RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
reacties Nieuwsuur uitzending

Schisma binnen de wereldwinkels

BRON: ONEWORLD.NL | DATUM: 04-06-2013
Het rommelt bij de wereldwinkels. Lagere prijzen voor de leveranciers en stevig betaalde managers: volgens velen was de wereldwinkel de wereldwinkel niet meer. Directeur Huub Jansen van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels zegt nog steeds voor de lokale pottenbakker en houtsnijder op te komen. “Het gaat ons om de producenten, niet om de leveranciers en wereldwinkels.”

Op een toplocatie in Heemstede, tussen de nette boetieks, de ijssalon en een meubelzaak vol duur design, wolkt een bekende lucht van wierook over het trottoir. Ik herinner me in een flits de feestelijke opening van een wereldwinkel in mijn dorp. Pa en ma deden zich te goed aan wijn uit een socialistisch land en ik mocht een duifje kopen van Zuid-Amerikaans keramiek, iets onvoorstelbaar exotisch. Voortaan zouden we suikerriet op onze pannenkoek eten.

Inmiddels zijn die Chileense wijn, de rietsuiker en de exotische snuisterijen alledaags geworden. De circa 350 wereldwinkels die Nederland telt, moesten de afgelopen jaren een metamorfose doormaken om die nieuwe werkelijkheid te overleven. Voortaan zijn ze fris, hip en strak, met een taboe op stoffige raffia mandjes. Ze werden gerestyled door ervaren marketeers. Op de toonbank kwam een heus stijlboek te liggen.

Eigen koers
Die verandering ging niet zonder slag of stoot. Nieuwsuur kwam in april met het verhaal dat er bonje was bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Het ging over autonomie, een beschuldiging van belangenverstrengeling en over hardwerkende vrijwilligers versus goedbetaalde managers. Inmiddels hebben 64 leden in de laatste twee jaar hun lidmaatschap van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels beëindigd. Dertig van hen gingen verder onder de Stichting Wereldwinkel.

“We vonden dat we te veel geld moesten afdragen voor de ontwikkeling van de nieuwe strategie, 4 procent van de omzet, en dat er te weinig werd geleverd”, zegt Ellen Cruyse, betaalde coördinator van de wereldwinkel in Groningen.

Met een omzet van vier ton is het de grootste wereldwinkel van Nederland. Maar bovenal stak het Groningen dat de Landelijke Vereniging via de Stichting Fairsupport lagere inkoopprijzen bedong bij de leveranciers. “De leveranciers stonden hierdoor voor de keuze: of een groot deel van hun afzetkanaal verliezen als ze niet mee zouden doen, of hun producten tegen te lage prijzen verkopen.”

Dat een deel van de aldus behaalde winst bij Fair Support bleef, was Cruys en haar collega’s een doorn in het oog. FairSupport was in 2007 opgericht op initiatief van de Landelijke Vereniging en van Fair Trade Original. FairSupport moest de wereldwinkelformule moderniseren.

Lars Moratis, lid van de stichtingsraad van FairSupport en bestuurslid van de Landelijke Vereniging: “Het grote punt is dat onze vereniging veel leden kent met uiteenlopende opvattingen over een goede winkel en professionalisering, wat ze daarin willen investeren en terugverwachten. Dat is terug te voeren op verschillen in opvatting over waar onze vereniging voor bestaat. Een aantal wereldwinkels vindt een professioneel ondersteuningsniveau überhaupt niet nodig.”

Last van de crisis
De overgebleven bijna driehonderd wereldwinkels van de Landelijke Vereniging gaan door op de ingeslagen koers. Fairsupport is inmiddels opgeheven. “Het bracht ons niet wat we hadden gehoopt”, zegt directeur Huub Jansen van de Landelijke Vereniging. De modernisering van de winkels was succesvol maar de winkels hebben last van de crisis: de omzet stagneert (28,7 miljoen in 2011) en het aantal klanten loopt terug. Sommige winkels kunnen het hoofd niet boven water houden en sluiten de deur. Wereldwinkels zitten vaak op een a-locatie met een hoge huur. De wereldwinkels nieuwe stijl worden nog altijd gerund door vrijwilligers, alleen de grotere zaken hebben een betaalde coördinator. De wereldwinkels – geboren uit actie en strijd tegen de hoge invoerrechten op rietsuiker – bestaan inmiddels 45 jaar. Ze wonnen enige jaren achter elkaar het predicaat ‘beste cadeauwinkel’ van Nederland, een bewijs dat ze de wierook en rietsuiker ver achter zich hebben gelaten. “Ons doel was Nederland bewust maken. Met fairtrade food is dat gelukt, dat ligt tegenwoordig in de supermarkt. Nu willen we hetzelfde met onze arts and crafts bereiken. Gewone winkels moeten ook eerlijk geproduceerde cadeau-artikelen gaan verkopen”, zegt Jansen. “Ik kwam op reis houten muziekinstrumenten tegen in Thailand. Niets voor onze wereldwinkels, maar wel geschikt voor een muziekzaak. Of hele dure sieraden die je beter in de Bijenkorf kunt verkopen.”

Elke twee jaar controle
De wereldwinkels van Nederland kopen hun producten bij Nederlandse leveranciers die goedgekeurd zijn door de Landelijke Vereniging. De leveranciers moeten hun producenten (boeren en bedrijfjes in ontwikkelingslanden) genoeg betalen voor een leefbaar loon en gaan een langdurige relatie met ze aan zodat ze durven investeren. Verder moet het product milieuvriendelijk gemaakt zijn en wordt de handelsketen doorgelicht. In Culemborg zitten verschillende coöperaties van leveranciers. Elke wereldwinkel doet daar de eigen inkoop. De leveranciers worden elke twee jaar gecontroleerd.

Directeur Huub Jansen is net terug van een reis door Swaziland en Zuid-Afrika om producenten te bezoeken. De controles worden doorgaans uitgevoerd door lokale specialisten die goed op de hoogte zijn van de gang van zaken in de regio. Soms wordt een product of leverancier afgewezen omdat de fairtrade criteria niet zijn gegarandeerd. “Hoe leuk het product ook is, het gaat ons om de producenten, niet om de leveranciers en wereldwinkels”, aldus Jansen.

Het verontrustende verhaal van de boze wereldwinkels dat de leveranciers door zijn vereniging gedwongen worden lagere prijzen te accepteren, kan hij verklaren. “Een groep van vijftig wereldwinkels ging gezamenlijk inkopen. Dat scheelt de leverancier in Nederland geld en werk. Ze kunnen een container met kaarsen uit Swaziland dan zonder uit te pakken aan ons verkopen. In ruil vragen wij een lagere prijs. Het is niet de bedoeling dat zij lagere prijzen bedingen bij de producent.”

De winst van de lokale wereldwinkels wordt gebruikt om de winkel te verbeteren en gaat naar individuele kleine projecten in ontwikkelingslanden. Een deel (3,5 procent van de omzet) gaat ook naar de Landelijke Vereniging Wereldwinkels. Met het geld worden onder meer de salarissen betaald.

“Die zijn aanzienlijk lager dan in Nieuwsuur werd genoemd “, zegt directeur Jansen. “Ik haal de Balkenendenorm bij lange na niet, zelfs niet bruto/ bruto.” Met behulp van de opbrengst van de winkels voorziet de Landelijke Vereniging in de controle van de producten, wordt gewerkt aan de verkoopmaximalisatie van de wereldwinkels en stimuleert de Vereniging de opkomst van fairtrade producten in de gewone detailhandel. “Dat blijft toch ons hoofddoel. Met fairtrade food is dat een groot succes, je kunt het overal krijgen. Nu de cadeaumarkt nog.” De Vereniging ijvert voor een nationaal of zelfs internationaal keurmerk voor fair trade ‘gifts en living producten’ zoals dat ook voor fairtrade food geldt.

Eigentijdse hipheid
De wereldwinkels krijgen overigens ook subsidie. De Landelijke Vereniging kreeg 1,7 miljoen voor vier jaar voor het stimuleren van draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking. Met dit geld financiert ze twee campagnes, jongerenprogramma Fairminds en de Fairtrade Gemeente-campagne: gemeenten en bedrijven spreken af op verschillende fronten fairtrade te handelen. Tot nu toe hebben 31 gemeenten het predicaat Fairtrade Gemeente gekregen, 91 gemeenten zijn actief bezig om die status te verwerven.

Heemstede staat nog niet genoemd als Fairtrade Gemeente, maar heeft wel een wereldwinkel. Eenmaal voorbij de wolk van wierook gestapt, is in één oogopslag duidelijk dat deze zaak op een ander publiek gokt dan de idealistische rietsuikergebruikers uit de seventies. Op wat oude favorieten na (de stenen beeldjes, de houten olifantjes en het schap met wierook) straalt de winkel eigentijdse hipheid en kleurige vrolijkheid uit. Geen souvenirachtige spulletjes meer, maar westers gedesignde cadeauartikelen.

De absolute favoriet anno 2013 in de wereldwinkel staat al jaren stabiel op nummer één: de tapasschaal uit Tunesië. Mijn duifje uit Latijns-Amerika is helaas nergens meer te vinden.

 

Re: Oorlog binnen de Wereldwinkel-wereld

Onderstaande reactie is geplaatst op: GeR.nl n.a.v. het artikel "Oorlog binnen de Wereldwinkel wereld" |  Door: Jan H.C. Velterop | datum: 20 april 18:26 

Geen gezond verstand + geen kennis van zaken bij Medien van Kasteren. Het begrip “wereldwinkel” is niet beschermd en kán niet meer beschermd worden. In 1970 is er in het bestuur van de Stichting Wereldwinkel – nu de Landelijke Vereniging WW – unaniem besloten: géén bescherming van de naam. We willen een brede beweging worden, nieuwe initiatieven moeten mee kunnen doen. Na vele jaren is “ww” een algemeen begrip geworden, niet meer te claimen.
Helaas hebben een ander soort mensen machtsposities weten te krijgen bij LVWW en FTO. Denkend vanuit algemene managementstheorieen en gericht op aandeelhouderswaarde, lees: bonus en hoge salarissen. Niet denkend vanuit samenwerken van heel verschillende mensen aan een ideeel doel. Waarbij sommigen meer te hebben, sommigen betaald worden. Anderen hebben dat niet, nmaar er moeten wel verhoudingen zijn. Anders voelt men zich buitengesloten en ondergewaardeerd. De inzet zwakt af en mensen haken af. Als ze kunnen en niet afhankelijk zijn van hun baantje. Het “nieuwe management” heeft hier geen oog voor.
Jan H.C. Velterop, mede-oprichter 1970 van Stichting Wereldwinkel; mede-oprichter en coördinator van Wereldwinkel Amsterdam september 1970; oprichter en leider van Wereldwinkel Molletje – Een Andere Wereld te Enschede, 1983-2001.

Bovenstaande is een reactie op:

BRON: GeR.nl | Door: Lisa Roggeveen | 12-04-2013 3:54 | GeR Leeft

Het is oorlog bij de Wereldwinkels. Er zijn 64 winkels uit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVW) gestapt, omdat de winkels naar hun mening te commercieel zijn geworden. De vereniging is het hier niet mee eens. Maar wat zijn de feiten en wie mag de naam Wereldwinkel houden?

Afgelopen twee jaar is het aantal Wereldwinkels van 335 naar 271 gedaald. 64 winkels zijn opgestapt, waarvan er veertien hun deuren moesten sluiten om economische redenen. Dat betekent dat er vijftig winkels overblijven. “Een deel daarvan was het niet eens met het beleid. De exacte aantallen hebben we niet”, zegt Melinda Choo van de LVW. Drie van die winkels zijn na gesprekken weer aangesloten en met vijf andere lopen de gesprekken nog. “In deze tijd van economische crisis is het niet reëel om alleen idealistisch bezig te zijn. De ontwikkelingslanden hebben er ook niets aan als wij niet genoeg verkopen. Om professioneler te zijn, hebben wij FaiRSupport ingeroepen, maar na 6 jaar bestaan, bleek dit niet het gewenste effect te hebben en is FaiRSupport opgeheven”, zegt Choo. Wereldwinkel Groningen beweert daarentegen dat FaiRSupport gewoon verder leeft. “Het heeft een andere naam gekregen, maar er zitten nog veel dezelfde mensen”, zegt Ellen Cruyf van Wereldwinkel Groningen.

Leveranciers buitenspel
De producten die in de wereldwinkels liggen, komen uit ontwikkelingslanden. Leveranciers zorgen dat die op een eerlijke manier terecht komen in de winkels. Maar Groningen vindt dat dit niet op een goede manier gebeurt. “De leveranciers worden buitenspel gezet. Het is de vraag of zij blijven bestaan. Ik zie het gebeuren en daar ben ik het niet mee eens”, zegt Cruyf. “Wij hebben er niets op tegen om commerciëler te worden, maar niet op deze manier.”

De strijd om de naam
Nu er winkels uit de vereniging zijn gestapt, vindt de vereniging dat zij ook afstand moeten doen van de naam Wereldwinkel. Zelf denken zij daar anders over. De wereldwinkel in Tilburg zit nog bij de vereniging. Medien van Kasteren vindt dat de opgestapte verenigingen nog wel willen profiteren. “Geen geld betalen, maar wel de naam behouden. Als je ergens uit stapt, ben je eruit. De naam is beschermd en die moet je dan ook niet aannemen.”

Groningen
De wereldwinkel in Groningen is het daar niet mee eens. Ze vinden dat zij recht hebben op de naam Wereldwinkel. “Wij streven dezelfde idealen na. Wij doen waar de wereldwinkel voor staat, namelijk eerlijke handel. De vereniging zet de leveranciers buiten spel. Dat vinden wij geen eerlijke handel. Daarom zijn we uit de vereniging gestapt. Maar de naam verdienen we,” zegt Ellen Cruyf. “We moeten zorgen dat er meer geld binnen komt, anders overleven we niet. Wij doen dit door klanten te prikkelen om meer te kopen, bijvoorbeeld door kortingen.”

Het kort geding moet nog plaatsvinden. Daar gaat de rechter beslissen wie zichzelf de Wereldwinkel mag blijven noemen.

 

Oorlog binnen de Wereldwinkel-wereld

BRON: GeR.nl | Door: Lisa Roggeveen | 12-04-2013 3:54 | GeR Leeft

Het is oorlog bij de Wereldwinkels. Er zijn 64 winkels uit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVW) gestapt, omdat de winkels naar hun mening te commercieel zijn geworden. De vereniging is het hier niet mee eens. Maar wat zijn de feiten en wie mag de naam Wereldwinkel houden?

Afgelopen twee jaar is het aantal Wereldwinkels van 335 naar 271 gedaald. 64 winkels zijn opgestapt, waarvan er veertien hun deuren moesten sluiten om economische redenen. Dat betekent dat er vijftig winkels overblijven. “Een deel daarvan was het niet eens met het beleid. De exacte aantallen hebben we niet”, zegt Melinda Choo van de LVW. Drie van die winkels zijn na gesprekken weer aangesloten en met vijf andere lopen de gesprekken nog. “In deze tijd van economische crisis is het niet reëel om alleen idealistisch bezig te zijn. De ontwikkelingslanden hebben er ook niets aan als wij niet genoeg verkopen. Om professioneler te zijn, hebben wij FaiRSupport ingeroepen, maar na 6 jaar bestaan, bleek dit niet het gewenste effect te hebben en is FaiRSupport opgeheven”, zegt Choo. Wereldwinkel Groningen beweert daarentegen dat FaiRSupport gewoon verder leeft. “Het heeft een andere naam gekregen, maar er zitten nog veel dezelfde mensen”, zegt Ellen Cruyf van Wereldwinkel Groningen.

Leveranciers buitenspel
De producten die in de wereldwinkels liggen, komen uit ontwikkelingslanden. Leveranciers zorgen dat die op een eerlijke manier terecht komen in de winkels. Maar Groningen vindt dat dit niet op een goede manier gebeurt. “De leveranciers worden buitenspel gezet. Het is de vraag of zij blijven bestaan. Ik zie het gebeuren en daar ben ik het niet mee eens”, zegt Cruyf. “Wij hebben er niets op tegen om commerciëler te worden, maar niet op deze manier.”

De strijd om de naam
Nu er winkels uit de vereniging zijn gestapt, vindt de vereniging dat zij ook afstand moeten doen van de naam Wereldwinkel. Zelf denken zij daar anders over. De wereldwinkel in Tilburg zit nog bij de vereniging. Medien van Kasteren vindt dat de opgestapte verenigingen nog wel willen profiteren. “Geen geld betalen, maar wel de naam behouden. Als je ergens uit stapt, ben je eruit. De naam is beschermd en die moet je dan ook niet aannemen.”

Groningen
De wereldwinkel in Groningen is het daar niet mee eens. Ze vinden dat zij recht hebben op de naam Wereldwinkel. “Wij streven dezelfde idealen na. Wij doen waar de wereldwinkel voor staat, namelijk eerlijke handel. De vereniging zet de leveranciers buiten spel. Dat vinden wij geen eerlijke handel. Daarom zijn we uit de vereniging gestapt. Maar de naam verdienen we,” zegt Ellen Cruyf. “We moeten zorgen dat er meer geld binnen komt, anders overleven we niet. Wij doen dit door klanten te prikkelen om meer te kopen, bijvoorbeeld door kortingen.”

Het kort geding moet nog plaatsvinden. Daar gaat de rechter beslissen wie zichzelf de Wereldwinkel mag blijven noemen.

 

In Nieuwsuur...

BRON: http://www.wereldwinkelgroningen.nl/ | datum: 12-4-2013 | Op 11 april stonden de wereldwinkels centraal in het programma Nieuwsuur. Aanleiding hiervoor vormt het kort geding dat de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels heeft aangespannen tegen Stichting Wereldwinkels Nederland. In het programma werd dieper ingegaan op de reden waarom een aantal wereldwinkels zelfstandig verder zijn gegaan of zich hebben aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. Graag geven we nog een korte toelichting en een reactie op de uitzending.

Wereldwinkel Groningen
Wereldwinkel Groningen is een van de winkels die (na lang beraad) besloot het lidmaatschap van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels te beëindigen. We konden ons niet langer vinden in het beleid en de manier van werken door de Landelijke Vereniging en FaiRSupport. Idealisme en commerciëler werken gaan prima samen, mits dat op een manier gebeurt die respect heeft voor alle schakels in het handelsproces. De Landelijke Vereniging en FaiRSupport verloren dit doel volgens ons uit het oog.

Nieuwsuur
Wereldwinkel Groningen is tevreden met de manier waarop Nieuwsuur naar voren heeft gebracht hoe de Landelijke Vereniging en FaiRSupport met geld en vertrouwen om zijn gegaan; de informatie is gebaseerd op feitelijk onderzoek en diepte-interviews met betrokkenen. We zijn blij dat de resultaten van dit onderzoek openbaar zijn gemaakt omdat het onze beweegredenen onderbouwt om het lidmaatschap van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels te beëindigen en ons aan te sluiten bij Wereldwinkels Nederland. Wel willen we benadrukken dat het feitelijk onjuist is dat Wereldwinkels Nederland het recht op de naam wereldwinkels claimt. Het is juist zo dat de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels deze naam voor zichzelf opeist en daarvoor een kort geding heeft aangespannen tegen Wereldwinkels Nederland. Wereldwinkels Nederland ambieert een breed draagvlak voor eerlijke handel waarin alle partijen naast elkaar kunnen bestaan. Zelfstandig en toch samen.

Wereldwinkels Nederland
Zoals gezegd heeft Wereldwinkel Groningen zich aangesloten bij Wereldwinkels Nederland; een nieuw opgerichte organisatie die wereldwinkels ondersteuning biedt bij het runnen van een winkel. Wereldwinkels Nederland is ontstaan op initiatief van een aantal personen die vonden dat er een platform moest komen dat ondersteuning blijft bieden aan wereldwinkels die daar behoefte aan hebben.

Ons doel
Het doel van Wereldwinkel Groningen is onveranderd; niet winst maken, maar aandacht vragen voor fair trade en meer omzet maken in de eerlijke handel voor de producenten in niet-westerse culturen. Doordat wij voor producten die op een eerlijke en duurzame wijze zijn geproduceerd een eerlijke prijs betalen aan producenten kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen. Door producten bij de wereldwinkel te kopen, draagt een ieder bij aan een goed huis, goede voeding, scholing voor de kinderen en goede medische voorzieningen voor de producenten.

 

Wereldwinkel wil naam niet delen

BRON: DVHN| Gepubliceerd op 17 april 2013, 15:29 Laatst bijgewerkt op 17 april 2013, 15:30

GRONINGEN/DEN HAAG - Oorlog in Wereldwinkelland. Tientallen Wereldwinkels zijn de laatste tijd uit de Landelijke Vereniging Wereldwinkels gestapt. "We konden ons niet meer vinden in de koers die de vereniging voer," zegt Ellen Cruys van de Groningse Wereldwinkel.

Dertig uitgestapte Wereldwinkels, waaronder de Groningse, verenigen zich nu onder de naam Stichting Wereldwinkels Nederland. Dat pikt de vereniging niet: gisteren eiste de vereniging in een kort geding dat Wereldwinkels Nederland de naam niet meer gebruikt. De Wereldwinkels in onder meer Roden, Loppersum en Appingedam vallen inmiddels ook onder de Stichting Wereldwinkels Nederland

 

Wereldwinkels overwegen afsplitsing

BRON: www.omroepzeeland.nl | datum: 12-04-2013 | OOST-SOUBURG - De meeste wereldwinkels in Zeeland overwegen om zich af te splitsen van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels. Het merendeel is ontevreden over de verhouding van de kosten tot de voordelen van het lidmaatschap. Zo blijkt uit een rondgang langs de Zeeuwse wereldwinkels.

Van de 400 wereldwinkels in het hele land zijn er inmiddels ongeveer 100 geen lid meer van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels. De Zeeuwse wereldwinkels zijn in meerderheid nog lid van de landelijke vereniging. En de wereldwinkels die zich al hadden afgesplitst gaan voorlopig zelfstandig verder. Het gaat dan met name om de wereldwinkel in Hulst, die sinds janurari 2013 zelfstandig opereert. Tholen deed dat een jaar eerder al, in januari 2012.

Afsplitsing
De meeste wereldwinkels in Zeeland zijn nog lid van de landelijk vereniging, maar overwegen wel om eruit te stappen. Onder meer de wereldwinkels in Goes, Zierikzee, Kapelle en Middelburg volgen de ontwikkelingen kritisch en beraden zich over een eventuele afsplitsing. 

Bij enkele andere wereldwinkels wordt uitdrukkelijk gezegd dat afsplitsing nu niet aan de orde is. Maar die zijn in Zeeland in de minderheid. Een van de wereldwinkels waar dat voor geldt is die in Oostburg. Er zouden stappen zijn genomen om de problemen bij de landelijke vereniging op te lossen en dat moet eerst een kans krijgen, voor afsplitsing ook maar overwogen kan worden, luidt de reactie daar.

Subsidie
Het probleem komt voort uit veranderingen in 2006. Tot die tijd was er alleen de landelijke vereniging. Die verzorgde de lidmaatschappen van de winkels en ondersteuning naar die winkels toe. Die vereniging krijgt ook subsidie van de landelijke overheid. Maar het werd als niet wenselijk gezien dat dezelfde organisatie ondersteuning geeft aan de winkels en subsidie krijgt. Daarom is het in 2006 opgesplitst in de Landelijke Vereniging Wereldwinkels en de Stichting FaiRSupport. 

Tegelijkertijd werden er grootse plannen opgezet. De wereldwinkels moesten meer omzet genereren. Ook ging de eigen bijdrage van de winkels omhoog van 1 naar 4 procent van de omzet. De protesterende winkels vinden onder meer dat ze meer moeten betalen, maar daar niets voor terugkrijgen. Bovendien zouden ze worden beperkt in hun keuzevrijheid.
 

Wereldwinkels stappen uit vereniging

BRON: www.refdag.nl | datum: 12-04-2013 22:19 | Redactie economie

DEN HAAG – Tientallen wereldwinkels zijn uit de landelijke vereniging Landelijke Wereldwinkels gestapt en hebben zich verenigd in een eigen stichting.

Dat meldde Nieuwsuur vrijdag. De betreffende winkeliers vinden dat de landelijke vereniging geld en idealen heeft verkwanseld in een poging de wereldwinkels commerciëler te maken. Ze claimen de enige echte wereldwinkels te zijn en hebben zich verenigd in Stichting Wereldwinkels Nederland. De landelijke vereniging spant half april een kort geding aan en eist het exclusieve recht op de naam ”Wereldwinkel” op.

In 2006 richtte de vereniging de Stichting FaiRSupport op, die vorig jaar gered moest worden van een faillissement. Drie bv’s namen de werkzaamheden van de stichting toen over.

 

Onrust bij grote groep Wereldwinkels

BRON: www.retailnews.nl | datum: 15-04-2013 | Ongeveer een kwart van de vierhonderd Wereldwinkel-vestigingen heeft de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels de rug toegekeerd. Volgens het tv-programma Nieuwsuur vinden ze dat de vereniging geld en idealen heeft verkwanseld in een poging de Wereldwinkels commerciëler te maken. Ze strijden nu met de vereniging over het voeren van de naam ‘Wereldwinkel’. 

De vereniging had in 2006 de Stichting FaiRsupport opgericht. Deze moest de Wereldwinkels helpen herkenbaar te worden in assortiment en inrichting. Hiervoor droegen de winkels vier procent van hun jaaromzet af. De uitgetreden Wereldwinkels vinden dat ze die beloofde begeleiding en reclame niet hebben gekregen. Het geld zou zijn gestopt in verliesgevende Waar-winkels. In juni vorig jaar verscheen hierover al een kritisch rapport van een onderzoekscommissie van de Wereldwinkels. Die stelde dat de raad van toezicht volledig had gefaald in zijn toezicht op de stichting FaiRsupport. 

Van de vierhonderd Wereldwinkels zijn er inmiddels zo'n honderd geen lid meer. Daarvan zijn er zeventig op zelfstandige voet verder gegaan en dertig hebben zich vorig jaar verenigd in de Stichting Wereldwinkels Nederland. De Landelijke Vereniging Wereldwinkels is het daar niet mee eens en eist in een kort geding half april de naam 'Wereldwinkel' op.

 


Artikelen bekeken hits : 2074462

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn