geordend en dan vervolgens afgestuurd. Gratis toegangskaarten voor de jaarbeurs zijn verkrijgbaar.

Koperen jubileum
Wereldwinkel Velp bestaat in september 12,5 jaar. In 2001 begon de winkel aan de Hoofdstraat. Daarna volgden vijf jaren van groei aan het plein van de Overtuin en sinds 2010 is de wereldwinkel weer terug op de Hoofdstraat. Deze locatie op de hoek met de andere grote winkelstraat van Velp, de Emmastraat, past wereldwinkel Velp als een jas. De wereldwinkel hoort dan ook helemaal thuis in de straat van winkels met karakter. Een ploeg van ruim veertig vrijwilligers runt de zaak.
  
Wereldwinkel Peel en Maas3
Opgericht in 1993 ging destijds de wereldwinkel van start in Helden-Dorp. Na tien jaar verhuisde de winkel naar de huidige locatie Passage de Pit in Panningen. Tijdens de afgelopen 20 jaar is gebleken dat Wereldwinkel Helden een regionale functie ging vervullen omdat steeds meer klanten uit de gehele regio Peel en Maas de wereldwinkel bezochten. Dit was voor het bestuur aanleiding om in dit jubileumjaar ook de naam te wijzigen in Wereldwinkel Peel en Maas, daarmee recht doende aan de regiofunctie.

35 jaar Wereldwinkel Bergen op Zoom
Op 7 oktober 1978 werd de wereldwinkel in Bergen op Zoom officieel geopend door oud-minister Pronk. Het 35-jarige bestaan wordt dit jaar gevierd.

Tour de Fair 2013 Lahntalradweg door Willy Loerts, Wereldwinkel Dieren
‘In de week van zaterdag 27 juli t/m 3 augustus fietsten mijn echtgenoot en ik de Lahntalradweg in Duitsland. Onderweg passeerde ons een grote groep fietsers, die eveneens fietsten van Bad Laasphe tot Koblenz. Ze droegen oranje hesjes en achter hun fietsen hingen affiches met de tekst ‘Tour de Fair 2013’. Het bleken allemaal wereldwinkeliers te zijn van Weltladen in het Lahntal. Al meer dan 10 jaar wordt in Duitsland zo'n fietstocht georganiseerd, steeds in een andere deelstaat, om eerlijke handel onder de aandacht te brengen en te bevorderen. Dit jaar dus in de deelstaat Hessen. Bij een stopmaakten we kennis en men vond het geweldig een bevlogen Nederlandse wereldwinkelier zo bij toeval te ontmoeten. Er werd in jeugdherbergen overnacht en voor de lunch zorgde een wereldwinkel op de ro4ute. En dat maakten we de dag erop mee. Toen we namelijk het prachtige stadje Weilburg bezochten, zagen we daar opnieuw de groep bij dekleurige Weltladen aldaar. Weilburg was net de maand ervoor Fairtrade Stadt geworden! De loco burgemeester heette de groep hartelijk welkom in zijn stad. Voor ons dus een tweede ontmoeting met deze Duitse collega's. We werden hartelijk uitgenodigd mee te lunchen, buiten aan tafels en banken. Uiteraard konden daarbij ervaringen worden uitgewisseld en ik beloofde hen informatie te sturen, o.a. over Sari kleding. Over en weer maakten we foto's om deze verrassende ontmoeting vast te leggen. Heel inspirerend en wie weet kunnen we dit idee nog eens in Nederland overnemen!’
Foto: In het midden Piet en Willy Loerts

4de Lustrum
Wereldwinkel Zevenhuizen bestond in augustus 20 jaar. Dit vierde lustrum is in mei al gevierd, omdat augustus een vakantiemaand is. De geschiedenis van de verkoop van eerlijke producten in Zevenhuizen en Moerkapelle gaat zo’n 33 jaar terug. De eerste producten werden verkocht vanuit een woonhuis. In Moerkapelle deed Mieneke Klumper dat en in Zevenhuizen Bep Blacquière. Twee jaar later werd een vouwcaravan gebruikt en in de jaren 1992 – 2006 was er een heuse winkelwagen. Sinds 2006 is de verkoop ondergebracht in Zevenhuizen, in een vast pand aan de Dorpsstraat. Twintig jaar geleden liet de wereldwinkel zich officieel inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zilveren jubileum
Dit jaar is het 25 jaar geleden, dat in het Walcherse Serooskerke door een aantal vrijwilligers Wereldwinkel Serooskerke werd opgericht. Daarom organiseert de winkel op 21 september een jubileumfeest, waarbij het werk van de wereldwinkel volop in de belangstelling wordt gezet. Wethouder Chris Maas van de gemeente Veere zal de opening van het jubileum verrichten.

5Wereldwinkel Gouda na restyling weer open
Ruim een week staken de vrijwillige medewerkers van Wereldwinkel Gouda de handen uit de mouwen om de winkel een nieuwe uitstraling te geven. De Goudse winkel is nu in frisse kleuren geschilderd en overzichtelijker ingericht. Ook zijn nieuwe artikelen aan het assortiment toegevoegd. Op 26 augustus ging de winkel weer open, maar op 5 oktober wordt de officiële heropening echt gevierd. In deze maand viert Wereldwinkel Gouda ook haar 30-jarige jubileum.

Wereldwinkel in Eemnes opgeleverd
De nieuwe wereldwinkel in Eemnes is maandag 2 september opgeleverd in de aanwezigheid van een delegatie van gemeente Eemnes, directie Vos & Teeuwissen, en de Wereldwinkel Laren. Na een rondgang, onder begeleiding van de uitvoerder, werd met kritische ogen bekeken of de bouwer zijn werk goed heeft voltooid. 'Het is erg mooi geworden', was de eensluidende reactie. 'Een paar kleine verbeterpunten werden er genoteerd, waarna de handtekeningen werden gezet. In de bouwcontainer nam Jan de Jong namens de wereldwinkel de sleutels in ontvangst', aldus Jan Boesmans van de wereldwinkel.

Wereldwinkel-voorzitter Lilian van Bentum vertelde 9 september tijdens de officieuze opening in haar speech tegen de groep van dertig vrijwilligers dat ze zich trots voelde omdat de winkel binnen een week na de sleuteloverhandiging open kon gaan. 'Om met zo'n team te mogen werken, is voor mij fantastisch.' Op 2 november volgt de officiële, feestelijke opening.

6Nijmegen heropend
Hoewel sommige winkels de deuren moet sluiten vanwege de economische crisis, gaat het met Wereldwinkel Nijmegen – Dukenburg zo goed dat er verbouwd is. Het markante, oranjekleurige kioskje op de kop van het winkelcentrum Meijhorst maakte na 22 jaar plaats voor een fris wit winkelpandje. Ook het interieur onderging een metamorfose. Onder begeleiding van enkele professionals hebben vooral veel vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken bij deze verbouwing. Op 29 juli is de vernieuwde winkel heropend, en 31 augustus volgde de officiële heropening door burgemeester Hubert Bruls. De wereldwinkel heeft het geluk geen huisvestingskosten te hebben: de kiosk is afbetaald en er zijn geen huurkosten voor de grond waarop de kiosk staat.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

12 september 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 12

 
1
 
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 12
 

Wereldwinkel Laren verrast
Wereldwinkel Laren werd verrast door de uitspraak van Marc Vos, vice-voorzitter van de parochie en2eigenaar van de ruimte waar de winkel in zit (naast de basiliek). Vos stipte in het kerkblad aan dat het mooi zou zijn om de ruimte van de wereldwinkel om te bouwen tot een Mariakapel. Alleen piekert Wereldwinkel Laren er niet over om te vertrekken. Uit een persverklaring blijkt dat het de wereldwinkel prima bevalt in de voormalige fietsenstalling van de parochie, die zij heel wat jaren geleden van het parochiebestuur kreeg aangeboden. Het voorval liep met een sisser af toen bleek dat Vos in de veronderstelling was dat de wereldwinkel zou verhuizen naar de nieuwbouw bij dekringloopwinkel in Eemnes. Dat zat echter niet in de planning: in Eemnes komt een nieuwe wereldwinkel i.p.v. Wereldwinkel Laren. Marc Vos legde uit dat hij de 'huurder' - er is sprake van een symbolische huur - echt niet zal verjagen.

Wereldwinkel Heino gaat verhuizen
Wereldwinkel in Heino gaat verhuizen. De exacte datum is nog onbekend, maar medio oktober zal de wereldwinkel zijn plek innemen van het nieuwe Dorpshuus, en zal daarmee een meer centrale locatie krijgen in het dorp.

Landstede Wereldwinkels
Onderwijsinstelling Landstede heeft een bijzondere samenwerking met een aantal wereldwinkels in Overijssel. Gea Otten, algemeen coördinator Landstede Wereldwinkels vertelt hierover:

‘Een jaar of vijf geleden nam Landstede De Groene Cirkel over, een stichting die verschillende wereldwinkels en kringloopwinkels onder zijn hoede had. Wereldwinkel Hasselt, Vollenhoven, Zwartsluis en Genemuiden waren hierbij aangesloten. Landstede heeft voor deze winkels en een aantal kringloopwinkels toen Stichting Kringloop opgericht. Later kwamen ook Wereldwinkel Hardenberg en Zwolle erbij. Ik beheer namens Landstede deze winkels. We doen bijvoorbeeld voor alle winkels gezamenlijk de inkoop, en schuiven soms met producten als iets in een bepaalde winkel beter loopt dan in een andere. Landstede steunt de winkels financieel. Aan het einde van het jaar is het elke keer een puzzel om het financiële plaatje van de winkels die onder Stichting Kringloop vallen rond te krijgen. Vaak is het zo dat er in de kringloopwinkels winst wordt gemaakt, en dat daarmee tegenvallende inkomsten in sommige wereldwinkels wordt gecompenseerd. Op deze manier kunnen al deze winkels blijven bestaan. De winkels zijn blij met de steun van Landstede, en een bijkomend voordeel is dat onze studenten stage kunnen lopen in de winkels, of op school projecten doen met betrekking tot eerlijke handel. Op deze manier hopen we de studenten wat bewustwording mee te geven over hoe het er in andere landen aan toe gaat. Helaas hebben we dit jaar onze wereldwinkel in Genemuiden moeten sluiten. Het was steeds de insteek geweest om, samen met andere organisaties en bedrijven, Wereldwinkel Genemuiden te verhuizen naar het voormalige gemeentehuis. Dit bleek helaas financieel gezien niet haalbaar. Eerst namen we aan dat de locatie waar Wereldwinkel Genemuiden zat niet rendabele was. Hierdoor leek een verhuizing gerechtvaardigd. Later kwamen we erachter dat het toch aan de algehele economische malaise lag. De situatie van de detailhandel in het algemeen en kleine winkels zoals wereldwinkels in het bijzonder, is de afgelopen tijd drastisch verslechterd. Aangezien er op korte termijn ook geen zicht op betere tijden is, zijn we tot dit besluit gekomen. Want het is de vraag of, los van de investeringskosten, de eigen kosten konden worden opgebracht. Leuk is het niet om zo'n beslissing te maken, maar soms moet je de dingen zakelijk bekijken. Ook wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven.'

3

Foto: Wereldwinkel Hardenberg
 

Meel van de molen
Korenmolen De Vlijt en Wereldwinkel Diever zijn een samenwerking aangegaan. Sinds kort verkoopt de Wereldwinkel van Diever het meel dat in de molen wordt gemalen. Voor de Wereldwinkel is dit mooie streekproduct het een leuke aanvulling op het assortiment. De molenaars van Diever, Meint Noordhoek en Roelof van Wester, bedienen de Korenmolen in Diever volgens eeuwenoude traditie.
4
Tinnen jubileum voor Wereldwinkel Breukelen
In het Brandspuithuisje in het centrum van Breukelen is reeds 10 jaar de Breukelse Wereldwinkel gevestigd en daarom viert de winkel op 21 augustus feest. De verkoop van wereldwinkelproducten startte in april 2003 en op 10 mei kwam wethouder Hoogwerff Kroon destijds de officiële opening verrichten. Boven op de meterkast staat nog altijd de Boeddha die ter gelegenheid van die opening werd geschonken door de fractie van Streekbelangen.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

16 augustus 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 11

 
1
 
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 11
 

2Dokkum gaat verhuizen
Wereldwinkel Dokkum gaat verhuizen van de Kleine Breedstraat naar de Hoogstraat. Door verminderde omzet en hoge huur leek het erop dat de winkel haar activiteiten zou moeten staken. ‘Gelukkig is onze stichting er in geslaagd een pand aan de Hoogstraat te huren, dat ook wat kosten betreft beter bij de wereldwinkel past’, aldus secretaris Koos de Gier van Wereldwinkel Dongeradeel. De wereldwinkel in Dokkum bestaat sinds 1971.

Sluiting dreigt ondanks actie
De actie om het voortbestaan van Wereldwinkel Spijkenisse te garanderen heeft ruim 2.400 euro opgebracht. Dit is echter niet genoeg, en de winkel dreigt te sluiten. Om te proberen of de wereldwinkel kon blijven bestaan werd eind mei een actie opgezet. Mensen, bedrijven en instellingen die de winkel een warm hart toedragen, konden geld overmaken. Politici en media werden benaderd. De reacties van de mensen die de vrijwilligers aanspraken over het voortbestaan van de winkel waren ‘hartverwarmend’, vertelt voorzitter Ger Groenenboom. De 2.400 euro die nu is opgehaald is de helft van het bedrag dat nodig is om te overleven. De wereldwinkel gaat daarom hoogstwaarschijnlijk sluiten. ‘Wij willen wel doorgaan maar zien ook dat het waarschijnlijk niet haalbaar is om een gezonde doorstart te maken’, aldus Groenenboom.

3Samenwerking met Leger des Heils
Wereldwinkel Tholen en het Leger des Heils streven allebei naar een betere wereld en daarom gaan ze samenwerken. Sinds kort staat in deze wereldwinkel een inzameldoos, genaamd 'ReBox', waar klanten tweedehands kleding in kunnen doen.
Deze doos is onderdeel van ReShare, de dienst binnen het Leger des Heils die verantwoordelijk is voor kleding-inzameling. Het is belangrijk om kleding apart in te zamelen, want via het huishoudelijk afval verdwijnt het in de verbrandingsoven en dan heeft niemand er iets aan. ‘Door kleding in te zamelen, steunen we indirect de projecten van het Leger des Heils die aandacht verdienen in de maatschappij en leveren we een bijdrage leveren aan het milieu,’ aldus Ben Schoonen, een medewerker uit Tholen. Door het gebruik van de ReBox wordt het heel eenvoudig om kleding in te zamelen. De doos kan gemakkelijk een plekje krijgen en het Leger des Heils komt hem zelf brengen en halen. Wie interesse heeft in een ReBox kan contact opnemen via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Nieuwe locatie
Wereldwinkel Vaassen is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Jan Mulderstraat 14-b. De nieuwe winkel is 23 juli geopend. De vrijwilligers van de wereldwinkel zijn in hun nopjes met de nieuwe stek die een stuk dichter bij het centrum van het dorp ligt. De verwachting is dan ook dat mensen die boodschappen doen in de Dorpsstraat en directe omgeving sneller zullen binnenwippen. Ook is de nieuwe winkel een stuk ruimer dan de oude winkel. Het verkoopvloeroppervlak is ongeveer twee keer zo groot. Ook qua magazijnruimte maakt de wereldwinkel, die al vanaf 1980 actief is in Vaassen, een flinke stap voorwaarts. Vroeger moest bij een bestelling een deel ervan in de winkel worden gestald. Dat zal in de nieuwe winkel niet meer voorkomen, want daar is bijna drie keer zoveel magazijnruimte.

4Sint-Oedenrode gered
Na het politiek beladen besluit om gemeenschapshuis het Martinushuis, waarin Wereldwinkel Sint-Oedenrode gehuisvest was, te koop te zetten, braken er onzekere tijden aan voor de wereldwinkel. Gelukkig is het naderende einde van de winkel afgewend doordat er een nieuw pand is gevonden aan de Kofferen 8. Woningcorporatie Wovesto verhuurt deze nieuwe ruimte onder dezelfde voorwaarden die de wereldwinkel ook in het Martinushuis had. 11 juli werd de nieuwe winkel voor publiek geopend. Dankzij de maatschappelijke betrokkenheid van Dorrit Design, Keadin Schilderwerken en Van der Vleuten elektrotechniek is de nieuwe winkel voorzien van benodigd schilderwerk, verlichting en elektrische aansluitingen. Medio augustus vindt de officiële opening plaats van de nieuwe winkel.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

27 juli 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 10

1
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 10

Fair met Flair
2Wereldwinkel Baarn heet sinds eind 2011 ‘Fair met Flair’. Bewust werd het woord ‘wereldwinkel’ uit de naam gehaald omdat ze met het nieuwe concept een breder publiek wilden aantrekken. Els Hornsveld, medewerker ecogroep, vertelt over Fair met Flair. ‘Toen Ad Horndyk het voorzitterschap accepteerde van wat toen nog Wereldwinkel Baarn was, deed hij dit onder de voorwaarde dat de winkel met zijn tijd mee moest gaan en dat hij het begrip duurzaamheid breed wilde gaan interpreteren. Onder zijn leiding heeft de overgang van wereldwinkel naar Fair met Flair plaats gevonden. De Fair met Flair winkel is nog steeds een cadeaushop, alleen verkopen wij naast de wereldwinkelproducten ook hele andere producten. Je kan dan denken aan speelgoed dat op zonne-energie werkt, bouwpakketten met dat soort speelgoed, servies gemaakt van bamboepulp, autootjes gemaakt van bamboe. Ook verkopen we kaarsen en aardewerk gemaakt door verstandelijk gehandicapten. We vinden dat het stimuleren van lokaal ondernemerschap en lokale kunstenaars ook onder het begrip duurzaamheid valt. Het concept van Fair met Flair slaat aan. Onze omzet is gestegen en een ander soort publiek vindt zijn weg naar onze winkel. Zo trekken de bouwpakketten bijvoorbeeld veel mannelijke klanten aan.

De winkel is nog niet uitontwikkeld. Els licht toe: ‘In de toekomst willen we graag voorlichting verzorgen op het gebied van duurzame energie. We zijn momenteel aan het verkennen met welke partijen we hiervoor zouden kunnen samenwerken. Dit kan een energieleverancier zijn, maar ook een tussenpersoon. Ook willen we een biologische horecavoorziening opzetten waar verstandelijk gehandicapten kunnen werken, en we hopen in de toekomst werk van lokale kunstenaars te kunnen exposeren. Het dicht bij huis houden, samenwerken, duurzame energie, biologisch voedsel: het begrip duurzaam is zo breed! Waarom zou je je beperken tot één aspect daarvan? Uiteindelijk hangt alles met elkaar samen.’

Wereldwinkels die interesse hebben om meer te weten over Fair met Flair kunnen contact opnemen via 035-5430058.

Genemuiden gestopt
Wereldwinkel Genemuiden heeft onverwachts per 1 juli haar deuren voorgoed gesloten. De winkel draaide al een tijd niet goed en gedacht werd dat dit aan de slechte locatie lag. De wereldwinkel zou dan ook per 1 juli verhuizen naar het voormalige gemeentehuis in de hoop op die betere locatie een hogere omzet te draaien. Kort voor de verhuizing gaf onderwijsinstelling Landstede echter de genadeklap door aan te geven Wereldwinkel Genemuiden niet langer financieel te willen ondersteunen. Landstede gaf als reden dat de financiële posities van alle kringlopen en wereldwinkels die onder Landstede vallen geen investeringen toelaten. Veel winkels draaiden het afgelopen half jaar heel slecht. Omdat op de oude locatie blijven ook geen optie was bleef er voor de wereldwinkel geen andere mogelijkheid over dan te stoppen. De winkel was sinds 2006 in Genemuiden gevestigd.

Ten Boer uitgeroepen tot Fairtrade gemeente
Ten Boer in Groningen is 1 juni uitgeroepen tot Fairtrade gemeente. Tegelijkertijd is deze dag de wereldwinkel in Ten Boer, GO4FAIR genaamd, heropend na een herstyling. De wereldwinkel is eind 2012 deelnemer geworden van Wereldwinkels Nederland en paste naar eigen inzicht de huisstijl hieraan aan. We spreken met Marianne Meester, voorzitter fairtrade werkgroep en oprichter van de wereldwinkel.

Wat heeft Ten Boer voor de Fairtrade gemeente status moeten doen?
Marianne: ‘Ten Boer was al Millennium Gemeente, maar als een gemeente daar eenmaal tot is uitgeroepen is, hoef je er eigenlijk niks meer aan te doen om te bewijzen dat je je met de millenniumdoelen bezig houdt. Terwijl een Fairtrade gemeente deze status elk jaar opnieuw moet verwerven en hier dus actief mee bezig moet blijven. Dat idee beviel ons wel. Bovendien is fair trade voor veel mensen concreter dan de millenniumdoelen, en daarom kunnen ze zich er beter mee verbinden. We hebben ons in april 2012 aangemeld voor Fairtrade gemeente en hebben toen een3zogenaamde 0-meting laten doen door een student, om te bepalen hoe het er eigenlijk voorstond met fair trade in Ten Boer. De 0-meting is één van de criteria waaraan voldaan moet worden. Al snel bleek dat er al best veel gedaan werd. Zo had Ten Boer al een supermarkt die genoeg aan fair trade deed, twee Bed and Breakfast’s die met fair trade producten werkten en een school die met fair trade bezig was. Andere partijen hebben we met onze fair trade werkgroep over de streep moeten trekken zoals een kerk en een tennisclub die nu in de kantine fair trade producten gebruikt. Al een jaar nadat we er mee bezig gingen is Ten Boer uitgeroepen tot Fairtrade gemeente. Dit is best snel. Veel gemeentes doen hier wel twee of drie jaar over.’

Hoe zag 1 juni er uit?
‘De voorzitter van de landelijke jury Fairtrade gemeente, Jacobine Geel, kwam bij onze hernieuwde wereldwinkel een praatje houden en overhandigde aan de burgemeester het kombord dat bij het gemeentebord komt te hangen als je Ten Boer binnen rijdt. Behalve het officiële gedeelte, hadden we een fair trade markt met zes kramen, en trad er een Malinese muzikant op. Op de nieuw ingerichte wereldwinkel krijgen we veel positieve reacties. We hebben de vlaggen van Wereldwinkels Nederland opgehangen en hebben in de winkel diverse accenten met blauw en grijs gemaakt. Het ziet er lekker fris uit.’

Bestuur Wereldwinkels Nederland

9 juli 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 9

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 9

Wereldwinkel Wieringen houdt lege flessenactie
Wereldwinkel Wieringen heeft 9 t/m 15 juni lege statiegeldflessen ingezameld voor een schoolproject in Guatemala. Lege flessen konden worden ingeleverd bij de winkel, en onder het motto ‘Wij naar school…zij naar school!’ zamelden ook basisschoolkinderen statiegeldflessen in voor de wereldwinkel. Met de opbrengst van de actie koopt Wereldwinkel Wieringen zoveel mogelijk rugtasjes voor het ‘rugtasjesproject’ van fair trade importeur Simbolica. Voor 11 euro krijgt een kind in Guatemala een rugtasje met wat schoolbenodigdheden en een uniformtrui.

Jaarcijfers Max Havelaar
Stichting Max Havelaar publiceerde 20 juni de jaarcijfers waaruit blijkt dat het Nederlandse volume Fairtrade gecertificeerde producten in 2012 is gestegen met 38% ten opzichte van 2011. Ondanks de economische crisis blijft de markt voor eerlijke producten groeien. "Het draagvlak voor eerlijke handel neemt toe", aldus Peter d'Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar. "Bij bedrijven, consumenten, Fairtrade Gemeenten en ook bij de overheid. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft ontwikkeling via handel zelfs tot speerpunt van haar beleid gemaakt."
In 2012 had 1 op de 6 bananen in Nederland een Fairtrade keurmerk. In het totaal genereerde de Nederlandse markt in 2012 4,8 miljoen euro aan premie die bovenop de marktprijs naar boerencoöperaties ging in producentenlanden.
Onlangs publiceerde NCDO het jaarlijkse onderzoek naar het Fairtrade aankoopgedrag van consumenten. Net als in voorgaande jaren was er ook in 2012 sprake van een forse groei in het aantal Nederlandse huishoudens dat één of meerdere keren per jaar Fairtrade levensmiddelen koopt (van 46% in 2009 tot 60% in 2012). In absolute aantallen gaat het om 4,5 miljoen huishoudens, waaronder 344.000 nieuwe huishoudens die Fairtrade producten kopen ten opzichte van 2011 (+8%).
Voor meer informatie zie www.maxhavelaar.nl

Wereldwinkel Grave opgeknapt
Van 24 t/m 28 juni kreeg Wereldwinkel Grave een grondige opknapbeurt. De winkel kreeg een meer eigentijdse uitstraling waarin de artikelen nog beter tot hun recht komen. Zaterdag 29 juni is de vernieuwde wereldwinkel feestelijk heropend.

Introductie EerlijkWinkelen
Een koopleger StoereVrouwen heeft 8 juni ‘EerlijkWinkelen’ in Bussum geïntroduceerd. EerlijkWinkelen wil voor alle steden en dorpen in Nederland eerlijke winkelroutes aanbieden met winkels/eetgelegenheden die fairtrade, biologische en/of tweedehands producten gebruiken of verkopen. Het team van EerlijkWinkelen in Bussum, Andrea Bartosova en Petra Olgers, bracht deze dag luidruchtig hun koopwaar onder de aandacht van toestromend publiek. Vanaf een authentieke bakfiets ontving wethouder Boekhoff de eerste routekaart. Vervolgens overhandigde de wethouder samen met de StoereVrouwen een toonbankdisplay met routekaartjes aan bedrijfsleider Jacqueline en haar vrijwilligers van de wereldwinkel. Hiermee was de EerlijkWinkelen route in Bussum officieel geopend.
De feestelijke stoet trok vervolgens langs 26 deelnemers om ze allen een exemplaar van de display met routekaartjes uit te reiken. Veel winkeliers hadden voor de gelegenheid acties en aanbiedingen om het eerlijke aanbod extra onder de aandacht te brengen. De dag werd afgesloten met een bijzondere modeshow bij de Mauritzhof waar het leger de catwalk deelde met bewoners van de Mauritzhof die tweedehands kleding showde.
StoereVrouwen is een netwerk van ruim 5000 duurzame shoppers, die samen een ‘leger’ van bewuste consumenten vormen en met positieve en opvallende acties de Nederlander willen inspireren tot wereldverbeterende veranderingen.

Heropening Wereldwinkel Appingedam
Wereldwinkel Appingedam is verhuisd naar een oud winkelpand in de Dijkstraat. Er is veel werk verzet om er een mooie winkel van te maken. Niet alleen de winkel, maar ook de gevel werd grondig aangepakt op advies van een binnenhuisarchitect. Naast de vakmensen hebben heel wat vrijwilligers, en hun partners, de handen flink uit de mouwen gestoken.
De winkel is 1 mei officieel heropend.
De wereldwinkel van Appingedam is aangesloten bij Wereldwinkels Nederland en heeft de inrichting en huisstijl daarop aangepast.

Geleen niet meer levensvatbaar
Wereldwinkel Geleen heeft per 15 juni definitief haar deuren gesloten. De winkel draaide al een aantal jaren met verlies. Dit ondanks de verhuizing naar de Markt, die door iedereen als een vooruitgang gezien werd, maar wel gepaard ging met een hogere huur. Helaas leidde de verhuizing niet tot meer klanten. Ook de herinrichting, medio vorig jaar, zorgde niet voor meer omzet. Als bijkomende, maar niet doorslaggevende oorzaak van het sluiten van de winkel, wordt genoemd dat het steeds moeilijker werd het vrijwilligersbestand op peil te houden.

Wateringen opent met nieuwe huisstijl
Met het verwijderen van de vlag met het oude Wereldwinkel-logo heeft wethouder Theo Duijvestijn van Westland op 22 juni de nieuwe huisstijl van Wereldwinkel Wateringen aan het winkelend publiek gepresenteerd. Wereldwinkel Wateringen is aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. Centraal in de vernieuwde winkel staat de uitspraak ‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’ van Mahatma Gandhi.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

28 juni 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 8

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 8


Opening Wereldvenster en Wereldwinkel
De nieuwe wereldwinkel in Wijk bij Duurstede is 18 mei samen met het Wijkse Wereldvenster officieel geopend. In het Wijkse Wereldvenster krijgen inwoners van de regio de gelegenheid hun project in de Derde Wereld te promoten. Elke twee maanden is er een andere expositie met verhalen, producten en beelden die deze projecten tot leven brengen. Zowel voor volwassenen als voor kinderen wordt op deze manier de
verbinding zichtbaar gemaakt tussen Wijk bij Duurstede en een Derde Wereldland. Hans Huisman, voormalig huisarts in de gemeente, opent het Wijkse Wereldvenster met zijn onderwijsprojecten voor Masai-kinderen in Tanzania.

Wereldwinkel Ameide stopt ermee
Na bijna 23 jaar gaat de wereldwinkel in Ameide sluiten. Er komen minder klanten en de omzet loopt terug. Tijd om te stoppen, vindt voorzitter Greet Groendendijk. ‘Onze verkoop richt zich vooral op koffie en foodproducten, en die loopt hard terug’, legt Groenendijk uit. ‘Klanten kunnen fairtrade producten tegenwoordig ook in de supermarkt krijgen. Een positieve ontwikkeling natuurlijk.’ De winkel is ontstaan vanuit de zendingscommissie van de gereformeerde kerk in Ameide. De verkoop begon destijds in de kerk zelf. Later verhuisde het winkeltje naar het stadhuis en sinds drie jaar zit het aan de Molenstraat 10b. Groenendijk wil de supermarkt in het dorp wel graag aansporen om nog meer fairtrade producten te gaan verkopen. Tot 1 juli houdt de wereldwinkel opheffingsuitverkoop.

30-jarig jubileum Weesp

Wereldwinkel Weesp vierde 4 mei met een klein feestje haar 30-jarige bestaan. De winkel wordt al drie decennia gerund door vrijwilligers en is uitgegroeid tot een volwaardige winkel. Ondanks de crisis gaat het niet slecht: ‘We merken natuurlijk wel iets van de crisis, onze omzet is ook aan het teruglopen, maar we merken ook dat steeds meer mensen waarde hechten aan duurzaamheid en fair trade’, aldus Esther van Wegen van de wereldwinkel.


Make-over Wereldwinkel Wassenaar
Na een grondige voorjaarsschoonmaak en make-over is op 11 mei Wereldwinkel Wassenaar feestelijk heropend. De wereldwinkel is aangesloten bij Wereldwinkels Nederland en heeft de daarbij passende huisstijl aangenomen. Wethouder Fatma Koçer Kaya verrichtte de officiële opening en onthulde samen met voorzitter Joan Poustochkine het nieuwe logo op de gevel.  Poustochkine greep de gelegenheid aan om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Zo ontving vrijwilliger Cor Noordover de ‘Gouden Klusprijs’, die voor deze gelegenheid speciaal in het leven was geroepen.

Eerlijke Winkelroute in Eindhoven
Bewuste consumenten kunnen vanaf 11 mei via de Eerlijke Winkelroute makkelijk de duurzame winkels in Eindhoven vinden. De route wijst het winkelend publiek de weg langs 24 bijzondere winkels, speciaalzaken en horecagelegenheden met een eerlijk(er) aanbod. Dat kunnen fairtrade of biologische producten zijn of tweedehands artikelen. In elk geval producten die bijdragen aan een betere wereld. De route werd geopend op Wereld Fairtrade Dag en is zowel digitaal als bij de VVV en deelnemende winkels verkrijgbaar. Voor meer informatie zie www.eerlijkwinkelen.nl.

Eerste Fairtrade beeldentuin

Bij Hotel de Roskam in Rheden is in mei de eerste Fairtrade beeldentuin in Nederland geopend. De beelden in de tuin zijn afkomstig van Zimbabwaanse kunstenaars. Het doel is om de afzetmarkt in Nederland te vergroten waardoor de kunstenaars en hun gemeenschap in Zimbabwe een betere toekomst hebben. Ook worden bij de Roskam beeldhouwworkshops gegeven. Hiertoe worden Zimbabwaanse kunstenaars naar Nederland uitgenodigd. Aanmelden kan via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Bestuur Wereldwinkels Nederland

30 mei 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Reactie op uitspraak kort geding

Ik vraag me af of de advocaten kosten van de LVWW ook bij de schadepost van € 40.000 zijn opgeteld. Dat lijkt me niet en dan kunnen de werkelijke kosten voor de LVWW nog een stuk hoger uitkomen. Ik zou verwachten dat ze dure advocaten hadden want een goede advocaat had direct geadviseerd dat het een verloren zaak zou worden. Een van te voren verloren zaak is duur want het is slecht voor het imago van het advocaten bureau.Of zouden ze een abonnement hebben? In dat geval onderteken ik met:
Cees de V.

 

Wereldwinkels Nederland wint kort geding. LVWW moet alle proceskosten (€ 40.000) en een kostenvergoeding betalen aan Wereldwinkels Nederland

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 7

Deze algemene nieuwsbrief van Wereldwinkels Nederland wordt verzonden aan de abonnees van
de algemene nieuwsbrief, de deelnemers van Wereldwinkels Nederland, leden van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en alle zelfstandige wereldwinkels die niet aangesloten zijn bij een landelijke organisatie.

Met deze nieuwsbrief worden tevens de importeurs van de eerlijke handel geïnformeerd.

Kort geding
De Landelijke Vereniging heeft Wereldwinkels Nederland voor de rechter gedaagd. Het kort geding diende 17 april. Inzet was het gebruik van de term “wereldwinkel”. Bestuur en directie van de Landelijke Vereniging waren van mening dat zij het alleenrecht hadden op het woord “wereldwinkel” en hadden daarom een kort geding aangespannen. Afzonderlijke wereldwinkels werden niet gedaagd.

Uitspraak
De voorzieningenrechter in Haarlem heeft op 2 mei uitspraak gedaan.

Wereldwinkels Nederland is grotendeels in het gelijk gesteld. Dit betekent dat Wereldwinkels Nederland door kan gaan met het gebruik van het woord wereldwinkel.

Korte samenvatting vonnis

  • Het woord wereldwinkel is een generieke term, die thuishoort in het publieke domein.
  • De Landelijke Vereniging kan geen exclusief recht claimen op het gebruik ervan.
  • Wereldwinkels Nederland heeft een in voldoende mate afwijkende huisstijl en logo en kan  wereldwinkels van nieuwsbrieven en informatie blijven voorzien.
  • De landkaarten op de website van Wereldwinkels Nederland moeten aangepast worden zodat meer duidelijkheid ontstaat over de status van de wereldwinkels en over inwisselbaarheid van
    de cadeaubonnen van Wereldwinkels Nederland

De Landelijke Vereniging is veroordeeld tot betaling van de proceskosten en een kostenvergoeding aan Wereldwinkels Nederland.

Betekenis vonnis
Het vonnis is uiteraard goed nieuws voor Wereldwinkels Nederland en hun deelnemers, maar de betekenis reikt verder. Het vonnis is goed voor de eerlijke handel in Nederland! Het betekent dat wereldwinkels vrij kunnen worden opgericht – in lijn met het gedachtegoed van de oprichters in de
60-er jaren – zonder dat er belemmeringen kunnen worden opgeworpen.

Het proces heeft de Landelijke Vereniging, inclusief de bij vonnis te vergoeden kosten, bijna € 40.000 gekost. Geld dat is onttrokken aan de eerlijke handel.

Bedankt
Wij willen van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die ons geholpen heeft te bedanken. Ook zijn wij dankbaar voor alle steunbetuigingen die wij hebben ontvangen.

Toekomst
Wij vertrouwen erop dat in de toekomst alle wereldwinkels, of ze nu verbonden zijn aan de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, aan Wereldwinkels Nederland of zelfstandig zijn, ieder op eigen wijze - maar juist ook samen! - blijven werken aan het bevorderen van eerlijke handel.

Meer informatie over het kort geding is verkrijgbaar via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Daar is ook de uitspraak verkrijgbaar. De uitspraak zal naar verwachting binnen enkele dagen ook oprechtspraak.nl gepubliceerd worden.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

5 mei 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 6

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 6


Sluiting Wereldwinkel Leersum resulteert in giften
Wereldwinkel Leersum sloot eind 2012 haar deuren wegens een tekort aan vrijwilligers. De sluiting had als positief effect dat de winkel met het batige saldo enkele giften kon doen. Voorzitter Ilse Panis vertelt: ‘Wij zijn trots dat het sluiten van onze wereldwinkel heeft geresulteerd in een financiële bijdrage van 6.150 euro aan Women on Wings, een organisatie die banen creëert voor vrouwen in India’.
Naast Women on Wings hebben  ook een aantal andere organisaties die een link hebben met fair trade een financiële bijdrage ontvangen.

Frank@fair winkel in Amsterdam
Amsterdam is sinds 1 maart een fair trade winkel rijker. Franka Viets is de oprichtster van de winkel Frank@fair. Frank@fair is geen wereldwinkel en dit is te zien aan een aantal verschillen.
Zo bestaat het assortiment van de winkel voor 80% uit etenswaren en verkoopt Franka naast de bekende foodproducten ook bijvoorbeeld vers fruit, ijs en ontbijtgranen. De overige 20% van het assortiment bestaat voornamelijk uit huishoudtextiel gemaakt van katoen en enkele verzorgingsproducten.
Het tweede verschil met de wereldwinkel is dat Frank@fair niet met vrijwilligers werkt. Franka legt uit: Ik hoef niet perse heel veel winst te maken, maar wel genoeg om het bedrijf te laten draaien en er zelf een inkomen uit te halen. De keuze voor het assortiment is gemaakt omdat ik Nederland wil laten zien wat voor een groot assortiment fair trade voedsel er eigenlijk bestaat. Ik merk aan mijn klanten dat ze nog moeten wennen aan het concept van mijn winkel. Mensen verwachtten toch een soort wereldwinkel als ze binnenkomen, maar Frank@fair is geen typische cadeaushop. Ik hoop dat klanten in de toekomst mijn winkel gaan herkennen en gebruiken als fair trade kruidenier. Het assortiment aan eten is dusdanig ruim dat de winkel op die manier gebruikt kan worden.

Wereldwinkel Epe in VVV kantoor
Door de sloop van winkelcentrum de Marktwand in Epe, waar de wereldwinkel gehuisvest was,  zag de winkel zich genoodzaakt te verhuizen. Wereldwinkel Epe heeft een nieuw onderkomen gevonden in het VVV-gebouw. Deze samenwerking tussen VVV en wereldwinkel komt de toerist ten goede. Want door de ruimere openingstijden van de wereldwinkel kunnen toeristen nu 6 dagen in de week terecht voor informatie. Burgemeester Hans van der Hoeve verrichtte op 28 maart de officiële opening.

VDP Import - Rectificatie
Hierbij corrigeren we een onjuist bericht in een vorige nieuwsbrief. Hanny en Willem van der Plas, eigenaren van de fair trade importeur ‘VDP import’, opereren onder twee handelsnamen, VDP Import voor houtproducten en Siam Collection voor sieraden. Alle producten zijn afkomstig uit Thailand. In tegenstelling tot eerder vermeld, zijn ook de producten uit de Siam Collection vervaa  rdigd door een fair trade producent.

Wereldwinkel op School
Wereldwinkel Haren bestaat dit jaar 35 jaar. Dat werd in april gevierd met een feestweek. Ook hielden kinderen van groep 8 van basisschool de Beekgraaf een week lang in de aula ‘Wereldwinkel op School’. Met het project Wereldwinkel op School leren kinderen wat het is om een winkeltje te runnen en zetten zij zich in voor de Derde Wereld.

Ontwikkelingen in Katwijk
Wereldwinkel Katwijk heeft op 23 maart haar vestiging in Katwijk aan Zee gesloten.  De winkel had al een aantal jaren last van een dalende omzet door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking van zowel de landelijke als de lokale politiek, en door de verminderde koopkracht van de consument wegens de crisis. Ook was het steeds lastiger om voldoende vrijwilligers te vinden voor de verschillende werkzaamheden.
Echter de vestiging van de wereldwinkel in Katwijk aan de Rijn blijft bestaan. Deze is na een grondige herinrichting op 30 april heropend.  Katwijk aan de Rijn heeft in de inrichting de huisstijl van Wereldwinkels Nederland aangenomen.

Prijs voor etalage
Machiel Haasbroek en Mayke Swemle van Swembroek Visual Display zijn uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing voor de Etalage van het Jaar 2012 met hun etalageconcept voor Wereldwinkel Purmerend. Met een etalage waarin witte, lichtblauwe en grijze borden van ontwerper Piet Hein Eek als ufo's door een vervreemd landschap vliegen, wilden de twee een nieuw publiek naar de wereldwinkel trekken. Dat lukte:  ‘De etalage trok een ander, meer divers publiek. Deze stonden stil, fotografeerden en filmden’, aldus Haasbroek.

Frisser en strakker
Wereldwinkel Meppel is na een interne verbouwing op 14 maart weer heropend.  De kwaliteit en vormgeving van de wereldwinkelproducten is de laatste jaren sterk verbeterd. Met de herinrichting gaat de winkel mee in deze ontwikkeling. De vernieuwde winkel ziet er dan ook frisser en strakker uit.

35 jarige Wereldwinkel Roden opent in een nieuwe huisstijl
Wereldwinkel Roden opende op 13 april haar vernieuwde winkel en vierde die dag tevens haar 35-jarige jubileum. Bij de verbouwing kreeg de winkel nieuwe kleuren en ook zorgde de aansluiting bij  Wereldwinkels Nederland voor een nieuwe huisstijl. Tijdens de opening hing Burgemeester v.d. Laan samen met voorzitter Ank Smit de nieuwe vlag op van Wereldwinkels Nederland. Ook plakte de burgemeester de Toegankelijkheidssticker van het Gehandicapten Platform Noordenveld op. De winkel is al sinds 1996 rolstoeltoegankelijk en heeft een invalidentoilet.

Wereldwinkel 's Gravenzande vernieuwd
Na een fikse opknapbeurt ziet Wereldwinkel ’s Gravenzande er weer fris uit. De wereldwinkel heropende op 22 maart met een nieuwe inrichting.

Nootdorp sluit haar deuren
Wereldwinkel Nootdorp sluit haar deuren per 4 mei. De winkel bestaat al sinds de jaren ’90 maar heeft de afgelopen jaren haar omzet dusdanig zien dalen dat sluiting de enige optie is. Volgens winkelcoördinator Carla Vierstra is de dalende omzet onder andere te wijten aan de opkomst van internetwinkels.


24 april 2013

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 

Reactie op: Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 5 - over LVWW vs. WWN de uitzending van Nieuwsuur maandag 8 april om 22:00

Naar mijn idee heeft Wereldwinkels Nederland de gang van zaken keurig verwoord, gewaarschuwd voor negatieve publiciteit door het aanspannen van een kort geding en de wens uitgesproken dat alle soorten wereldwinkels in de tokomst blijven werken aan het bevorderen van eerlijke handel. Dat moet de doelstelling blijven.

Annechien Laporte

Bovenstaande is een reactie op:
 

ww
Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 5


Deze algemene nieuwsbrief van Wereldwinkels Nederland wordt verzonden aan de abonnees
van de algemene nieuwsbrief en de deelnemers van Wereldwinkels Nederland,
leden van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en alle zelfstandige wereldwinkels die niet aangesloten zijn bij een landelijke organisatie.

De onderwerpen van deze nieuwsbrief,Kort gedingenNieuwsuur, zijn voor alle wereldwinkels
van belang.

Met deze nieuwsbrief worden tevens de importeurs van de eerlijke handel geïnformeerd.

Kort geding
De Landelijke Vereniging heeft Wereldwinkels Nederland voor de rechter gedaagd.
Het kort geding dient 17 april. Inzet is het gebruik van de term “wereldwinkel”.
De Landelijke Vereniging is van mening dat zij het alleenrecht op het woord “wereldwinkel” heeft.
Afzonderlijke wereldwinkels worden niet gedaagd.

Het moge duidelijk zijn, dat wanneer de Landelijke Vereniging het kort geding wint, zij het alsdan verkregen recht ook kan en zal uitoefenen jegens individuele wereldwinkels. In die zin is de uitkomst van het kort geding belangrijk voor de toekomst van de eerlijke handel in Nederland.

Wij zien het kort geding met vertrouwen tegemoet. Wereldwinkel is een generieke term, zoals supermarkt of boekhandel, die zelfs wereldwijd voor dit winkeltype gebruikt wordt (worldshops, weltladen, magasin du monde).
Deze term komt dus zeker niet uitsluitend de Landelijke Vereniging toe.

Meer informatie over het kort geding is verkrijgbaar via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Van het kort geding is grote schade te duchten. Een rechtszaak levert altijd negatieve publiciteit op.

Nieuwsuur
Een aantal wereldwinkels is de afgelopen week benaderd door Nieuwsuur. Dat programma werkt aan een item over wereldwinkels. Waarschijnlijk wordt het uitgezonden op 8 april. Nieuwsuur zendt uit op Nederland 2, om 22.00 uur.

Op de websitewww.wereldwinkelsnederland.nlzal een tekst beschikbaar komen die wereldwinkels kunnen gebruiken in hun voorlichting aan klanten. Deelnemers worden met een extra deelnemersnieuwsbrief op de hoogte gesteld.


Informatievoorziening bij de Landelijke Vereniging
Bestuur en directie van de Landelijke Vereniging hebben vanaf december de verenigingsraadsleden vertrouwelijk geïnformeerd over hun stappen tegen Wereldwinkels Nederland.
Op 26 maart hebben bestuur en directie bovendien alle leden, de wereldwinkels, over het kort geding geïnformeerd met een nieuwsbrief. We betreuren dat. Door het zo breed te verspreiden is het risico op negatieve publiciteit, met alle gevolgen van dien, onnodig vergroot. Mogelijk is de belangstelling van Nieuwsuur hier een direct uitvloeisel van.

Beeldvorming bij de Landelijke Vereniging
De beeldvorming die bestuur en directie van de Landelijke Vereniging creëren is misleidend. Ze doen het voorkomen alsof Wereldwinkels Nederland meermalen samenwerking is aangeboden, wij daar niet op zijn ingegaan, en dat hen nu geen andere mogelijkheid rest dan ons dagvaarden.
Dat is niet hoe het werkelijk gegaan is.

Met een aparte nieuwsbrief voor verenigingsraadsleden hebben we dezen op 3 april geïnformeerd. Hierin beschrijven wij de werkelijke gang van zaken. We vertrouwen erop dat verenigingsraadsleden hun verantwoordelijkheid nemen. De tekst van deze nieuwsbrief volgt hieronder.


Nieuwsbrief voor de leden van de verenigingsraad
van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels
door Wereldwinkels Nederland, no 1

Het is ons bekend dat bestuur en directie de leden van de verenigingsraad van de Landelijke Vereniging periodiek informeren over Wereldwinkels Nederland. Het beschikken over juiste en volledige informatie is belangrijk. Recent is een kort geding aangekondigd. Met deze nieuwsbrief brengen we de leden van de verenigingsraad op de hoogte over de gang van zaken.

Briefwisseling
Enkele dagen na de verenigingsraad van november 2012 ontvingen we een brief van de Landelijke Vereniging waarin Wereldwinkels Nederland uitgenodigd werd voor een gesprek in Culemborg op 11 december. Aan dit gesprek werden de nodige voorwaarden verbonden. Wereldwinkels Nederland werd gemaand het gebruik van de naam wereldwinkel te staken, de website uit de lucht te halen en nog zo het een en ander, wat in feite betekende dat Wereldwinkels Nederland haar organisatie voor 11 december diende te ontmantelen. In de brief stelde Landelijke Vereniging dat het woord wereldwinkel haar toebehoorde.

Wij hebben daarop gereageerd met een brief waarin de Landelijke Vereniging verzocht werd aan te geven waarom zij meent het alleenrecht op het woord wereldwinkel te hebben.

Advocaat
Vanaf dat moment verliep het contact uitsluitend via de advocaat van de Landelijke Vereniging. In dat contact gaven we aan dat “wereldwinkel” een generieke term is, die zelfs wereldwijd voor dit winkeltype gebruikt wordt (worldshops, weltladen, magasin du monde) en dat deze term dus zeker niet uitsluitend aan de Landelijke Vereniging toekomt. De advocaat stuurde het bestuur van Wereldwinkels Nederland daarop, om deze verder onder druk te zetten, op 20 februari een conceptdagvaarding.

Gesprek
Op 25 januari hebben we een uitnodiging voor een gesprek verstuurd, teneinde het geschil in de minne te schikken. Dat gesprek heeft uiteindelijk op 14 maart plaatsgevonden. We hebben gesproken met Huub Jansen, de directeur, Lars Moratis, bestuurslid, en Aron Das Gupta, de advocaat van de Landelijke Vereniging. Het gesprek verliep uiterst teleurstellend. Wij hadden samenwerking geagendeerd, met name gericht op onze gezamenlijke doelstelling: het bevorderen van eerlijke handel. Dat bleek niet bespreekbaar. De enige uitkomst die bestuur en directie van Landelijke Vereniging acceptabel vonden was dat Wereldwinkels Nederland volledig voldeed aan hun eisen. Dan zou, op zijn hoogst, “vreedzame co-existentie” in de toekomst mogelijk zijn. Nog tijdens het gesprek werd door de Landelijke Vereniging het uitbrengen van de dagvaarding aangekondigd.

We hebben in het gesprek nadrukkelijk bestuur en directie gewezen op het risico van negatieve publiciteit van een rechtszaak, en de grote schade die daardoor te duchten is voor de eerlijke handelsbranche.

Wij betreuren de gang van zaken zeer. Met deze tegenwerking is de eerlijke handel niet gediend. Na het echec van FaiRSupport, wat de wereldwinkels 5 jaar stilstand in ontwikkeling en heel veel geld heeft gekost, en de aanhoudende recessie zijn veel wereldwinkels in zwaar weer gekomen. Regelmatig moeten wereldwinkels voortijdig de deuren sluiten.

Een rechtszaak kan voor onherstelbare schade zorgen.

Wij vertrouwen erop dat in de toekomst alle wereldwinkels, of ze nu verbonden zijn aan de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, aan Wereldwinkels Nederland of zelfstandig zijn, ieder op eigen wijze - maar juist ook samen! - blijven werken aan het bevorderen van eerlijke handel.


Bestuur Wereldwinkels Nederland

7 april 2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 4

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 4


Wereldwinkel Doorn komt naar zorgcentrum
De Doornse wereldwinkel komt al langer viermaal per jaar met een verkoopstand naar serviceflat Park Boswijk. Wegens positieve ervaringen is de wereldwinkel vanaf 22 februari jl. ook zo nu en dan te vinden in zorgcentrum Huize Beatrix. Hoewel de afstand tussen Beatrix en de wereldwinkel niet zo groot is, is het oversteken van een drukke weg ter hoogte van de winkel voor veel oudere inwoners van Doorn een probleem.
Voor de wereldwinkel een argument om dan maar naar de mensen toe te komen.

Wereldwinkels in Kulturhus in Oost- Nederland
In Oost-Nederland verrijst steeds vaker een zogenaamd Kulturhus uit de grond. Ook wereldwinkels vinden regelmatig onderdak in deze multifunctionele publieke ruimte. We nemen als voorbeeld het Holstohus, het Kulturhus van Olst dat in 2005 werd gebouwd. In dit gebouw zitten o.a. de wereldwinkel, een brasserie, muziekschool, VVV en bibliotheek onder één dak. Rabobank en de politie delen een gezamenlijke spreekuurkamer en het harmonieorkest en de dansschool delen een repetitieruimte, dezelfde ruimte die in het weekend dienst doet als theater en filmhuis. De verschillende partijen werken onderling soepel samen. Een gemeenteambtenaar in het Holstohus neemt bijvoorbeeld boeken in ontvangst als de bibliotheek gesloten is. Een ander voordeel is dat de verschillende organisaties van elkaars klanten profiteren: Een moeder die haar kind naar dansles brengt, koop gelijk even een cadeautje in de wereldwinkel. De gemeente subsidieert het Holstohus waardoor wereldwinkel, bibliotheek en verenigingen een schappelijke huurprijs betalen. Na de aanvankelijke scepsis van de inwoners van Olst en de weerstand van de verschillende organisaties om een ruimte te delen, is het Holstohus inmiddels een groot succes en het kloppend hart geworden van het dorp. In o.a. Raalte en Holten bevindt de wereldwinkel zich ook in het Kulturhus.


Expositie Afrikaanse kunst in Wereldwinkel
Tot eind maart is een expositie van Afrikaanse beelden te bekijken in Wereldwinkel Ermelo. Het zijn beelden van de organisatie Ebene Artisanat met werk van professionele beeldend kunstenaars uit Burkina Faso. De collectie bestaat, naast enkele batikdoeken, uit unieke kunstwerken van ebbenhout en brons. Opbrengst van verkocht werk gaat rechtstreeks naar de mensen in Burkina Faso.

Wereldwinkel Zevenbergen weer fris en modern
Met het doorknippen van een grote paarse strik heeft wethouder Ada Grootenboer op 23 februari de wereldwinkel in Zevenbergen heropend. Veel vrijwilligers hebben zich ingezet om de winkel van nieuwe kleuren en een nieuwe indeling te voorzien. ‘De vraag naar producten verandert.
Vroeger was de food-afdeling heel populair. Op dit moment is er meer vraag naar designproducten.
Als de vraag verandert, moeten we de winkel anders indelen,’ aldus Marianne van Zanten (60), inkoopster van de wereldwinkel.


Wereldwinkel Coevorden viert 10-jarig bestaan
Tien jaar geleden op 20 maart 2003 opende Wereldwinkel Coevorden voor het eerst haar deuren. Sindsdien is de winkel
niet meer uit het straatbeeld weg te denken. 20 vrijwilligers houden de winkel draaiend door elk een dagdeel per week in de winkel werken. Daarnaast zijn vele vrijwilligers achter de schermen bezig met de inkoop, financiën en inrichting.



22-maart-2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 3

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 3

VDP Import en Siam Collection
Hanny en Willem van der Plas, eigenaren van de fair trade importeur ‘VDP import’, hebben naast VDP Import ook een ander bedrijf, met de naam ‘Siam Collection’. Dit laatste bedrijf verkoopt sieraden van echte bloemen, gemaakt in Thailand. Dit betreft geen fair trade producten. Wereldwinkels mogen dus geen producten inkopen van Siam Collection, maar alleen van VDP Import.

Spreekbeurttas Wereldwinkel Sassenheim

Leerlingen kunnen bij Wereldwinkel Sassenheim een spreekbeurttas lenen.
Deze tas bevat, behalve producten, informatie over wat het doel is van wereldwinkels, waar de producten vandaan komen en wie ze heeft gemaakt. De tas kan twee weken gratis worden geleend.

Wereldwinkel Julianadorp sluit haar deuren
Met ingang van 12 januari is Wereldwinkel Julianadorp definitief gesloten. Door een gebrek aan voldoende vrijwilligers kon de winkel niet langer voortbestaan.

25-jarig bestaan Wereldwinkel Woudenberg-Maarn
Wereldwinkel Woudenberg-Maarn bestaat 25 jaar en heeft dit uitgebreid gevierd met acties en aanbiedingen in een feestweek van 9 t/m 16 februari. De week werd geopend door de burgemeester van Woudenberg waarna er een feestelijke receptie plaatsvond. Tijdens de week vonden o.a. proeverijen, een kleurplatenactie en kortingsaanbiedingen plaats. Tevens werd er geld ingezameld voor een goed doel: ‘een big van Djouke’. Deze organisatie koopt biggen voor mensen in Kameroen.

20-jarig jubileum Wereldwinkel Uithuizen
Oprichtster Grieta Westerdijk begon in 1993 Wereldwinkel Uithuizen met verkoop vanuit huis. Ze verkocht koffie en thee waarmee ze langs bedrijven ging. Later kwam hier kunstnijverheid bij. De eerste vaste verkoopplek was een verkooptafel die elke zaterdag werd klaargemaakt in het Hervormde verenigingsgebouw ‘de Rank’. Een aantal panden later bevindt Wereldwinkel Uithuizen zich momenteel aan de Oosterstraat 15 aan de rand van het winkelcentrum. Er werken ongeveer 30 vrijwilligers. Wereldwinkel Uithuizen bestaat dit jaar 20 jaar en dit zal gevierd worden met acties en activiteiten, zoals een stempelkaart waarmee het hele jaar gespaard kan worden voor korting, en een feestelijke viering van wereldwinkeldag.

Heerlijk om geld uit te delen!
Wereldwinkel Leiden heeft recent drie projecten blij mogen maken met een donatie. In december jl. ontving het rugzakproject van Simbolica in Mexico 1500 euro van de winkel. In februari was het de beurt aan het solar-project in Niger van Tahoua, dat ook 1500 euro ontving.
Madat Nepal kreeg in dezelfde maand 6000 euro van Wereldwinkel Leiden voor de opleiding van een groep leraren in Nepal. Op de websites van de importeurs is meer informatie te vinden over de betreffende projecten.

Wereldwinkel Leiden heeft de afgelopen jaren een paar noodzakelijke renovaties ondergaan dus het was even afwachten of er geld overbleef om de ‘goede doelen traditie’ van de winkel voort te zetten. Gelukkig konden er toch een paar importeurs verrast worden.

Er wordt flink verbouwd in de wereldwinkels. Zowel Wereldwinkel Grou als Wereldwinkel Lichtenvoorde en Wereldwinkel Ganesha in Nijverdal zijn bezig of hebben hun winkels onlangs grondig onder handen genomen.

Heropening Wereldwinkel Ganesha Nijverdal

De Burgemeester van Nijverdal heeft op 2 februari Wereldwinkel Ganesha, die tijdelijk gesloten was voor een verbouwing, weer geopend. De winkel bestond ook 30 jaar en dit was een aanleiding voor een extra feestelijke heropening. Zo mochten gasten meehelpen om een Ganesha te beschilderen, en was er een professionele fotograaf aanwezig die de festiviteiten vastlegde. Met deze fotograaf had de wereldwinkel op de Beursvloer 2012 een match gemaakt.

Verbouwing Wereldwinkel Grou
Na anderhalf jaar voorbereiding, werving van fondsen, inzet van vrijwilligers, en acties is Wereldwinkel Grou begonnen met verbouwen. De winkel is vanaf 23 februari een tijdje gesloten, om op 15 maart officieel te heropenen. De nieuwe winkel zal ruimer, opener en kleuriger zijn.

Wereldwinkel Lichtenvoorde in een nieuw jasje
Het pand aan de Markt in Lichtenvoorde waarin zowel de wereldwinkel als de VVV gehuisvest zijn, heeft een verbouwing ondergaan. Na een korte sluiting is op 25 februari de winkel feestelijk heropend.



7-maart-2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 2

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 2


Onbekende importeurs
Wereldwinkels kunnen worden benaderd door, mogelijk voor hen onbekende importeurs, onder namen als ‘VDP import’ of ‘Soul of India’. ‘VDP Import’ (werkt ook onder de handelsnaam
‘Siam Collection’) is per 1-1-2012 erkend door de Landelijke Vereniging en staat bij Wereldwinkels Nederland op de lijst van geaccepteerde fair trade importeurs. De importeur ‘Soul of India’ is ons echter tot op heden onbekend. Wereldwinkels Nederland tracht meer informatie in te winnen over ‘Soul of India’ en we zullen je via deze nieuwsbrief op de hoogte brengen als er meer bekend is over deze importeur.

Foto expositie Imagine SA in Wereldwinkel Eindhoven
Vanaf 1 februari is er een foto-expositie te zien in de Wereldwinkel van Eindhoven met foto’s gemaakt door leerlingen van de Tsolo- middelbare school in Bophelong township en cursisten uit twee weeshuizen in Vanderbijlpark in Zuid-Afrika . Het project heeft als naam: ‘Imagine S.A.’: daarmee verwijzend naar de achterliggende gedachte dat het uitbeelden van je eigen situatie je direct ook de creativiteit biedt om daarin veranderingen aan te brengen. De expositie hoopt mensen en ook jeugd in en om Eindhoven te inspireren om na te denken over de eigen leefsituatie.


Sluiting Wereldwinkel Lisse
31 december 2012 is er na 30 jaar een einde gekomen aan het bestaan van de wereldwinkel in het Zuid Hollandse Lisse. De winkel heeft te weinig klanten om te kunnen voortbestaan. Ondanks het feit dat de zaak volledig door vrijwilligers werd gerund en er beslist geen buitensporig hoge huur voor het winkelpand werd gevraagd, redde de wereldwinkel het niet. Als laatste redmiddel klopte het winkelbestuur in het voorjaar van 2012 aan bij de gemeente voor financiële steun, maar een meerderheid van de gemeenteraad bleek niet voor een structurele subsidie te porren.
‘Daarmee werd ons lot bezegeld’, vertelt voorzitter Kees van der Voort. ‘De raad wilde wel een lening verstrekken, maar dat konden we ons niet permitteren in een tijd van verslechterende omzet. We zagen niet in hoe we die lening terug zouden kunnen betalen.’



Wereldwinkel Beuningen gaat verhuizen
Per 1 maart zal de Wereldwinkel Beuningen verhuizen naar de overkant van de straat. Het nieuwe pand is wat kleiner in omvang. ‘Dit heeft als voordeel dat we meer financieel gewin overhouden voor het ideële doel’, aldus een medewerker. Met deze achterliggende gedachte hebben het bestuur en de vrijwilligers voor de verhuizing gekozen. Het bestuur ziet, ondanks de algemene economische dip, de toekomst in dit nieuwe winkelpand met vertrouwen tegemoet. Medio januari startte de verhuizings-uitverkoop met fikse kortingen. De winkel blijft ondanks de verhuizing gewoon geopend.

4-februari-2013

 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 1

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 1
Introductiebrief verzonden!


Op 9 oktober hebben alle wereldwinkels in Nederland
onze introductiebrief ontvangen.

Hierin staat het dienstenpakket beschreven dat Wereldwinkels Nederland aanbiedt. Tevens is de website 'officieel' in de lucht.

Wereldwinkels kunnen zich vanaf nu aanmelden als deelnemer!

 


Pagina 2 van 2
Artikelen bekeken hits : 2003996

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

  • Wereldwinkel Beverwijk
  • Wereldwinkel Borger
  • Wereldwinkel Brielle
  • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
  • Wereldwinkel Deventer  
  • Wereldwinkel Dokkum
  • Wereldwinkel Dronten
  • Wereldwinkel Harderwijk
  • Wereldwinkel Hellevoetsluis
  • Wereldwinkel Hengelo
  • Wereldwinkel Hoorn
  • Wereldwinkel Kampen
  • Wereldwinkel Leidschendam
  • Wereldwinkel Noordwolde
  • Wereldwinkel Ommen
  • Wereldwinkel Uithuizen
  • Wereldwinkel Voorburg
  • Wereldwinkel Vorden
  • Wereldwinkel Winterswijk
  • Wereldwinkel Zelhem
  • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

  • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
  • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
  • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
  • Wereldwinkel Appingedam
  • Wereldwinkel Arkel
  • Wereldwinkel Baarn
  • Wereldwinkel Barendrecht
  • Wereldwinkel Bergambacht
  • Wereldwinkel Bedum
  • Wereldwinkel Beilen
  • Wereldwinkel Bergen (NH)
  • Wereldwinkel Best
  • Wereldwinkel Beverwijk
  • Wereldwinkel Borculo
  • Wereldwinkel Borger
  • Wereldwinkel Brielle
  • Wereldwinkel Burgum
  • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
  • Wereldwinkel Coevorden
  • Wereldwinkel De Glind
  • Wereldwinkel Delft
  • Wereldwinkel Deventer - Abal
  • Wereldwinkel Doetinchem
  • Wereldwinkel Dokkum
  • Wereldwinkel Dronten
  • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
  • Wereldwinkel Egmond aan Zee
  • Wereldwinkel Eibergen
  • Wereldwinkel Eindhoven
  • Wereldwinkel Enschede
  • Wereldwinkel Ermelo
  • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
  • Wereldwinkel Genemuiden
  • Wereldwinkel Giekerk
  • Wereldwinkel Goes
  • Wereldwinkel Goirle
  • Wereldwinkel Groningen
  • Wereldwinkel Haastrecht
  • Wereldwinkel Harderwijk
  • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
  • Wereldwinkel Hasselt
  • Wereldwinkel Heerhugowaard
  • Wereldwinkel Hellevoetsluis
  • Wereldwinkel Hengelo
  • Wereldwinkel Heusden
  • Wereldwinkel Hillegom
  • Wereldwinkel Hilvarenbeek
  • Wereldwinkel Hoek van Holland
  • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
  • Wereldwinkel Hoogeveen
  • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
  • Wereldwinkel Hoorn
  • Wereldwinkel Hulst
  • Wereldwinkel Joure
  • Wereldwinkel Kampen
  • Wereldwinkel Kapelle
  • Wereldwinkel Katwijk
  • Wereldwinkel Kerkrade
  • Wereldwinkel Klazienaveen
  • Wereldwinkel Kollum
  • Wereldwinkel Landgraaf
  • Wereldwinkel Landsmeer
  • Wereldwinkel Leidschendam
  • Wereldwinkel Leek
  • Wereldwinkel Leeuwarden
  • Wereldwinkel Leiden
  • Wereldwinkel Loppersum
  • Wereldwinkel Maassluis
  • Wereldwinkel Meerssen
  • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
  • Wereldwinkel Nieuwkoop
  • Wereldwinkel Noordwolde
  • Wereldwinkel Norg
  • Wereldwinkel Nunspeet
  • Wereldwinkel Oegstgeest
  • Wereldwinkel Ommen
  • Wereldwinkel Oosterwolde
  • Wereldwinkel Oost-Souburg
  • Werelwinkel Oss
  • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
  • Wereldwinkel Overschie
  • Wereldwinkel Pijnacker
  • Wereldwinkel Raalte
  • Wereldwinkel Rijswijk
  • Wereldwinkel Roden
  • Wereldwinkel Sassenheim
  • Wereldwinkel Scheveningen
  • Wereldwinkel Schijndel
  • Wereldwinkel 's Gravenzande
  • Wereldwinkel Sint Annaparochie
  • Wereldwinkel Sliedrecht
  • Wereldwinkel Sneek
  • Wereldwinkel Spijkenisse
  • Wereldwinkel Stadskanaal
  • Wereldwinkel Steenwijk
  • Wereldwinkel Surhuisterveen
  • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
  • Wereldwinkel Ter Apel
  • Wereldwinkel Texel
  • Wereldwinkel Tholen
  • Wereldwinkel Uden
  • Wereldwinkel Uithuizen
  • Wereldwinkel Veendam
  • Wereldwinkel Veldhoven
  • Wereldwinkel Vlaardingen
  • Wereldwinkel Vollenhove
  • Wereldwinkel Voorburg
  • Wereldwinkel Voorschoten
  • Wereldwinkel Vorden
  • Wereldwinkel Vries
  • Wereldwinkel Waalwijk
  • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
  • Wereldwinkel Wassenaar
  • Wereldwinkel Wateringen
  • Wereldwinkel Winterswijk
  • Wereldwinkel Wergea-Warten
  • Wereldwinkel Werkendam
  • Wereldwinkel Wittem
  • Wereldwinkel Woudenberg
  • Wereldwinkel Zelhem
  • Wereldwinkel Zoetermeer
  • Wereldwinkel Zoeterwoude
  • Wereldwinkel Zwartsluis
  • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

  • Alkmaar
  • Amersfoort 
  • Assen
  • Boxmeer
  • Heemstede
  • Helmond
  • Maasland
  • Zuidhorn